Sa vjeç SHBA si shtet

Author: | 2018/12/31

1. Kushtetuta amerikane, e cila është dokumenti i parë i tillë në kuptimin modern të fjalës, u miratua nga 17 shtator 1787 në Konventën Kushtetuese në Filadelfia, dhe pastaj të ratifikuar nga të gjitha atëherë trembëdhjetë shteteve.

2. Ratifikimi i Kushtetutës Bole SHBA zgjati dy vjet e gjysmë, dhe përfundoi 29 maj 1790, kur votoi pozitivisht Rhode Island. Këtu, dokumenti u miratua nga një shumicë prej vetëm dy vota - 34 kundër 32. Një situatë e ngjashme ekziston në Nju Jork, ku mbështetësit e kushtetutës përpara kundërshtarëve të tij nga vetëm tre vota - 30 kundër 27.

Flag në duart e tyre! Si e Shteteve të Bashkuara dhe e përdorur flamurin e konfederatë

3 . Preambula e Kushtetutës së SHBA përmban vetëm një fjali, por ajo është pjesa më e cituar i dokumentit: "Ne, populli amerikan, në mënyrë që të formojnë një bashkim më të përsosur, të vendosë drejtësinë, të siguruar qetësinë e brendshme, organizimin e mbrojtjes së përbashkët, të promovojë mirëqenien e përgjithshme dhe të na e japin tonë brezat bekimet e lirisë, të vendosur dhe të miratojë këtë Kushtetutë për Shtetet e Bashkuara të Amerikës. "

4 . Kushtetuta e SHBA është e vlefshme për më shumë se 200 vjet, por në atë kohë dokumenti është nënshtruar përpunimit të përdorur ndryshime mjaft të dukshëm. Deri më sot, ka miratuar 27 amendamente në këtë dokument.

5. dhjetë amendamentet e para të Kushtetutës amerikane përfaqësojnë një paketë të vetme, e cila hyri në histori si "Bill e të Drejtave". Amendamenti enshrining të drejtat dhe liritë themelore të njeriut dhe qytetarit, dhe të sigurojë një mekanizëm për zbatimin e tyre, janë propozuar nga James Madison 25 shtator 1789 në një takim të Kongresit amerikan, thirrjen e parë dhe ka hyrë në fuqi më 15 dhjetor 1791.

faqja e parë e tekstit origjinal të Kushtetutës amerikane,
faqja e parë e tekstit origjinal të Kushtetutës amerikane. Photo: Commons.wikimedia.org

6 . E fundit në këtë moment, Amendamenti i 27 i Kushtetutës amerikane thotë se ligji, duke ndryshuar madhësinë e pagës së senatorë dhe kongresmenë mund të hyjë në fuqi vetëm pas zgjedhjeve të ardhshme në Dhomën e Përfaqësuesve. Ky ndryshim u propozua në vitin 1789, së bashku me "Bill e të Drejtave", megjithatë, i mjaftueshëm për hyrjen e saj në fuqi, numri i shteteve ratifikuar dokumentin vetëm 5 maj 1992.

Lexo më shumë:   Çfarë është dallimi në mes 95 92 benzinë

7. Gjatë rrjedhës së Kushtetutës së SHBA në Kongres u bënë për më shumë se dhjetë mijë e projekt-ndryshimeve. Pothuajse të gjitha këto projekte janë refuzuar në fazën e diskutimit amendamente të komisioneve të Kongresit.

Poster me imazhin e Theodore Roosevelt.

Good Teddy vjetër. Për atë që Amerika e do Theodore Roosevelt

8. Shtetet Kushtetuta e Bashkuar është konsideruar të jetë më e shkurtër në mesin e dokumenteve të tilla. Preambula, shtatë artikuj dhe 27 amendamente bashku është 4400 fjalë. Në këtë histori thuhet se Kushtetuta është shkruar nga 30 njerëz për 100 ditë pune. 

