Tale e Pjetrit dhe Fevronia WHAT

Author: | 2019/09/01

Në qytetin e Murom rregullat Princi Paul. Me gruan e tij, djalli dërguar fluturues gjarpër në kurvëri. Të saj ai ishte në sytë e tij, dhe të tjerët duket se Princi Paul. Dukesha rrëfeu gjithçka për burrin e saj, por ai nuk e di se çfarë të bëni. Ai i tha gruas së tij për të pyetur nga gjarpri, nga e cila mund të vijë që vdekja. Gjarpri i tha Princesha se vdekja e tij do të jetë "nga shpatulla Petrovit, Agrikova nga shpata."

Në Princi ai kishte një vëlla të quajtur Peter. Ai filloi të mendojnë rreth asaj se si për të vrarë gjarpër, por nuk e di se ku mund të merrni shpatën Agrico. Pasi në kishën e manastirit Vozdvizhenskoe fëmija tregoi Agrico shpatën që ishte shtrirë në hendekun midis gurëve të murit altarit. Prince mori shpatën.

Një ditë Pjetri erdhi vëllait të vet. Ai ishte në shtëpi në dhomën time. Atëherë Pjetri shkoi tek e bija në ligj, dhe ai pa se vëllai i tij tashmë ishte ulur në të. Pavli shpjegoi se gjarpri është në gjendje të bëjë pamjen e saj. Atëherë Pjetri i tha vëllait të tij të mos largohen, mori shpatën Agrico erdhi në vajzën në ligj, dhe vrau gjarprin. Gjarpri ishte në natyrën e tij, dhe po vdes, Peter splattered me gjak.

trupi i Pjetrit ishte i mbuluar me plagë, ai ra i sëmurë, dhe askush nuk mund ta shërojnë ''. Pacienti u çova në vendin Ryazan dhe filloi të kërkoni për mjekët atje. shërbëtori i tij erdhi në affectionately. Shkuarja në një shtëpi, e pa vajzën, endje pëlhurë. Ajo ishte Fevronia, bretkosat shigjetë vajza, nxjerrjen mjaltë. I riu, duke urtësinë e vajzave, i tha asaj në lidhje me probleme që kishin ndodhur zotin e tij.

Vazhdoi pas reklama:

Fevronija tha se ai e dinte se një mjek që mund të kuruar me princin dhe ftoi Pjetrin për të sjellë në shtëpi të saj. Kur kjo është bërë, Fevronija vullnetarisht veten për të marrë trajtim në qoftë se Peter do të marrë atë si gruan e tij. Përveç kësaj princi nuk ka marrë seriozisht fjalët e saj, për shkak se ata nuk e konsiderojnë të mundur që të martohej me bijën e bretkosave helm shigjetë, por premtoi se do të bëjë këtë në rastin e shërimit.

Ajo i dha atij një enë me brumë i ardhur tyre dhe tha për të shkuar në banjë, atje vajosësh, majanë e të gjitha sëmundjeve, përveç njërit. Peter, që duan të përjetojnë urtësinë e vet, i dërgoi asaj një bandë e li dhe urdhëroi endje e këmishën e tij, portet dhe peshqir për një kohë, derisa ajo është në banjë. Në përgjigje Fevronia dërguar atij një trung shkrimet në princ bërë atë gjatë kësaj kohe tezgjah. Pjetri i tha asaj, kjo është e pamundur. Një Fevronija thënë që thjesht nuk mund të bëhet dhe komandën e tij. Peter mrekulluar në urtësinë e saj.

Të nesërmen në mëngjes ai u zgjua i shëndetshëm - vetëm një plagë ka goditur në trup - por jo përmbushur premtimet për t'u martuar Fevronia, dhe i dërgoi dhurata e saj. Ajo nuk ka marrë ato. Princi shkoi në qytetin e Moore, por plagët shumohen dhe ai u detyrua të kthehej me turp Fevronia. Ajo shëruar princ, dhe ai e mori atë si gruan e tij.

Paul vdiq, dhe Peter u bë sundimtar i Moore. Boyars papëlqyeshme Princess Fevronia për shkak të origjinës së tij dhe shpifje atë të Pjetrit. Një person tha, për shembull, që Fevronia, marrjen e deri nga tabela, mbledh thërrimet në duart e tij, si një i uritur. Princi i tha gruas së tij që të ketë një darkë me të. Pas darke, Princesha mbledhur thërrimet nga tabela. Peter le të shkojnë e dorën e saj dhe pashë në atë temjan.

Pastaj boyars tha direkt me princin që nuk duan të shohin Febronia princeshë: ajo do të vetes disa pasuri dhe dëshiron të shkojë nga Murom. E njëjta gjë që përsëritet gjatë festës vetë Fevronia. Ajo u pajtua, por donte të merrte me vete vetëm bashkëshorti. Prince ndjekur urdhërimet e Perëndisë dhe për këtë arsye nuk ndahet nga gruaja e tij, edhe pse në këtë rast duhej të heqin dorë nga principatë. Fisnikët ishin të kënaqur me këtë vendim, sepse secili prej tyre kishte kërkuar të jem qeveritar.

Pjetri dhe Fevronia lundroi nga qyteti i Oka. Në anije, e cila ishte Fevronia, nuk ishte një tjetër burrë me gruan e tij. Ai shikoi Febronia-me disa mendime. Dhe ajo i tha atij për të mbledh ujin në të djathtë dhe në anën e majtë të barkës dhe për të marrë një gllënjkë. Dhe pastaj e pyeta se çfarë uji shije më të mirë. Dëgjuar se i njëjti, Fevronija shpjegoi, dhe i njëjti natyra e grave, kështu që nuk ka asgjë për të menduar në lidhje me gruan e dikujt tjetër.

Brifli është në sajë të lirë në reklamat:

Në bregun e ushqimit gatuar, dhe kuzhinier tërheqë deri pemë të vogla për të ul receptorin e telefonit për në kaldaja e tyre. A Fevronija bekoi pemë, dhe në mëngjes ata u bënë pemë të mëdha. Pjetri dhe Fevronia ishin duke shkuar për të shkuar në. Por pastaj, krerët e Murom dhe iu lut princ dhe princeshë të kthehet për të sunduar qytetin.

Pjetri dhe Fevronia kthye dhe vendosi përulësi dhe ndershmëri.

Çifti iu lut Perëndisë për të vdesin në të njëjtën kohë. Ata donin që të varroset së bashku dhe ka urdhëruar të ndërtoj një gur dy arkivole, e cila kishte vetëm një ndarje mes tyre. Në të njëjtën kohë Princi dhe Princesha u betuan monastike. Peter ka marrë emrin monastike e Davidit dhe u bë Fevronija Euphrasinia.

Efrosinia embroidering ajrit për tempullin. Kështu Davidi i dërgoi asaj një letër: ai ishte duke pritur për të që të vdesin së bashku. Murgesha i kërkoi atij që të presë derisa ajo përfundon embroidering ajrin. Në letrën e dytë, David shkroi se ai nuk mund të jetë e gjatë, dhe e treta - që nuk mund të presim më gjatë. Pastaj Efrosinia, duke i dhënë fund qëndis e fundit fytyrën e shenjtorit, rrobat nuk e kishte përfunduar, kam dërguar fjalë Davidit se ajo ishte gati për të vdekur. Dhe, duke u lutur, ata të dy vdiqën më 25 qershor.

