Nga ajo që rrisin kolesterolin në gjak e grave

Author: | 2018/08/25

Foto: Ayoub kayor / Shutterstock.com

Kolesteroli - kjo është një nga enzimat më të rëndësishme të pranishëm në trup. Kohët e fundit është bërë modë për të monitoruar nivelin e kolesterolit, dhe për të shmangur konsumin e ushqimeve që përmbajnë atë. Justifikuar nëse një qasje të tillë në drejtim të shkencës mjekësore?

Çfarë është kolesteroli?

Para së gjithash, duhet të theksohet, se kolesterolit nuk është një substancë, e cila sjell vetëm një dëm personi. Kolesteroli - një substancë natyrale për trupin, janë të përfshirë në shumë procese biokimike. Para së gjithash, në bazë të tij ka një sintezë e shumë hormoneve, të tilla si hormonet seksuale - testosterone hormon mashkullor dhe hormoneve femërore, estrogjenit, hormonet veshkave - kortizolit.

Gjithashtu vini re se kolesteroli është i bllokon ndërtimin e qelizave. Në veçanti, ajo është një pjesë e membranave qelizore. Sidomos një shumë e saj në qelizat e kuqe të gjakut. Ajo është gjetur edhe në sasi të konsiderueshme në mëlçi dhe tru. Përveç kësaj, kolesterolit luan një rol të rëndësishëm në tretje, që marrin pjesë në formimin e acideve biliare. Kolesteroli ndikon në sintezën e vitaminës D në lëkurë, dhe ndihmon për të mbajtur një nivel të lartë të imunitetit.

Shumica e kolesterolit në trup nuk është në gjendje të lirë, dhe e lidhur me proteinat specifike - lipoproteinave dhe formë komplekset lipoprotein. Në përgjithësi struktura kimike kolesterolit është diçka në mes yndyrna dhe alkoolet dhe i takon klasës kimike të alkooleve yndyrore. Për shumë prona, ajo është e ngjashme me biliare. Prandaj emri i kuptimit të saj në greke "biliare të ngurta."

Kolesteroli - dëm apo dobi?

Kështu, kolesteroli mungesa e punë të dobishme në trup. E megjithatë, nëse ata janë të drejtë që thonë se kolesterolit është e dëmshme për shëndetin? Po, e drejtë, dhe këtu është arsyeja pse.

Të gjithë kolesterolit është i ndarë në dy lloje kryesore - një lipoproteins densitet të lartë (HDL), ose të ashtuquajturat alfa-kolesterolit dhe densitet të ulët lipoproteins (LDL). Të dyja llojet kanë nivelet e tyre normale në gjak.

Kolesteroli është i llojit të parë është quajtur "të mirë", dhe e dyta - një "i keq". Pse është e njëjta terminologji? Në mënyrë që lipoproteins densitet të ulët priren të jenë depozituar në muret e enëve të gjakut. Kjo është për shkak se ata janë të përbërë nga pllakë aterosklerotike, e cila mund të mbyllë lumenin e enëve të gjakut dhe të shkaktojë sëmundje të tilla të rënda kardiovaskulare si sëmundjet koronare të zemrës, sulmi në zemër dhe infarkti. Megjithatë, kjo ndodh vetëm nëse gjaku është i pranishëm në kolesterolit të tepërt "i keq" dhe shkalla e përmbajtjes së tij tejkaluar. Për më tepër HDL LDL janë përgjegjës për largimin e anijeve.

Duhet të theksohet se ndarja e kolesterolit të "keq" dhe "i mirë" është mjaft arbitrare. Edhe LDL janë jashtëzakonisht të rëndësishme për funksionimin e trupit, dhe në qoftë se ata janë larguar nga ajo, njeriu thjesht nuk mund të jetojnë. Ajo është vetëm se standardet e tepërta LDL është shumë më e rrezikshme se e HDL tepërt. Po aq e rëndësishme është një parametër, si kolesterolit shareable - kolesterolit, i cili merr parasysh të gjitha varietetet e saj.

Siç kolesterolit është në trup? Në kundërshtim me besimin popullor, pjesa më e madhe e kolesterolit është prodhuar në mëlçi, dhe nuk hyjnë në trup nëpërmjet ushqimit. Nëse marrim parasysh HDL, ky lloj i lipidet është formuar pothuajse tërësisht në këtë trup. Në lidhje me LDL, kjo është e gjitha më e komplikuar. Rreth tre të katërtat e kolesterolit "të keq" është formuar edhe në mëlçi, por 20-25% në fakt hyn në trup nga jashtë. Kjo duket të jetë pak, por në fakt, në qoftë se një person ka përqendrimin e kolesterolit të keq afër kufirit, dhe përveç kësaj, një shumë vjen nga ushqimi, dhe përqendrimi i kolesterolit të mirë është i ulët, ajo mund të shkaktojë probleme të mëdha.