9 . Kufizim në numrin e termave presidenciale, gjatë të cilit një person mund të zënë postin më të lartë në vend, fillimisht në Kushtetutën amerikane mungoi. Ligjërisht, ky rregull është sanksionuar Amendamenti 22th, të miratuar vetëm në vitin 1951.

10. Amendamenti 21th të Kushtetutës amerikane, i miratuar në dhjetor të vitit 1933, kryen vetëm një funksion - ajo përfundon Amendamentin e 18-të. Në 1919, 18 Amendamenti ndaluar prodhimin, shitjen, transportin, importin dhe eksportin e pijeve alkoolike në Shtetet e Bashkuara. "Ndalimi" ka punuar 14 vjet deri Presidentit Roosevelt, duke u siguruar që këto masa nuk japin efekt, nuk iniciojë miratimin e Amendamentit të 21-të. Ky është rasti i vetëm në historinë e Shteteve të Bashkuara, kur amendamenti i bërë në Kushtetutë hequr strukturën e mëparshme që i përket ndryshimin.

Shih gjithashtu:

  • "Ligji i Dima Yakovlev" dhe një ndalim në reklamat e alkoolit, që ka hyrë në fuqi në vitin 2013 →
  • Në Kongresin Amerikan paraqiti një projekt-ligj, duke ndërlikuar heqjen e sanksioneve ndaj Rusisë →
  • Shteti Duma mund të ndalojë amerikanët adoptojnë fëmijë rusë →

SHBA HISTORIA LIBRI

E vërteta në lidhje me Shtetet e Bashkuara - siç është

Historia e formimit dhe zhvillimit të një prej kombeve më të zhvilluara ekonomikisht dhe të fuqishme të botës përfshin faqet e turbullta, emocionuese dhe të përgjakshme të shkruara nga populli amerikan. Zbulimet e mëdha gjeografike, kapur në historinë e SHBA, shtysë për transformimin e Perëndisë-braktisur rajonet shurdhër begatë në tokat pjellore, ku njerëzit për shekuj të fituara dhe të vazhdojnë të fitojnë lumturinë.

Lexo më shumë:   Si për të riparuar ombrellë NË SHTËPI

Që nga koha kur ndalesa e parë është marinar i dëshpëruar, i nxitur nga dëshira për të kapur thesarin shkëlqyer e tokave të reja pashkelur, shkeli në territorin e Amerikës moderne, jeta e vendit filloi të ndryshojë në mënyrë dramatike dhe në mënyrë të pakthyeshme. Libri i një histori e shkurtër e Shteteve të Bashkuara, për të blerë që në rusisht mund dikush na tregon se si bregdeti i pashkelur u bë një objektiv për pasurimin, vendin e shumë luftërave të përgjakshme.

Historia, e cila tregon detajet reale

Pas përjeton kolonizimit torturues duke fituar luftën e pavarësisë, duke e ditur hidhërimin e Luftës Civile, amerikanët filluan të eksplorojnë Perëndimi i Egër, për të zhvilluar ritmin e industrisë madhe.

Kur jeta duket të jetë duke filluar për të ndërtuar, erdhi Depresionit të Madh, duke hedhur SHBA mbrapa disa dekada. Shumë emigrantë vijnë në SHBA duke kërkuar për të është një ëndërr, një shpresë, një shtëpi të re. Secili prej tyre sollën traditat dhe zakonet e tyre SHBA.

Blerë Një histori e shkurtër e Shteteve të Bashkuara , një libër në lidhje me formimin e gjithë perandorisë, ajo është e vlefshme për të gjithë ata që është i interesuar në histori. Puna Robert Rimini, informacioni i pasur enciklopedik dhe fakte historike, lexoni me lehtësi të mjaftueshme, të kujton një aventurë shumë se një roman emocionuese.

Kjo është një histori e mbushur me ngjarje interesante dhe të pabesueshme që u kthye një vend të shkretë në një superfuqi botërore.

Shto një koment

e-mail juaj nuk do të publikohet. Fusha e kërkuar janë shënuar *