Trupat e tyre ishin vendosur në vende të ndryshme: David - në Kishën Katedralen e Zojës, dhe Euphrosyne - në Vozdvizhenskoe manastir. Një total prej arkivolit, i cili veten e tyre ata urdhëruar gdhendur, të vendosur në kishën e Virgjëreshës.

Mëngjesin tjetër arkivolet e tyre individuale ishin bosh, dhe trupat e shenjtorëve ishin varrosur "në një arkivol të vetme." Njerëzit perehoronili akoma. Mëngjesin tjetër gjeti ata përsëri në varrin e përgjithshëm. Atëherë njerëzit nuk guxojnë të prekin trupat më të mëdha të shenjtorëve dhe përmbushur vullnetin e tyre, varrosur së bashku në kishën katedrale e Lindjes së Virgjëreshës. Ata që vijnë në besimin e relikeve të tyre, janë shëruar.

Ai tregoi OV Butkova. Burimi: Të gjitha kryeveprat e letërsisë botërore në formë të përmbledhur. Komplote dhe karaktere. folklori rus. letërsisë ruse shekuj XI-XVII. / Ed. dhe Comp. V. Novikov. - M .: Olympus: akti, 1998. - 608 p.

"Tale e Pjetrit dhe të Fevronia" 6 minuta - BRIFLI

Tale e Pjetrit dhe Fevronia. PJESA 2 / Orthodhoksia ...

Në Moskë, në Bolshaya Nikitskaya, në kishën e Ngjitjes ( "Ascension Small"), që ndodhet përballë konservator, ka kishëz rus i Shën Pjetrit dhe Fevronia. Këta shenjtorë janë të festohet nga Kisha jo si një murg, edhe pse ata kanë marrë në fund të jetës së tij skemës, jo si martirë dhe rrëfyesve, edhe pse ata u dëbuan nga qyteti. Agjërimi dhe lutja ishin pjesë e jetës së familjes së tyre, poshtërimit dhe rreziqet që janë të ekspozuar për të pasur mbetën besnikë ndaj njëri-tjetrit. Saints Peter dhe Fevronia dha një shembull të ideal familjes së krishterë . Kjo është ajo që ata e dha nderimin kishtar, pse jeta e tyre për më shumë se tetë shekuj, është një shembull i marrëdhënieve të duhur të bashkëshortëve dhe të martesës fetare me njëri-tjetrin. Kthejeni në përvojën e jetës së këtyre njerëzve, ne do të doja në këtë artikull.

Rrethanat e jetës së tyre të mësojmë nga "The Tale e Pjetrit dhe Fevronia", shkruar në gjysmën e parë të shekullit XVI. Autori i saj ishte prifti i një prej katedraleve Ermolai Kremlinit (një murg Erasmus), një anëtar i rrethit të shkrimtarëve kishtare dhe biografitë shenjtorësh, e cila u formua rreth Shën Makarius të Moskës.

Që nga prehje e shenjtorëve në shkrimin e "The Tale" ka qenë më shumë se 300 vjet 1 , dhe edhe pse ajo mund të supozohet se nderimi lokale e Pjetrit dhe Fevronia filloi menjëherë pas vdekjes së gjeneralit (që është e mundshme, veçanërisht kontribuar për mrekullinë që ndodhi menjëherë pas kësaj), oral tradita nuk ka ruajtur shumë nga faktet e jetës. Para Ermolai-Erasmus u ngrit detyrën për të rikrijuar pamjen e këtyre njerëzve, e fshehur si një vello e kohës dhe sekretit të shenjtërisë, të cilën çdo i drejtë i mbron ata nga sytë prying. një rindërtim i tillë duhet të jetë jo vetëm i besueshëm, por edhe të përballueshme. Prandaj Ermolai-Erasmus për të bërë povetstvovanie tyre të gjallë dhe të këndshëm për të robëroj lexuesit e tyre, plotësohet atë me folklorin. Rezultati nuk ishte aq shumë një "biografi" të shenjtorëve 2 , sa punë, së bashku me disa fakte nga jeta e Pjetrit dhe Fevronia mëson doktrinën e martesës së krishterë, dhe në të njëjtën kohë emocionuese dhe të përballueshme - duke tërhequr motive folklorike - lexuesin e shekullit XVI. 3 .

Ajo është si histori se si një familje e krishterë është i lindur, ajo faza e formimit të saj ai kalon atë që naznachanie cila teston rritet me bashkëshortin dhe një kurorë të përgatitur për të munduar në mënyrë adekuate në këtë fushë, ne ofrojmë një më shumë kohë për të lexuar këtë "histori".

parahistorinë

Bashkëjetesa e dy njerëzve nuk mund të fillojnë papritmas "magjike". Duhet të udhëtojnë një rrugë të gjatë dhe të vështirë për të shkuar përpara njeriun i cili deri atëherë - pa marrë parasysh çfarë rrethanat dhe personat që ai ose të tjerët - në fund të fundit vetëm në botë dhe në fytyrën e Perëndisë 4 , do të jetë në gjendje për të marrë afër një personalitet unik, dhe për t'i dhënë asaj tij do të: të lidhë me të në një mendje, një zemër të vetme, "në një mish" - që është, për të krijuar një familje . Një nga fazat më të rëndësishme të kësaj rruge ka një takim i dy njerëzve që janë të panjohur për ta Providence Hyjnore destinuar për t'u bërë burrin dhe gruan.

Megjithatë Ermolai-Erasmus fillon "historia" e tij nuk është një përshkrim i takimit të Pjetrit dhe Fevronia. Ai paraprihet historinë e tij në lidhje me zmeeborchestve Pjetrin.

Ai jetoi në Murom, Princi Paul, çfarë ka ndodhur atij mjerim. Me gruan e tij filluan të fluturojnë një balonë për të bindur atë për kurvëri, dhe për të gjithë të tjerët që u shfaq në maskën e një bashkëshorti legjitim. grua dinake mësuar sekretin e gjarprit: ai mund të vdesë vetëm "nga shpatulla Petrovit, shpata Agrikova". Në Palit të vërtetë kishte një vëlla i ri Peter, i cili nga rinia e tij u dallua me devotshmëri, kishte "zakonin e duke ecur mbi kishave të dalin në pension." Në të njëjtën kishë ai ishte një njeri i ri, dhe kanë Agrico shpatë mbajtur në mur altarit. Peter kuptoi atëherë se ai kishte për të vrarë gjarpër. Përvojë e hidhur është dashur të durojnë Pjetrin, sepse gjarpri ishte në maskën e vëllait të tij. Dhe edhe pse vetëm Pjetri, duke parë Princi Palin në dhomat e tij, pak kohë më vonë, ai pa në dhomat e tij nusja dikë që është i ngjashëm me Palin si dy pika uji. Për shkak të kësaj ngjashmërisë nuk ishte e lehtë për të ngritur shpatën kundër një njeri-ujk. Peter, megjithatë, mblodhi tërë guximin e tij dhe e vrau gjarpër keqe 5 .