Kjo është arsyeja pse personi është e rëndësishme të dini se çfarë kolesterolit tij, çfarë norma që duhet të ketë. Dhe kjo nuk është vetëm i përgjithshëm kolesterolit, HDL dhe LPNN. Perberja e kolesterolit janë gjithashtu lipoproteina densitet i ulët (VLDL) dhe trigliceride. VLDL janë të sintetizuara në zorrë dhe janë përgjegjës për transportimin e yndyrë në mëlçi. Ata janë prekursorët biokimike e LDL. Megjithatë, prania e kolesterolit në gjak e specieve është i papërfillshëm.

Trigliceridet - estere të acideve yndyrore dhe larta glicerinë. Ata janë ndër yndyrë më të zakonshme në trup, kryen një rol shumë të rëndësishëm në metabolizmin dhe si një burim i energjisë. Nëse numri është normale, atëherë asgjë për t'u shqetësuar rreth. Një tjetër gjë - të tepërta të tyre. Në këtë rast, ata janë po aq të rrezikshme sa LDL. Rritja e triglicerideve të gjakut sugjeron se njerëzit konsumojnë më shumë energji se ajo djeg. Kjo gjendje quhet sindroma metabolike. Kur kjo gjendje e rrit sasinë e sheqerit në gjak, rrit presionin dhe duket yndyrë.

Uljen e niveleve të triglicerideve mund të shoqërohet me sëmundje të mushkërive, hyperthyroidism, mungesa e vitaminës C. VLDL - një lloj i kolesterolit, të cilat rregulla janë gjithashtu të rëndësishme. Këto lipide janë edhe duke marrë pjesë në enët e gjakut bllokuar, kështu që është e rëndësishme për të siguruar se numri i tyre nuk do të shkojë përtej kufijve.

normat e kolesterolit

Çfarë është kolesteroli duhet të jetë një person i shëndoshë? Për çdo lloj të kolesterolit në trup është vendosur norma e mësipërme e cila është e mbushur me probleme. Gjithashtu përdoret parametër të tilla diagnostike si një koeficient të atherogenesis. Ai është i barabartë me raportin e kolesterolit, me përjashtim të HDL të HDL veten. Në mënyrë tipike, ky parametër nuk duhet të tejkalojë 3. Nëse ky numër është më i madh, dhe arrin një vlerë prej 4, kjo do të thotë se kolesteroli "i keq" fillon të grumbulluar në muret e enëve të gjakut, duke çuar në pasoja shëndetësore të tmerrshme. Gjithashtu merr parasysh kolesterolit total, norma është i ndryshëm për njerëz të moshave të ndryshme dhe seksit.

Foto: Jarun Ontakrai / Shutterstock.com

Nëse e marrim vlerën mesatare për të gjitha moshat dhe gjinitë, shkalla e kolesterolit, i cili konsiderohet i sigurt, është për kolesterolit total - 5 mmol / l, për LDL - 4 mmol / l.

Duke rritur kolesterolin dhe përcaktimin gjasat e sëmundjeve kardiovaskulare, dhe të tjera parametra përdorime diagnostike të tilla si niveli i hormoneve tiroide - thyroxine lirë, indeksi prothrombin - parametër që ndikon në koagulimit të gjakut dhe formimin trombo hemoglobinë.

Statistikat tregojnë se 60% e të rriturve të vjetër kanë ngritur LDL dhe HDL të ulët.

Megjithatë, në praktikë shkalla e kolesterolit në gjak nuk është e njëjtë për të gjitha moshat dhe për të dy gjinitë. Me moshën, shuma e zakonshme e rritjes së kolesterolit. Megjithatë, në moshë të thyer, pas një farë burra të moshës kolesterolit fillon të bjerë përsëri. kolesterolit normë është më e lartë për gratë sesa për burrat. Megjithatë, për femrat depozitimi më pak tipike e kolesterolit "të keq" në muret e enëve të gjakut. Kjo është për shkak të efektit të zgjeruara mbrojtës të hormoneve seksuale femërore.

Normat e kolesterolit për burrat e të gjitha moshave

Mosha, vjetKolesterolit normë pergjithesi, mmol / lLDL, mmol / lHDL, mmol / l
52,95-5,25; & Nbsp; & Nbsp
5-103,13-5,251,63-3,340,98-1,94
10-153,08-5,231,66-3,440,96-1,91
15-202,93-5,101,61-3,370,78-1,63
20-253,16-5,591,71-3,810,78-1,63
25-303,44-6,321,81-4,270,80-1,63
30-353,57-6,582,02-4,790,72-1,63
35-403,78-6,992,10-4,900,75-1,60
40-453,91-6,942,25-4,820,70-1,73
45-504,09-7,152,51-5,230,78-1,66
50-554,09-7,172,31-5,100,72-1,63
55-604,04-7,152,28-5,260,72-1,84
60-654,12-7,152,15-5,440,78-1,91
65-704,09-7,102,54-5,440,78-1,94
> 703,73-6,862,49-5,340,80-1,94

Normat e kolesterolit për gratë e moshave të ndryshme

Mosha, vjetKolesterolit normë pergjithesi, mmol / lLDL, mmol / lHDL, mmol / l
52,90-5,18; & Nbsp; & Nbsp
5-102,26-5,301,76-3,630,93-1,89
10-153,21-5,201,76-3,520,96-1,81
15-203,08-5,181,53-3,550,91-1,91
20-253,16-5,591,48-4,120,85-2,04
25-303,32-5,751,84-4,250,96-2,15
30-353,37-5,961,81-4,040,93-1,99
35-403,63-6,271,94-4,450,88-2,12
40-453,81-6,531,92-4,510,88-2,28
45-503,94-6,862,05-4.820,88-2,25
50-554,20-7,382,28-5,210,96-2,38
55-604,45-7,772,31-5,440,96-2,35
60-654,45-7,692,59-5,800,98-2,38
65-704,43-7,852,38-5,720,91-2,48
> 704,48-7,252,49-5,340,85-2,38
Ajo do të jetë interesante:   PSE djerse CAR GLASS BRENDA BRENDSHME

Gjithashtu, gratë mund të përjetojnë një rritje të lehtë në kolesterolit total gjatë shtatzënisë. Ky është një proces normal i lidhur me ristrukturimin e sfondit hormonal.

Përveç kësaj, disa sëmundje mund të shkaktojnë rritje anormale në kolesterolit në gjak. Për shembull, këto sëmundje përfshijnë hypothyroidism. Kjo është për shkak të faktit se hormonet tiroide janë përgjegjës për rregullimin e përqendrimit të kolesterolit në gjak, dhe në qoftë se gjëndër tiroide prodhon hormonet jo të mjaftueshme, shkalla e kolesterolit në gjak është i tejkaluar.

Gjithashtu duke marrë parasysh rezultatet e testit për kolesterolit duhet të marrë parasysh faktorin sezonal. Për shumicën e njerëzve, luhatjet e veçanërisht të shpeshta ndodhin gjatë sezonit të ftohtë. Kolesterolit total, që norma është një vlerë të caktuar, mund të rritet me një përqindje të vogël (rreth 4.2%). Mund të luhatet dhe kolesterolit në gratë, në varësi të fazën e ciklit menstrual.

Për më tepër, ajo duhet të marrë në konsideratë karakteristikat etnike. Ajo është e njohur, për shembull, se niveli normal i kolesterolit në gjak për popullin e Azisë Jugore janë më të larta se sa për evropianët.

Kolesteroli edhe rritjen tipike për:

 • mëlçisë dhe veshkat,
 • Stagnimi biliare (cholestasis)
 • pankreatiti kronik,
 • Sëmundja Gierke së,
 • trashje
 • diabeti,
 • cerma,
 • alkoolizmi,
 • predispozicion trashëguar.

Numri i kolesterolit "të mirë" ndikon edhe në shëndetin e njeriut. Ky indeks i njerëzve të shëndoshë duhet të jetë të paktën 1 mmol / l. Nëse një person është duke vuajtur nga sëmundjet kardiovaskulare, disa lloje të HDL kolesterolit mbi normë për të - 1.5 mmol / l.

Është gjithashtu e rëndësishme për t'u marrë parasysh nivelin e triglicerideve. kjo normë kolesterolit për të dyja gjinitë është 2-2,2 mmol / L. Nëse ky lloj i kolesterolit mbi normale, situata kërkon korrigjim.