Burimi i kësaj historie nuk është dyshim vyzyvet: ajo ishte motivi i kalorës të luftuar dhe përbindësh, aq e zakonshme në përrallë . Ne nuk e dimë se si ky episod "Tale" është e lidhur me ngjarjet aktuale të jetës historike të princit Pjetrit dhe vëllain e tij të vjetër Paul. Më shumë gjasa, një korrelacion të tillë dhe nuk ka për qëllim nga autori. Tradita gojore, me sa duket nuk i informuar për informacione Ermolai-Erasmus për rininë Pjetrit. Mungesa e këtij informacioni, ai vendosi për të bërë duke sjellë në motiv popullore, të cilat lexuesi duhet interpretuar alegorike 6 . Me këtë kuptim, kjo histori mund të shërbejë si një mënyrë e cila rrugë kishte për të shkuar në Prince Pjetrit përpara takimit Fevronia dhe që ishte arsyeja për këtë takim.

Pa hyrë në detaje, ne vërejmë se në Kapitullin I të "The Tale", "fokusohet në përvojat psikologjike dhe dyshon Prince Pjetrin, i cili duhet të vendosë për të vrarë gjarpër, e cila ka pamjen e vëllait të tij" 7 . Ai double-kontrolle tim mendoj se dikush që do të shihet e tyre në dhomën e sipërme në formën e nusja e vëllait, me të vërtetë - gjarpër. Këto dyshime nuk janë të rastësishme: Prince Peter është i vetëdijshëm për shkallën e përgjegjësisë që qëndron mbi të. Vetëm ai mund të vrasin një gjarpër, duke kërcënuar familjen e vëllait të tij, por në të njëjtën kohë, duke treguar zell të tepruar, ai mund të bëhet një vëllavrasje. Në fakt, ky imazh i një mënyrë të njeriut të jetës, e cila ka fuqinë, në këtë rast princi është përgjegjës për subjektet e tij. Por jo vetëm princi. Njëkohshmëri, ajo është një imazh i thirrjeve meshkuj në përgjithësi: secili në udhëtimin e jetës së tij merr përgjegjësinë për të tjerët, përgjegjësia, kur me vendosmërinë e tij dhe kurajo varet jetën e tjetrit.

Lexo më shumë:   Si të merrni për të ndarë ishullin për shkak të Stormwind

Por, ndërsa vetëm Pjetrin, ngarkesa e përgjegjësisë të tillë është fatal për të. Jo se ai nuk e ka përballuar me problemin, në të kundërtën: gjarpri është i mundur - por ai mbulua gjakun e tij helmues e Pjetrit, dhe Peter sëmuret para vdekjes së tij. Sëmundja Prince Peter, që është, në gjuhën e alegorisë: një inferioriteti të caktuar të natyrës së tij në përgjithësi - është komplikacion i "The Tale e Pjetrit dhe Fevronia". Dhe Pjetri sëmundje kështu mangësi të rënda të natyrës së tij është aq e rëndësishme se në qoftë se ju nuk e rregullojmë atë, për Prince Peter vetë jetën e pamundur. Guximi i tij, vendosmëria e tij, të gjitha cilësitë e tjera njerëzore e kanë lënë atë, por ai "ostruplen" dhe nuk mund të përfitojnë prej tyre. Shërojnë ajo mund të lidheni vetëm me një person tjetër.

Nemoschstvuyuschy Peter shkon në kërkim të shërimit.
Takimi-Learning

Kërko shërimi vjen poshtë për të princit, në Ermolai-Erasmus, kërkimi për një mjek , që është, personi i cili do të ndihmojë atë të shëruar. Kërkimi - është një veprim i vetëdijshëm që synon diçka për të hequr qafe të inferioritetit të natyrës së tyre. Rregulluar këtë handikap mund vetëm Krijuesit, dhe kështu kërkimin për një ilaç Peter - një kërkim për Vullnetin e vetë Perëndisë. Është këtë kërkim shpie atë në një takim me vajzën Fevronia, e cila është në gjendje për të shëruar Pjetrin. Vlen të përmendet se princi i plotëson të saj kur sëmundja udhëhequr atë për të përfunduar lodhje deri në kohën që ai ishte aq i dobët se ai mund as të ecin vetë, ose ulen mbi një kalë. Forca e tij mendore gjithashtu ka qenë në rënie. Dhe Zoti zbulon vullnetin e Tij për ne, vetëm kur ne jemi në pyetje e tyre arriti të tensionit të lartë, dhe tërë qenia jonë ka holluar për të marrë veten për të Vullnetit të Tij.

Ermolai-Erasmus përshkruan këtë takim. Një nga shërbëtorët e Princit Pjetrit u takuan në fshatin affectionately maiden pazakontë: bortnika- vajzën "drevolaztsa" leckë modesti wove në shtëpinë e tij dhe në frontin e saj hipur një hace. Por edhe më shumë, ai ishte goditur nga fjalët e saj të mençur. Fevronija shfaqet këtu në një atmosferë të imazheve folklorike: autori përdor në "Tale" historinë e tij zanash për vajza-sedmidelke (që është për të bërë shtatë gjëra në të njëjtën kohë), e cila shkakton mendjen të martohet me princin e saj.

Doli se ajo e di se si për të shëruar princin:

"Po të sjellësh princi yt Semo. Në qoftë se ju do të myahkoserd dhe i përulur nga otveteh, në mënyrë të ndjeshme ", - thotë Fevronia. Princi anë të shërbëtorëve të tij e pyet atë: " 'Povezh Mi, vajzën, i cili është në uvrachevati mbi mua? Po uvrachyuet mbi mua dhe për të marrë një shumë e pasurisë. " Ajo RECHE asnjë hezitim: "Unë jam uvrachevati pse, por ajo nuk kërkon atë këndshme. njëjtën fjalë Imam atij është ky: Nëse ju bo mos jetë Imam gruan vetëm se ai nuk kërkon të shërimit të E ka vet "" 8 .

Prince kusht i shërimit është i martuar me Fevronia. Dhe në gjuhën e alegorisë se vetë martesa është ilaç, natyra plotësuese të mungesës së Petra. Kështu, në fjalët Fevroniya përgjigjet në pyetje në lidhje me atë se Pjetri planin e Zotit për të. Por Pjetri ende nuk e dinte përgjigjen e saj si vullnetin e Perëndisë për ta, "Kako Prince suschu drevolaztsa dschi tallaze gruan e tij!" 9 - mendërisht ai thërret.

Komplot i "The Tale" është duke u zhvilluar në një ligjet përrallë e Virgjëreshës mençur, por në të njëjtën kohë autori zbulon ligjet e zhvillimit të marrëdhënieve njerëzore. Pas takimit të dy njerëzve, një periudhë, gjatë së cilës ata të njihen me njëri-tjetrin. Çfarë ndodh në jetë për një kohë të gjatë, ajo përbëhet nga shumë faza, nga Erasmus Ermolai-ngjeshur në një episod: Peter Fevronia testit episod.

Prince ballafaqohet detyrë Fevronia parealizueshme: ndërsa ai është duke marrë një dush, ajo duhet të jetë e një pako e endje liri si pëlhurë, të mjaftueshme për rrobat e tij, dhe pastaj qep atë. Ky test nuk është aftësitë e qëndisura dhe Fevronia urtësi. Misioni i saj Peter paraprin fjalët "Xi çupë hoschet mi gruaja të jetë vetëm për hir të diturisë." Ai dyshoi nëse ajo me të vërtetë ka një vizion shpirtëror, shikimi zemrës ose të folurit - vetëm një mashtrim për shkak të një dëshirë që të mos humbasë një ndeshje të shkëlqyer. Me fjalë të tjera, Peter ndihet Fevroniya mendje - mendjen që, sipas kuptimit patristike, është qendra e personalitetit të njeriut. Ai dëshiron të dijë jo fjalët e saj, jo aftësitë, të cilat janë dhënë në arsim, si dhe Febronia shumë në thellësi të zemrës së saj.