Si për të kontrolluar kolesterolin

Është e rëndësishme për të monitoruar rregullisht sa kolesterolit është në gjak. Për ta bërë këtë, ju duhet të marrë një test të gjakut për kolesterol. Kjo procedurë është bërë zakonisht në një stomak bosh. 12 orë para testeve nuk kanë nevojë për të ngrënë ndonjë gjë, dhe ju mund të pini ujë të thjesht. Nëse ju merrni ilaçin, duke promovuar një ndryshim në nivelin e kolesterolit, duke ata duhet gjithashtu të braktisur në këtë periudhë. Ju gjithashtu duhet të shohim në atë se në periudhën para se testet nuk ishin të dorëzohet ndaj stresit fizik ose psikologjik.

Testet mund të merret në klinikë. Gjaku në një vëllim prej 5 ml në këtë të marra nga një venë. pajisje të veçanta ekzistojnë edhe që masin nivelin e kolesterolit në shtëpi. Ato janë të pajisura me strips provë disponueshme.

Për të cilat grupet e rrezikut është kolesteroli veçanërisht e rëndësishme në gjak kontrollohet? Këta njerëz përfshijnë:

 • meshkujt mbi 40 vjet,
 • gratë pas menopauzës,
 • diabetikët,
 • transferuar një sulm në zemër apo goditje në tru,
 • trashë ose peshë,
 • udhëhequr një mënyrë jetese i ulur,
 • pirja e duhanit.

Në mënyrë të pavarur për të ulur nivelet e kolesterolit në gjak dhe për të siguruar që niveli i kolesterolit të keq nuk i tejkalojnë standardet? Para së gjithash, ju duhet të shikojnë dietën tuaj. Edhe në qoftë se një nivel person i kolesterolit është normale, ajo nuk duhet lënë pas dore ushqimin e duhur. Është e rekomanduar të konsumojnë më pak ushqime që përmbajnë kolesterol "i keq". Për ushqime të tilla përfshijnë:

 • yndyrë të kafshëve,
 • vezë,
 • gjalpë,
 • salcë kosi,
 • djathë yndyrë vilë,
 • djathrave,
 • havjar,
 • bukë sdobny
 • birrë.

Sigurisht, kufizime diete duhet të jetë i arsyeshëm. Në fund të fundit, e njëjta vezë dhe produktet e qumështit përmbajnë shumë e dobishme për trupin e proteinave dhe micronutrients. Pra, në moderim ata ende duhet të konsumohen. Këtu është e mundur për t'i dhënë përparësi varieteteve të ulët-yndyrë e ushqimeve të tilla si produktet e qumështit të ulët në yndyrë. Është gjithashtu e rekomanduar për të rritur përqindjen e dietë të perimeve të freskëta dhe fruta. Ajo është gjithashtu e mirë për të shmangur ushqimet e skuqura. Në vend të kësaj, ju mund të japin përparësi për enët zier dhe të zier.

Foto: udra11 / Shutterstock.com

Ushqimin e duhur - kjo është një faktor i rëndësishëm që ndihmon për të mbajtur kolesterolit të "keq" është normale, por jo i vetmi. Efekti po aq pozitiv në nivelet e kolesterolit të ketë stërvitje. Ajo u gjet që djeg mirë kolesterolit aktiviteteve sportive intensive "i keq". Kështu, pas miratimit të ushqimit të pasur me kolesterol, është e rekomandueshme që të angazhohen në sporte, ushtrime fizike. Në këtë drejtim, ajo do të jetë e dobishme ecën edhe më të thjeshta. Rastësisht, aktiviteti fizik zvogëlon vetëm kolesterolit "të keq", përqendrimin e kolesterolit "të mirë", ndërsa në rritje.

Përveç mënyra natyrore për të ulur kolesterolin - dietë, stërvitje, mjeku mund të përshkruajnë ilaçe të veçantë për të kolesterol më të ulët - statin. Parimi i tyre operativ është i bazuar në bllokuar enzimat që prodhojnë kolesterolit të keq dhe rritjen e prodhimit të mirë të kolesterolit. Megjithatë, ata duhet të merren me kujdes, duke pasur parasysh faktin se as një shumë të efekteve anësore dhe contraindications.

Drogat më të popullarizuara për uljen e kolesterolit:

 • atorvastatin,
 • simvastatin,
 • Lovostatin,
 • Ezetemib,
 • Niacin.

Një klasë e barnave për rregullimin e kolesterolit janë fibrinë. Parimi i tyre operativ është i bazuar në oksidimi i yndyrës në mëlçi vetë. Gjithashtu, për uljen e kolesterolit i caktuar përgatitjet permbajtur acide yndyrore polyunsaturated, komplekset vitaminë.

Megjithatë, ndërsa duke marrë ilaçe për të stabilizuar nivelin e kolesterolit duhet të kihet parasysh se ata nuk adresojnë shkaqet e kolesterolit të lartë - trashje, një mënyrë jetese i ulur, zakone të këqija, diabeti, etj

Ndonjëherë ajo mund të ndodhë dhe e kundërta situata - një rënie në nivelet e kolesterolit trupit. Një situatë e tillë gjithashtu nuk ka shenjë e mirë. Mungesa e kolesterolit do të thotë se trupi askund për të marrë materialin për prodhimin e hormoneve dhe ndërtimin e qelizave të reja. Kjo situatë është e rrezikshme, veçanërisht për sistemin nervor dhe trurit, dhe mund të çojë në depresion dhe dëmtim të kujtesës. Arsyeja për kolesterolit anomalisht të ulët mund të jenë faktorët e mëposhtëm:

 • uria,
 • kaheksia,
 • sindromi malabsorption,
 • hyperthyroidism,
 • sepsis,
 • djegiet gjera,
 • sëmundje të rënda të mëlçisë,
 • sepsis,
 • tuberculosis,
 • disa lloje të anemisë,
 • administrimin e barnave (frenuesit MAO, interferon, estrogjene).

Me qëllim të ngritjes së nivelit të kolesterolit, disa produkte mund të përdoret si. Para së gjithash, ajo është e mëlçisë, vezë, djathë, vezë.

Rritja e kolesterolit

Foto: Voyagerix / Shutterstock.com

Kolesterolit lidhet komponimeve organike, lipide prekje me ushqim, dhe sintetizuar gjithashtu nga mëlçisë. Një nga alkoolet natyrore varieteteve yndyrore, kolesterolit është e nevojshme për aktivitetin normal njerëzor.

Teprica kolesterolit - lidhja kryesore në procesin e formimit të aterosklerotike ose kolesterolit depozitat, pllaka në enët e gjakut. Normalisht, niveli i përgjithshëm kolesterolit, dallueshėm në gjak si element lipoprotein është brenda 3,6-5,2 mmole / l, me moshë për shkak të proceseve fiziologjike kufiri i sipërm i normal është në rritje në varësi të moshës dhe gjinisë së pacientit. Në normat më të larta që tejkalon kufirin e sipërm, rrezikun e arteriosklerozës, në mënyrë të konsiderueshme rritjen kur treguesi 6.2 mmol / l ose më shumë.

Qarkullojnë në, kolesterolit të gjakut, ndërsa tepërt e saj, tenton të grumbull së bashku dhe të grumbullohen në arteriet. Grupe apo pllaka pengojnë rrjedhjen e gjakut, duke krijuar një pengesë për rrjedhjen e gjakut dhe duke ngushtuar lumen e enëve të gjakut, e cila shkakton një mungesë të oksigjenit dhe furnizim të pamjaftueshëm të gjakut në indet dhe organet. Kur pllaka racion shpërbërja kontribuojnë në formimin e një trombit që provokon thromboembolism, sulmet në zemër, tru dhe mund të çojë në vdekje.

Megjithatë, si edhe tepërt është e rrezikshme dhe mungesa e kolesterolit. Ky kompleks, për shembull, është një nga përfitimet e rëndësishme të ushqyerjes me gji: kolesteroli është i rëndësishëm për zhvillimin e trurit të foshnjave, ndikon në prodhimin e hormoneve të nevojshme, musculoskeletal, sistemit imunitar, riprodhues, dhe në zëvendësuesit mixes përmbajtjen e saj në mënyrë të konsiderueshme inferiore ndaj qumështit të nënës. Funksione të tjera të rëndësishme të kolesterolit përfshijnë:

 • sigurimin forcën dhe elasticitet të membranës qelizore;
 • Kërkohet komponent kortizon sintezën, vitaminë D, që rregullon bilancin e fosforit dhe kalciumit në trupit;
 • marrin pjesë në funksionimin e sistemit nervor dhe imunitar;
 • qelizat e gjakut mbrojtja (RBCs) nga efektet e llojeve të ndryshme të helmeve hemolitike;
 • një përbërës të nevojshme për prodhimin e hormoneve riprodhuese dhe si. d.