Dhe kjo është ajo që është përgjegjës shërbëtori Fevronija dorëzoi asaj detyrën e Princit:

"" Ngjit Pesch tonë dhe snem e ridges Polenz, Semo tërhoqi poshtë. " Ai vetëm dëgjonte saj, demoluar Polenz. Ajo, matur off pyadiyu, RECHE "gjëra Bays Polenz nga kjo." Ai gjithashtu prerë. Kjo është një folje: "gjatë seancave të mbajtura turbullim utinok Polenz këtë, dhe Shad Dërgo princin e tij nga unë, dhe Rtsy atë për sugjerim orë se povesmo al ocheshu dhe Princi le kuzhinier E juaj në këtë kamp utintse, dhe e gjithë struktura, kiim sotchetsya piktura e tij" <...> Prince RECHE "mos derdhni shërbëtoret Rtsy, si një nuk mund të jetë atje në të tillë një drevtse mala dhe Taku mala orën e ndërtesave chintzy sotvoriti!" <...> vajza të heq dorë: "dhe ja të mundur që të ketë, një person i moshës mashkull Bb liri të vetme povesme mala në orë, në lakuriq si ata vazhdojnë në banjë, srachitsu sotvoriti, dhe portet, dhe ubrusets? ". Shërbëtori njëjti princi otoide përrallë. Princi Çuditëm përgjigjen e saj " 10 .

Peter nuk ka vetëm të habitur se sa mirë Fevronija nga gjendja e vështirë. Ai pyet veten se si një person të cilit i hapi fytyrën e fshehur e brendshme të tjetrit. Pa dijeninë e personit, pa se ne do të hapte qenien e tij më të thella, ato pamundur, marrëdhëniet tona me të, të cilat më vonë mund të bëhet një marrëdhënie familjare. Por në vetvete kjo njohuri nuk do të thotë se ne jemi të gatshëm për të marrë këtë njeri të veçantë, si një pjesë integrale e tonë se si fatin tonë.

Me nder doli nga testi Fevronija shëron Prince. Por ai nuk do të martohet dhe shkon në Moore. Dhe këtu ajo është gjetur se sëmundja e tij nuk është e kufizuar vetëm në lëkurë ostrupleniyu këtë arsye ajo është shumë më e thellë. Në rrugën shtëpi, ai përsëri e mbuluar me zgjeba. Një inferioriteti caktuar të natyrës së tij hapet tani vetë Peter. Ajo mund të shërohet vetëm me lidh me vajzën, fjalët e të cilëve në mënyrë goditi princi. Peter kthehet në fshat dashuri dhe pranon të martohet Febronia. Tani ai është shëruar plotësisht vetëm. Së bashku me një princeshë të vogël, Pjetri u kthye në Moore.

Më vonë Ermolai-Erasmus nuk ka drejtuar në "historinë" e tyre të huamarrjes nga folklori. Ne mund të supozojmë se ai gëzon traditë gojore Murom, ruhet faktet reale nga jeta e shenjtorëve, e cila tani ka qendrën përmbushjen e saj e urdhërimeve të Krishtit, e cila thekson Ermolai-Erasmus:

"Priidosta njëjtë në atërore tij, breshër Moore dhe zhivyasta me çdo perëndishmëri, asgjë nuk është duke i urdhërimeve të Perëndisë duke i lënë" 11 .

Çfarë është ekzekutimi parimet në lidhje me njëri-tjetrin, ai bëhet objekt i tregimit të mëtejshëm.

Jetën e Shën Pjetrit dhe Fevronia
Testet

Periudha e njohjes, kur dy njerëz janë duke ecur në drejtim të njëri-tjetrit, sikur të bukur në vetvete mund të jetë - është ende vetëm një prelud për martesë. Që martesa të këtyre dy jetës krejtësisht të ndryshme e fillimit të plotë të gëzimit të tij, por edhe të veçantë, të panjohur më parë për provë të re. Ajo është në sprovat e përballuara nga Pjetri dhe Fevronia, fokusohet Ermolai-Erasmus. Ai e bën këtë për shkak se në këto situata është zbuluar më në mënyrë të qartë rrugën e ndjekur urdhërimet e Perëndisë.

Testi i parë, të cilat janë subjekt i Pjetrit dhe Fevronia (si të gjitha familjet e reja) - një provë e jetës, domethënë, diferenca midis zakonet dhe aftësitë jetësore, të cilën çdo marra në rrjedhën e arsimit dhe të akumuluar gjatë një jetë të pavarur. Takimi dhe uznanie njëri-tjetrin nuk mund të zbulojë ndryshim në detajet, të cilat ekzistojnë në mesin e të rinjve; identifikimin dhe përfundimisht të qetë atë mund të jetojnë vetëm së bashku; ku, mjedisi i ri mund edhe të lehtësojë dhe të komplikojë procesin e përshtatjes e tyre me njëri-tjetrin dhe fshirjen e kësaj diference. Kjo është versioni i dytë ne e shohim në jetën e Pjetrit dhe Fevronia.

Ne kemi gjetur ato në kohën kur Pjetri filloi të mbretërojë në Murom pas vdekjes së vëllait të tij Paul. Dhe pastaj diferenca në origjinë dhe në edukimin që ekzistonte mes tij dhe Fevronia, bëhet një rast për skenën e ardhshme.

"Pasi bo një nga ardhshme e saj të vijnë për Prince Ortodokse Petroviq navaditi në lakuriq, si një" nga koegozhdo - RECHE - tryezë pa gradën e tij është bazuar në:! Vnegda bo qëndrojnë akuzat e saj në dorën e tij, thërrimet, Ti Gladney ". I bekuar si Princi Pjetrit, megjithëse iskusiti-të, urdhëroi yes drekë me të në një tavolinë të vetme. Dhe ti DRC skonchavshusya darkë, ajo, sipas zakonit të imeyashe, tryezë vzem me thërimet në dorën e tij. Prince Peter Merre dorën th dhe zbulimi, si temjan dhe dobrovonny fimiyan. Dhe qysh nga ditët yu lënë që të mos iskushati " 12 .

Peter, edhe pse të butë, dëshiron për të fyer dhe të largoj të shoqin nga zakonin e saj. Gjesti i tij si në qoftë se ai dëshironte të thotë: "Ja! Për çfarë do të bëni? Kjo është vetëm një fëmijë! ". Dhe këtu është ajo që ishte vetëm crumbs, është temjan. Gjest i Pjetrit, ku ju mund të kapur hije extolling mbi gruan e tij, dhe ndoshta përgatitur tashmë mësim, janë të pakuptimta, "zakon" i gruas së tij, le zakonet e gabuara të një bashkëshort dhe mirësjelljes madje kontradiktore gjykatë (në "radhë" - vetëm themelimit të njeriut), i shenjtë dhe burri duhet të merret me nderim apo korrigjohen me durim dhe pa lavdëruar mbi të. Sidomos ajo nuk duhet të marrë shpifjet e dikujt mbi gruan e tij. Çdo burri i tretë dhe gruaja - një i huaj. Peter "nga ditët e" ndaluar "provokoj" Febronia, kontrolloni nëse sjellja e tij në një mënyrë të caktuar, priti në shtëpinë e tij. Marrëdhënia e tyre u bë dashuri madh reciprok dhe durim, në vend se një dëshirë për të nënshtruar edhe zakonet e veta.