zvogëlimin e nivelit të kolesterolit "të mirë" të çon në trazirat në sferën seksuale dhe riprodhuese, paaftësia për të krijoj, humbje e dëshirës seksuale, dhe shteteve depresive me një probabilitet të lartë të rezultatit vetëvrasëse, çrregullime të funksioneve të tretjes, osteoporozën, diabetin, hemorragjike goditje. Për shkak të reduktimit të rrezikut në nivelet e përgjithshme të kolesterolit në gjak kur të marrë statin në vendin e parë, ekspertët rekomandojnë për të ndryshuar dietë, mënyrën e jetesës dhe të përpiqet për të kolesterol më të ulët pa drogë. Për ta bërë këtë, ju duhet të dini teknikat që ndihmojnë në uljen e kolesterolit pa mjekim, si dhe atë që ushqime të ulur kolesterolin në gjak, dhe e cila, në të kundërtën, rritjen.

Si për të ulur kolesterolin pa mjekim?

Kolesterolit përmbahet në gjak si nje komponim lipide dhe një proteine, lipoprotein. Varësisht nga lloji i kompleksit komplekse në kolesterolit total, përcaktuar për analiza të gjakut, të izoluara larta lipoproteina peshë molekulare (kolesterolit "të mirë") dhe peshë të ulët molekulare ( "i keq"). Raporti i lipoprotein të mirë dhe të keq atherogenic quhet koeficient, duke llogaritur atë nga formula: Dallimi në mes kolesterolit total dhe peshë të lartë molekulare ndarë nga komponenti të ulët molekulare peshë të lipoprotein. Optimale raporti - 3 ose më pak. Me raport mesatar 5 tregojnë rrezik të lartë ose fillimin e zhvillimit të arteriosklerozës.

kolesterolit-uljen ilaçe Praktika ka treguar se kur të marrë një nga agjentët më të efektshme - statin - reduktuar kolesterolit total dhe "mirë" (30%), dhe "i keq" (50%), e cila ka një efekt negativ në trup. Në praktikë, terapi farmakologjike përdorur dy grupe të drogës - statin dhe fibrate. Fibrate konsiderohen të jenë efektive në kombinim me një statin.

Ajo do të jetë interesante:   dekor Faqja duart nga materiale skrap

Plotësim të caktuar në mënyrë rigoroze për një grup të caktuar të pacientëve: infarkt, goditje, sindromën akute koronare ose kirurgji të zemrës në histori, por edhe në rrezik të trashëguar të zhvillimit të sëmundjeve që lidhen me kolesterol të lartë. Kursi i trajtimit të qëndrueshme dhe përdorimin me rrezik të ulët të drogës, që ndikojnë drejtpërdrejt në përqendrimin e lipoproteinave gjetur paqëllim.

Për të reduktuar kolesterolit në gjak përdoret gjithashtu formulime të acideve biliare, acid nikotine, frenuesit e absorbimit të kolesterolit, dhe medikamente të tjera. Në këtë moment, për të reduktuar kolesterolin në një terapi nivel të caktuar të rekomanduara jo-drogës.

Foto: Jacob Lund / Shutterstock.com

Ky faktor ka ndikim në të gjithë njerëzit me nivelet e kolesterolit të lartë të gjakut, por sidomos për ata që të çojë një mënyrë jetese i ulur, puna ulur kombinuar me aktivitet të ulët për pushime. pasiviteti fizik - edhe një nga shkaqet kryesore të peshë të tepërt trupore, e cila gjithashtu rrit gjasat e rritjes së kolesterolit.

Çdo aktivitet fizik - ecje, vrapim, not, sportive, gjimnastikë - aktivizon metabolizmin në trup dhe ndihmon për të eleminuar stagnimit të biliare në traktit biliar, e cila ndihmon largimin e pavarur të tepërt kolesterolit.

Veçanërisht rekomandohet ecur shtigje dhe vraponte për sport: të dhënat e sportive, sipas hulumtimit, mënyra më e mirë për të ndihmuar të ruajtur sistemin e qarkullimit të gjakut në formë të mirë dhe të pastër gjakun e kolesterolit të tepërt.

zakone të këqija dhe shëndetin e përgjithshëm

Ka një korrelacion të fortë midis kolesterolit mbipeshë dhe të lartë të gjakut. Normalizimi i peshës ndihmon në zvogëlimin e kolesterolit. Nëse arritja e një normale indeks të masës trupore, moshës dhe gjinisë së karakteristikave përkatëse dhe parametrat e rritjes, nuk mund të realizohet me ndihmën e dietës dhe aktivitetit fizik duhet të konsultoheni me një specialist.

Pirja e duhanit - jo vetëm zakon të dëmshme. futje e vazhdueshme e nikotinës, carcinogens tymit të duhanit dhe negativisht ndikon në gjithë trupin, duke përfshirë një rritje të rrezikut të aterosklerozës: ngadalësimi i metabolizmit të çon në akumulimin e kolesterolit dhe një rënie në shpejtësinë e prodhimit të sistemit të qarkullimit të gjakut.

Alkooli - faktor që ka një ndikim negativ në shëndet. Ka teori anekdotike prova, sipas të cilit konsumi i moderuar i alkoolit (jo më shumë se 200 ml në ditë të verërave të thata) mund të ndikojë pozitivisht procesin e reduktimin e kolesterolit. opinion të qartë për këtë çështje nuk është zhvilluar për shkak të mungesës së studimeve në shkallë të gjerë, por dëmi nga administrata e përditshme e dozave të alkoolit edhe i tejkalojnë përfitimet e mundshme.

Foto: ALEX_UGALEK / Shutterstock.com

shprehitë e ushqimit të dëmshme të ndikojë edhe në nivelin e kolesterolit në gjak. Zakoni i industrisë ushqimore dhe përmbajtjen e sheqerit e ushqimit dhe pijeve janë gjithashtu një faktor negativ kontribuar në formimin e pllakave të kolesterolit dhe arteriosklerozës. Përjashtimi nga produktet dietë me yndyrë hydrogenated (margarinë, produkte me një yndyrë qumështi zëvendësues, shumica e produkteve ëmbëltore, produkteve semifinished, ushqim të shpejtë, ushqime të skuqura dhe si. N.) Ndihmon në uljen e kolesterolit në gjak, duke ulur të ardhurat e lipoproteinave me peshë të ulët molekulare të përfshira në këtë grup . Kufizimi futje e sheqerit në asnjë formë (në pije, enët, ëmbëlsirat dhe kështu me radhë. N.) Redukton indeksi glycemic e gjakut dhe kontribuon në zhvillimin e peshës kolesterolit "të mirë" të ulët molekulare.

Kështu, një mënyrë jetese të shëndetshme, aktiviteti fizik dhe duke shmangur shprehitë e dëmshme të ndihmojë për të kolesterol më të ulët pa mjekim.

Në trup, kolesteroli mund të mblidhen, dhe për shkak të pranisë së sëmundjes ose pranimit të barnave të caktuara. Për të rritur nivelin e shkakut kolesterolit mosfunksionim renal, mëlçisë, sëmundja pankreatik, e diabetit mellitus të tipit 1 dhe 2, hipertension, hypothyroidism.

Rritja e nivelit të kolesterolit mund të jetë një efekt anësor i barnave të caktuara. Më e zakonshme është me kurse të zgjatura të drogës imunosupresive, steroid hormonale, kontraceptivët oral femra. Kur terapi afatgjatë me ilaçe këto grupe kërkon monitorim të rregullt të niveleve të kolesterolit.

Shtetet fiziologjike në të cilin rritja e natyrshme e shënuara kolesterolit pa efekte të dëmshme përfshijnë periudhën gestational. Ndryshimet hormonale gjatë shtatzënisë të kontribuojnë në rritjen e prodhimit të lipoproteinave, dhe analizat e gjakut mund të tregojnë një rritje e standardeve të kolesterolit total pothuajse dyfishuar. Kjo është normë fiziologjike, e cila ndihmon në zhvillimin e fetusit dhe shëndetin e nënës. Pa faktorët e rrezikut shoqërues (sëmundjet e patologjive shtatzëna, mosfunksionimin që mund të provokuara nga përqendrime të larta të lipoproteinave) është shteti nuk kërkon korrigjim dhe ndërhyrje mjekësore, kolesterolit nuk është e dëmshme për trupin dhe treguesit e veta të kthehet në normale pas lindjes.

Të lartë kolesteroli: Udhëzimet dietike

ushqimin e duhur referohet metodë kryesore jo-droge per uljen e kolesterolit. Megjithatë, para se të kërkoni pyetjen, çfarë produkte për uljen e kolesterolit në gjak, është e nevojshme për të gjetur se çfarë llojet e ushqimeve dhe pijeve të kontribuojë në përmirësimin e saj: është e pamundur për të arritur efektin pozitiv të hahet "holesterinoszhigayuschimi" produkte të kombinuara me ushqimin e dëmshme.