Por testet nuk ndodhin vetëm brenda familjes, shpesh ata vijnë nga jashtë. Ky test ndodhi në familjen e princit Pjetrit. Shumë vite më vonë, kur paqja dhe dashuria ishin tashmë të ftuar të rregullt në shtëpinë e tij, për të dini Murom dhe ngritën përndjekje kundër princeshë tuaj.

Lexo më shumë:   AS knotted LITTLE rreth shall qafës së tij

"Dhe në kohën e ushqyen shumë priidosha atë qeshur zemërimin e boyars tij, rkusche" Hoschem TNI, princi, me drejtësi sluzhiti ju keni një autokrati dhe me ty, por jo Princess Fevronia hoschem po gospodstvuet gratë tona. Në qoftë se ju hoscheshi autokrat të jetë vetëm, le të jetë ina ti Princess. Fevronija njëjta vzem bogatestvo dovolno veten otoidet, amo njëjta hoschet! ". Blessed Peter, si të jetë kjo porosi, as i chesom njëjtë tërbimi me të, përulësi do të përgjigjet: "Po glagolita për Fevronia dhe si e thotë, atëherë dëgjoj" " 13 .

Arsyeja për kërkesën e bojarëve - zili e grave të tyre, e cila Ermolai-Erasmus shpjegohet në dy mënyra. Nga njëra anë, ata janë xheloz për faktin se fermeri është bërë një princeshë, të tjera - të parë vullnetin e qartë e mirë të Perëndisë të princit tij ndaj gruas së tij:

"Princess Fevronia si boyars e tij nuk lyubyahu gratë për vete, si një princeshë byst asnjë vend për të, por për Perëndinë proslavlyayuschu th dobrago për jetën e saj" 14 .

Boyars jo vetëm të kërkojnë dëbimet Fevronia, nga fjalët e para që ata mendojnë se i bashkëshortëve vete: "Ne duam që Pjetri qëndroi Fevronija njëjtë - shkuar; merr një grua tjetër, në qoftë se ju nuk bëni kujdes! ". Që nga fillimi, si në qoftë se ata nuk e marrin parasysh se tyre Princi dhe Princesha - një burri dhe gruaja, ata janë një gjë që njerëzit nuk mund të ndajë ato; Nga fillimi ata lënë pas dore e martesës si një sakrament është institucion i Perëndisë.

Ne mund të pyes veten pse Pjetri i referohet bojarëve Fevroniya pse ai nuk menjëherë të mohojnë ato? Përgjigjja Peter dëshmon për një nga tiparet më të rëndësishme të martesës së krishterë, domethënë se çdo bashkëshort ka fuqi mbi tjetrin. Dhe ky pushtet shtrihet në anën më intim e identitetit të tjetrit. Boyars vënë në pyetje në këtë mënyrë: ose ju, Peter - një autokrat apo - burri Fevronia. Peter - Prince, një autokrat me profesion. Ai, sipas bojarëve veten e tyre, i ka të gjitha cilësitë e nevojshme për të qenë në krye të qytetit, me siguri, ajo ka diçka të bëjë dhe prirje personale. Për më tepër, ai të vënë në këtë vend Providencës Hyjnore. Por kjo është pikërisht në këtë çështje, qoftë ajo të jetë princi, që është, nëse do të ndjekë atë në e tij - natyrore dhe hyjnore - profesion, ai kërkon këshillat e gruas së tij. Ajo ndahet me të gjitha vështirësitë e rrugës së tij, kështu që ajo ka të drejtë për të dhënë pëlqimin për mënyrën burrin tuaj ose të mbyllur rrugën për të 15 .

Fisnikët organizojmë një festë, duke shpresuar për të marrë në Fevroniya rënë dakord të largohen nga qyteti, kur mendja e saj mund të otumanen verë.

"Ata janë të furishëm, napolnivshesya bezstudiya, umyslisha, por do të krijojë një festë. Dhe sotvorisha. Dhe kur do ta njëjtat gjëra ishin fun, nachasha prostirati bezstudnyya zërat e vet, si një PSI leh, otnemlyusche në dhuratë e shenjtë nga Perëndia, është Zoti dhe vdekja e saj Marrëveshja e pandashme Ah, është " 16 .

Fjalët e fundit Ermolai-Erasmus zbulon thelbin e asaj që po ndodh. Boyars jo vetëm do të thotë avantazh politik dhe kënaq në kotësinë e grave të tyre, por gradualisht shkel në diçka më shumë: ata guxojnë të ndajë burrin dhe gruan, Fevronia heq dhuratën e Perëndisë, ai është Perëndia dhe e pandashme e saj do të merren atje pas vdekjes .

Këto fjalë mund të përsëritet përsëri dhe përsëri, duke i kujtuar të gjithë ata që jeton në një martesë, xhevahir e dhuratës që ai ka.

Fevronija e di vlerën e saj. Nuk është e trazuar nga kërkesat e bojarëve: mbretëronte - vlerën në kohë. Ajo nuk dëshiron pasuri, për shkak se ai dëshiron vetëm një thesar: "Asgjë nuk është e ino kërkojë - Fevronija thotë - gruaja ime tokmo Prince Pjetrit!" 17 .

Peter gjithashtu e dinte vlerën e asaj që ai ka. Përveç kësaj, sa më i lartë profesion i saj, fuqia e lartë, nderon, ngushëllim i përhershëm ishte urdhërimi i Krishtit të tij:

"Lum ata që janë princi Pjetri nuk e duan samoderzhavstva vremennago përveç urdhërimet e Perëndisë, por ky është marshimi i tij urdhërimi derzhashesya tani, si bogoglasny Mateu në Ungjillin e transmeton RECHE bo tij, ti ilk ashche le gruan e tij, me përjashtim të fjalëve të prelyubodeynago dhe Dix inoyu, veprat prelyuby. Ky është Princi i bekuar i Euangelliyu krijuar: mani e tij, sepse e tyre të jenë në gjendje të akuzojë, por urdhërimet e Perëndisë nuk do ta shkatërroj " 18 .

Së bashku me Fevronia Pjetrin lë qytetin.
Dinjiteti i martesës së krishterë

Dëbua nga qyteti i tyre, Pjetri dhe Fevronia në anije, se ata ishin të dhënë për të dëbuar atyre parinë, lundrues në lumë Oka. Në këtë, me sa duket, koha më e vështirë për familjen e tyre Fevronija përsëri tregon urtësinë e saj, një ndjenjë të lartë të moralit dhe një shpejtësi të shquar. urtësinë e saj manifestohet në episodin e ardhshëm.

Anija, e cila noton në Pjetrit panjohur dhe Fevronia, doli të jetë një burrë dhe gruaja e tij. Ai pa Febronia dhe e shikoi atë me mendimet trupore. Ajo ndriçuar mendjen e tij dhe e pyeti për të mbledh dhe të pijë ujin nga njëra anë e anijes, dhe pastaj të tjera. Pasi ai u bind, Fevronija e pyeti: "Si e sipas mendimit tuaj, në qoftë se shije është e njëjtë me ujë?".

"Ai RECHE:" Zoti është një, mësuese, ujë ". Packie RECHE atë në këtë mënyrë: "Dhe nuk është një natyra janë femra. Pse ke DRC, gruaja e tij ishte lënë chyuzhia myslishi! ". I njëjti person <...> boyasya të pomyshlyati të tilla " 19 .

lexim i kujdesshëm i fjalëve Fevronia. Në shikim të parë, ata janë shumë të thjeshta dhe të arritshme: "Nga pikëpamja e natyrës së tij - siç thotë ajo - të gjitha femrat janë të njëjta, dhe në qoftë se ju mendoni për të gjetur diçka të re me gruan e dikujt tjetër, ju jeni të gabuar. A nuk është më mirë për ju që të mbetet besnik të saj! ". Por ne mund fjalia e dytë e fraza Fevroniya - "Pothuajse DRC, gruaja e tij ishte lënë chyuzhia myslishi!" - dhe lexohet me theks jo në fjalën e tij , dhe fjala gruas . Atëherë kjo deklaratë çiltër do të zbulojë thellësinë e doktrinës së krishterë e martesës.

Me këtë lexim, ne do të jetë e qartë se gruaja është dhënë burrit të saj, jo për kënaqësinë e dëshirës së tij natyrore, por thirrja e saj është pakrahasimisht më i madh. personaliteti i gruas nuk është i kufizuar në physicality saj. shpirti i saj dhe shpirti i saj dhe të hyjë në një marrëdhënie me palët e interesuara personalitetit burri. Në martesë, ata janë të bashkuar në një frymë të përbashkët, pasi kanë aspirata të përbashkëta shpirtërore - të Krishtit, një shpirt, sepse ata duhet të kenë interesa të përbashkëta jetësore, në të njëjtin trup 20 . Vetëm një kombinim i tillë i jep një familje të plotë të krishterë. lidhje e tillë bën Çifti Dashuria reciproke në mënyrë që të çon në të transformimit Krishtit hirin e tyre për të shpëtuar. Dhe pastaj fjalë tha Fevroniya mund të parafrazohet si vijon: "Mendoni se çfarë ju duhet për gruan tuaj, mendoj se e dinjitetit të tij para Perëndisë! Ajo është e lidhur jo vetëm për trupin tuaj, por fryma dhe shpirti. Mos dëshiro gruan e një tjetri, sepse në qoftë se ju thyejnë besnikërinë e tyre, pastaj të shkatërrojë këtë unitet misterioze! Dhe kjo është unike dhe më e shtrenjtë se çdo profesione të tjera, unitet dhe dëshirat. "

Vlen të përmendet se episodi, i cili zbulon doktrinën e martesës së krishterë, përbërja Ermolai-Erasmus vendos atë pas historinë e dëbimit të Pjetrit dhe Fevronia, në këtë mënyrë, siç bindur tej lexuesin se zgjedhja e bërë nga shenjtorët, ishte e vërtetë dhe e mundur vetëm për një të krishterë, kështu më tej përsëri duke konfirmuar vlerën e padiskutueshme e martesës së krishterë.

Në të njëjtën ditë, në mbrëmje, kur të mërguarit ishin duke u përgatitur për natën në bregun e Oka, mes bashkëshortëve mëposhtme biseda u zhvillua.

"Lum si Princi Peter jako pomyshlyati filluar:" Kako do Meqenëse vullneti samoderzhstva gonznuv ". Më mrekullisht mirë Fevroniya folje atij: "Mos u pikëllo, princi, Perëndi i mëshirshëm, Krijuesi dhe Promyslennik rreth, mos na lënë nizshete jetë i vetëm!" " 21 .

Peter filloi të mundosh dyshime nëse ai ka vepruar si duhet, duke e lënë Moore, nuk rezistojnë bojarëve, nuk insistoi. Me sa duket, ajo ishte veçanërisht e vështirë ideja se ai vullnetarisht dorëheqjen nga përgjegjësia për qytetin, për njerëzit e saj, të cilat Zoti i ka të përcaktuara në të. Ndoshta ky mendim të përzier dhe sekret që tani ai është duke pritur për varfërinë dhe jetën e vështirë të një endacak. Në këtë pikë, bashkëshorti fjala është shërim për të, duke shpërndarë mendimet e errëta, të dy 22 . Fevronija tregon burrit të saj rreth Perëndisë, mëshira dhe providencën e Tij, duke bërë thirrje për të kërkuar vullnetin e tij, duke kujtuar se Krijuesi, i cili e quajti atë në shërbim të princit, ajo mund të tregojë një rrugë të re, ose të kthehet në e mëparshme. Ajo e ngushëllon atë, duke shpjeguar se Perëndia i vënë ata së bashku në një burrit dhe gruas nuk do të lejojë shkatërrimin e bashkimit të tyre, ata do të duhet për jetën.

Në një frazë Fevroniya parë gjithë guximin e saj, të gjithë besnikërisë vokacionin e saj. Në qoftë se duke e quajtur një njeri - për të marrë përsipër dhe të jetë përgjegjës për të tjerët, duke e quajtur gratë - në një tjetër; ajo është projektuar në të gjitha rrethanat për të mbajtur unitetin, integritetin, një frymë të familjes. Në mbështetje të inkurajuar fjalëve Fevroniya njëjta gjë ndodh natën e ardhshme.

"Në të njëjtën Breze është i bekuar Princi Peter në Darkën e Fundit gotovlyahu tij Yad. Dhe trajton <= Kamxhiku> gatuaj atë drevtsa janë të vogla, ata gjithashtu visyahu kaldaja. Në mbrëmje, e shenjtë Princess Fevronia hodyaschi e Brega dhe kishte parë drevtsa Tyya bekoftë rekshe: ". Po, kjo do të jetë në utrii Tree degët e mëdha pronor dhe gjeth" Dhe aty ishte një iriq. Bo u ngrit në mëngjes, obretosha Tyya drevtsa degë aq të mëdha pemë dhe haves gjeth " 23 .

Nëse familja nuk është shkatërruar, nëse gruaja mbajtur guxim më me njëri-tjetrin për dashuri të ndërsjellë, dhe pastaj humbi prosperitet rritet, si një pemë i ri që u rrit gjatë natës, do të kthehet në ish dhe rritje në sajë të dashurisë dhe kujdesin e gruas së tij të.

Në mëngjes, drejtësia e Fevroniya konfirmuar ndryshe.

Sapo kishte pelegrinët të lënë vendin e tyre të akomodimit, si një fisnik i Murom hipi me lajmin se pas dëbimit të princit në qytet filluan të grinden, dhe shumë fisnikët u vranë, "edhe pse derzhavstvovati tyre Kiizhdo, kampe izgubisha veten e tyre." Të mbijetuarit e mbetura dhe të gjithë njerëzit me lot në sy i kërkoi princin për të ardhur përsëri: "Por tani, me të gjitha shtëpive të tyre Rabbi Vayu esmy dhe hoschem, dhe dashuria, dhe lutuni që të mos ostavita ne rob i saj!" 24 .

Ne konstatojmë se në fjalimin e tij boyars përdorni formularin numër të dyfishtë: Rabbi vayu , por jo ostavita na ... Tani ata mendojnë çiftin vetëm së bashku si një njësi, dhe të bien dakord për të qenë skllevër të dyve: Pjetri dhe Fevronia.

Princi dhe Princesha përsëri në Moore. Dhe këtu është se si e përshkruan Ermolai-Erasmus sundimin e tyre të vazhdueshëm.

"Derzhavstvuyusche Beja në qytet që hodyasche në të gjitha urdhërimet dhe ligjet e defektit pafund të Zotit në deklaratat dhe bamirësisë pandërprerë dhe të gjitha lyudem nën sundimin e tyre që ekziston, si një baba philoprogenitive dhe nënë. Shkarko bo gjithë dashuria është e barabartë me haves, jo krenari të dashur, pa rangut apo bogatestva kursyer tlennago, por Perëndia është i pasur. Bo mirë të përshëndes bariun e tyre të vërtetë, jo ti naimnika. Grad bo vërtetën e saj dhe të mirësisë, të mos zemërohet dhe udhëheqës politik. Strannyya që marrin, alchnyya nasyschayusche, Nagia salcë, bednyya goditja izbavlyayusche " 25 .

Lexo më shumë:   VC nuk është duke luajtur muzikë ÇFARË DUHET BËRË

Ky ideal i sundimit të krishterë. Për të gjitha subjektet e tij ishin si ati dhe nëna , dhe jo si një mjeshtër. Kështu, ata e kuptuan se imazhi i jetës tokësore, e cila një shekull para se të formuluar St Simon Theologut të Ri: «Perëndia për të qenë në botë ka krijuar një babë e bir. Pa dhunë dhe varfëria ose skllav për të askush nuk ishte, as mercenar " 26 . Ajo arriti atë për ta, sepse dashuria pjellore ata courted në martesën e tyre, është i tepruar, dhe të derdhur të gjithë rreth tyre, kufijtë e familjes së tyre, siç u ndanë, dhe ka përfshirë shumë njerëz. Por edhe atëherë, vetë familja, dashuria e ndërsjellë për njëri-tjetrin mbetur të Pjetrit dhe Fevronia vlerë të pakushtëzuar. Konfirmimi i kësaj do të shihet në episodin e fundit të "The Tale".

Ne nuk dimë asgjë në lidhje me nëse fëmijët e bashkëshortëve të shenjtë. Ndoshta, tradita gojore është thjesht nuk dëgjohet informacion në lidhje me këtë për Ermolai-Erasmus. Megjithatë, është shquar se ai vetë nuk ka marrë asnjë mënyrë folklorik, nuk fantasize lidhje me këtë temë, ajo nuk është në lidhje me një fjalë të vetme. Për të dhe tregimin e tij të martesës së krishterë është një fakt i jetës së personazheve të tij nuk ka rëndësi. Shenjtëria ata nuk kanë arritur mnogochadiem, por dashuria reciproke dhe mbajtjen shenjtërinë e martesës. Është ky - kuptimi dhe qëllimi i saj.

Epilogue
tonsurë-Death-Postmortem mrekulli

Vitet kaluan. Kur Pjetri dhe Fevronia plakur, dhe "kur ti piously Repose prispe atë," ata iu lut Perëndisë për ta për të vdekur në një orë. Ato nuk mund edhe kohë të shkurtër për të jetuar pa njëri-tjetrin. Në pritje të vdekjes së, sipas zakonit të kohës, ata të dy morën betuan. Peter u emërua një murg David, Fevronia - Euphrosyne. Murgjëria për ta - një mënyrë për të marrë larg nga shqetësimet e princit, për t'i dhënë më shumë kohë për lutje dhe kështu në mënyrë adekuate të përgatitur për vdekjen. Martesa zotohet edhe pas zotohet të mbajtur atyre fuqinë e tyre, sepse ata kryejnë dhe i fundit në premtimin e tij për njëri-tjetrin - për të vdekur në të njëjtën kohë. Këtu është një përshkrim prekës i vdekjes së tyre, e cila i jep Ermolai-Erasmus.

"Në të njëjtën kohë të shenjtë dhe të bekuar Fevronia <...> në Tempullin e Kishës së Më pastër sobornyya duart e tyre ajrore shiyashe, kjo është fytyra baa e shenjtorëve. Reverend dhe bekuar Peter Prince <...> duke dërguar e saj foljen: "O motër Eufrosiniya! Hoschu tashmë otoitti nga trupi, por duke pritur për ju, si një po kupno otoidem ". Ajo heq dorë "Pozhdi, zotëri, si ajri doshiyu ndaj Kishës së Shenjtë." Ai vtoritseyu dërguar kështu, duke thënë: ". Kjo është një bo pak pozhdu ju" Dhe si i tretitseyu Presley, duke thënë: "Kjo hoschu prestavitisya mos presin të!" ".

Dhe ajo kishte mbaruar punën e saj, ajo mund të qep vetëm rrobat e një shenjt, fytyra e të cilit tashmë ka përfunduar.

"Dhe presto, dhe Shikojnë gjilpërë tuaj në ajër, dhe fije preverte, ajo është shiyashe. Dhe dërguar në Pjetrit bekuar, i quajtur David, vdekja e kupno. Dhe pomolivsya tradhtonte shenjtë një shpirt A . B. > rutse në Perëndinë " 27 .

Saints Peter dhe Fevronia para zotohet varrosur veten e tyre së bashku në të njëjtin varr, i cili gjatë jetës së tij të gërmuar në shkëmb për ta. Por çifti u varros veç e veç, "rkusche, si një mënyrë për të pëlqeu mnishestem ka shenjtorët pozitive Bb arkivoli single" 28 . Pastaj mrekullia ndodhi, përlëvdoi Shën Pjetrit dhe Fevronia. Mëngjesin tjetër gjeti dy persona të ndarë varri bosh. Shenjtorët Peter dhe trupit Fevronia vë në kishën katedrale e së Lumes Zojë, në të njëjtin varr, të cilën ata e kishte urdhëruar vetë krijuar. Kështu Zoti i lavdëruar jo vetëm shenjtorët e tij, por kapur edhe një herë shenjtërinë dhe dinjitetin e zotimeve martesë e cila në këtë rast doli të jetë më e ulët se monastike.

* * *

Kështu mbaroi jeta tokësore e Shën Pjetrit dhe Fevronia. Pas vdekjes së tyre nderim e tyre u përhap gradualisht përtej tokës Murom dhe në shekullin e XVI. Ndoshta mbulojnë shumicën e banorëve të Shtetëror të Moskës. Në 1547, veprat e Shën Makarius të Moskës, u kanonizua nga Kisha Ortodokse Ruse kanonizuar. Saint Makario meriton vëmendje të veçantë në lidhje me shenjtorët tanë, pasi shqetësimet e tij janë lavdëruar nga ata të cilët e fituan drejtësinë pikërisht sepse jetën në një martesë të krishterë.

Efikasiteti i namazit të atyre shenjtorëve të cilët tashmë janë duke ndodhur Kishën (festoi vitin e kaluar vjetorin e glorifikimit të tyre) 450 vjet, na siguron vërtetësinë e Pjetrit dhe Fevronia pamjen, e cila është rikrijuar Ermolai-Erasmus në e tij "Tale". Ata vërtet u bënë klientët e martesës së krishterë. Se duhet të lutemi për familjen e botës, forcimin e obligacioneve martesore, në arritjen e lumturisë familjare.

narrative e tij autori i "The Tale" është paraprirë nga një parathënie, e cila kujton shkurtimisht lexuesit e doktrinës ortodokse e Trinisë, krijimit të botës, ekonomia e shpëtimit. Ai përfundon fjalën e hapjes kujtesë e tij të thirrjes së krishterë. Kështu Shën Pjetri dhe Fevronia përfshira në foto e madhe në historinë e konceptit të krishterë të botës, ata janë vënë në një nivel me apostujt dhe martirëve dhe shenjtorëve të tjera të mëdha. Dhe ata janë të dhënë madhërimin të tillë "për guximin dhe përulësi," ata kishin treguar në zbatimin e urdhërimeve të Perëndisë në lidhje me martesën. Në këtë mënyrë ata përmbushur thirrjen e tyre e të krishterëve. Pra, çdo njëri prej atyre që përpiqen për masteries në martesën e krishterë dhe ndjek shembullin e tyre, mund të vihet në këtë seri dhe mund të fitojnë kurorën, e cila është dhënë për të Shën Pjetrit dhe Fevronia e Murom.

Shënime:

 1. Murom Prince Peter Y. (në David tonsuroj), sipas kronikave, raporte, vdiq në 1228, pra jetën e përbashkët Pet¬ra dhe gruaja e tij, Fevronia është në fund fillimi i XII-XIII shekuj. © AL Beglov, 1998 ↩
 2. "Tale e Pjetrit dhe Fevronia" është dukshëm e ndryshme nga e pranuar përgjithësisht në mostrat epokë Hagiografia Makarius. Kjo çoi në atë që është tashmë në shekullin e XVI. ajo ishte nënshtruar në mënyrë të përsëritur për përpunim. Shih Dmitriev RP Ermolai-Erasmus -. Autori i tregimin e Pjetrit dhe Fevronia // historinë e Pjetrit dhe Fevronia / Përgatitja e teksteve dhe studimi i RP Dmitrieva. L. 1979. - C. 117; Dmitriev RP Edicioni i mesëm Tale e Pjetrit dhe Fevronia // Po aty. - NS. 119-146.
 3. Kjo e fundit përfshin tra¬di¬tsiyu letrare, e cila ishte shumë e zhvilluar zhanrin e shëmbëlltyra leximit pred¬po¬la¬gav¬shy alegorik të tregimit të saj. Është e mundur që lexuesi Old rusisht, jashtëzakonisht të ndjeshëm ndaj pri¬toch¬nomu zhanër, imazhet folklorin e "tregimit" tonë është perceptuar edhe si një alegori dhe konceptuar atë në përputhje me temën kryesore të kësaj pune.
 4. Unity në martesë është themeluar nga Perëndia, pra, është kryer në martesë laike - pasojat më të rënda të shkaktuara nga të fyer sakramentin e martesës, me apo pa vetëdije.
 5. Tale nga jeta e shenjtorëve chyudotvorets reja Murom, bla¬go¬ver¬na¬go dhe prepodobnago dostohvalnago dhe Princi Peter, narechennago ino¬che¬skom në mënyrë të Davidit, dhe gruaja e tij, dhe blagovernyya dostohvalnyya prepodobnyya dhe Princesha Fevronia, narechennyya në gradë monastike Eufrosinii // Tale e Pjetrit dhe Fevronia. - NS. 211-213 (më poshtë: Tale). Për të gjitha lidhjet në këtë monument, ne përdorim tekstin e edicionit të tij të parë, në mënyrë të veçantë publikimin e PR Dmitrieva se si av¬tor¬sky. Shih. Tale e Pjetrit dhe Fevronia. - NS. 209-223.
 6. Edhe pse zmeeborchestva motiv në "The Tale" dhe korrespondon me folklorin, fakti se demonët e lycanthropy njohur asketizmin ortodokse. Në rastin e veçantë të jetës Kryepeshkopi Theodore (Pozdeevsky; † 1937), të ngjashme me atë të përshkruar më lart, ajo është e fiksuar Priest Sergiem Sidorov († 1937). Zoti Theodore ishte viti i fundit i rektorit të Akademisë Teologjike të Moskës në të caktuar mendor ushqyer keq. Kur një ditë ai nuk do të le të saj të largohen nga Sergiev Posad, "pyeti ajo se pse unë nuk e le të saj në stacionin, dhe e siguroi atë se unë kam qenë me të në mëngjes dhe u përpoq të bindë të largohen Sergjin. Pastaj mora fjalën e saj për të pakuptimta padyshim sëmurë në mëngjes, kam investuar në një pjesë Panagia e relikeve të Shën Sergjit, pacienti shkoi Ajo u ul në shtrat, dhe ajo u ul kundër binjake time dhe kërkoi atë që menjëherë të largohen nga Sergiev. I tronditur, u ndal në prag. Look-njësoj kthyer tek unë dhe duke treguar në mua vajzën, ka thënë: "Ai nuk beson, se është djalli." - "Ju gënjeshtër", - i thashë, e preku panagiej. Homologu im menjëherë u zhduk dhe vajza nuk është më i trazuar që mbulohen plotësisht nga sëmundje mendore, mundimit të saj me shtatë vjet "(Svya¬schen¬nik Sergei Sidorov Shënime / Publikimi VS Bobrinsk // Gojarti numrin 2. - .. Cc. 306-307; MS tregohet Pershin). Vlen të përmendet se kjo ngjarje menjëherë parapriu persekutimin e Peshkopit Theodhorit në shtypin liberale dhe largimin e mëvonshëm të tij nga posti i rektorit të Akademisë.
 7. Dmitriev RP edition mesme ... - S. 138. ↩
 8. Tale. - S. 215. ↩
 9. Ibid.
 10. Tale. - S. 216. ↩
 11. Tale. - S. 217. ↩
 12. Ibid.
 13. Tale. - S. 218. ↩
 14. Tale. - S. 217. ↩
 15. Është e njohur se një peshkop shuguroi priftërinj në vitet e fshehta të persekutimit, para përkushtimin në rangun e një prej tyre e pyeti për të pyesni gruan e tij nëse ajo është dakord me vendimin e burrit të saj.
 16. Tale. - S. 218. ↩
 17. Ibid.
 18. Tale. - NS. 218-219.
 19. Tale. - S. 219. ↩
 20. Shih. Më shumë Professor Archpriest Gleb Khaled. Shtëpi Church. M., 1997. - f. 14-19, 182-183, dhe të tjerët. ↩
 21. Tale. - S. 219. ↩
 22. Vini re se në këtë rast, si në rastin me njeriun i cili mori mendimin mishore, Fevronia, ka të ngjarë të shfaqin njohuri të tillë që e Etërve të Shenjtë të quajtur "shkathtësi të natyrshme". Ajo - në ot¬lichie nga "hirin e largpamësi", - mund të ketë ndonjë njeri horo¬sho njerëzit e ditur dhe shprehjen e syve apo të shprehjeve të fytyrës të aftë të mendoj so¬stoyanii shpirtit njerëzor.
 23. Tale. - NS. 219-220.
 24. Tale. - S. 220. ↩
 25. Ibid.
 26. Shën Simeoni Teologu i Ri. Krijimi. T. 1. SPb, 1892. -. Cc. 217, 316. ↩
 27. Tale. - NS. 220-221.
 28. Tale. - S. 221. ↩

Shto një koment

e-mail juaj nuk do të publikohet. Fusha e kërkuar janë shënuar *