Foto: Foxys Forest Prodhimi / Shutterstock.com

Substanca themelore ndikuar ritmet e rritjes së kolesterolit, yndyrë është, megjithatë dietë në këtë sëmundje është i bazuar në një rënie të konsiderueshme të ushqimeve të pasura me substancë. Është e nevojshme për të kufizuar ose eliminuar plotësisht nga ushqimet e përditshme dietë të tilla si:

 • mish dhe yndyrë pulave varieteteve;
 • sauces lartë në yndyrë (përfshirë majonezë dhe sallatë dressings bazuar mbi të);
 • ushqimi i fortë, supë peshku dhe supave;
 • ëmbëlsira, ëmbëlsirat, ëmbëlsira, çokollatë;
 • nënproduktet e çdo lloji;
 • qumështi dhe produktet e qumështit, duke përfshirë gjalpë, rritur përmbajtje yndyrë (mbi 5%).

Nuk rekomandohet si duke pirë çaj të fortë, kafe, kakao përmbajnë dhe pije të buta.

Kategorikisht përjashtuar nga produktet zjarrduruese dhe yndyrat e hidrogjenizuara: këto substanca në të njëjtën kohë rrisin nivelin e kolesterolit të ulët molekulare dhe për të zvogëluar numrin e peshës, "të mirë" të lartë molekulare.

Hani rregullisht, plotësisht, duke preferuar produkte të butë e trajtimit: gatim, pjekje, stewing, steaming ose tiganisje, pjekje dhe minimizuar përdorimin e vaj ose yndyrë. Gjatë ditës, duhet të respektohen tri vakte kryesore (mëngjes, drekë, darkë) dhe një ose dy shtesë (drekë, pasdite rostiçeri).

Gjithashtu e rëndësishme regjim të pijshëm: një ditë duhet pirë 2 litra (8 gota) fluide, ujë mundësisht të pastër, TEAS bimor, fruta zier, pije frutash, lëngje të freskëta.

Receta tradicionale dhe ushqime që ulin kolesterolin

Produktet janë një rregullator i natyrshëm i kolesterolit, janë përdorur për të reduktuar sasinë e "keqe" dhe për të rritur kolesterolit "të mirë" në shtet të pastër në dietë, si dhe në formën e infusions, decoctions, teas në mjekësi alternative. Në fakt, në një tjetër metodë të aplikimit duhet të mbahet mend kundërindikuar: psh, karafil hudhër të papërpunuara 2-3 (si një ilaç popullore grimcuar hudhër infused vaj ulliri apo alkool dhe përdoret si një salcë për enët dhe tretësirë, përdor dropwise) dhe jo vetëm të ndihmojë kolesterol më të ulët, por edhe për të forcuar muret e enëve të gjakut. Kjo metodë, megjithatë, nuk është e rekomanduar për njerëzit me sëmundje të traktit digjestiv. Prandaj, para se të fillonte një terapi të ngjashme ushqyese, është e nevojshme për të marrë në konsideratë mundur contraindications, reaksioneve alergjike dhe karakteristikat individuale të organizmit.

 • Fistosteriny për uljen e kolesterolit

sterols bimore (phytosterols) janë substanca më e dobishme për korrigjimin sasinë e kolesterolit janë: ato ndihmojnë rritjen e lipoprotein densitet të lartë, peshë të ulët molekulare duke reduktuar nivelin e kolesterolit. Phytosterols janë të përfshira në një pjesë të shtojcave ushqimore, por që ata nuk mund të merrni ushqim më pak efikase.

Një nga më të popullarizuara të ngopura styrenes produktet vegjetale konsiderohet avokado: në përputhje me rezultatet e përfshirjes së përditshme në menu gjysmën e frutave për 30 ditë (Rregulloret e ushqimit subjekt) ndihmon për të reduktuar kolesterolin 8%, niveli i lipoprotein densitet të lartë u rrit me 13% . dietë të ulët-yndyrë për të njëjtën periudhë siguron reduktim prej 5%.

Photo: pixabay.com

Efikasiteti i përdorimit të produkteve të ndryshme për korrigjimin e kolesterolit të bazuar në sasinë e sterols bimore në çdo formë. Ju lutemi të jenë të vetëdijshëm se produktet e njëjta në feedstock pas përpunimit industrial ndryshojnë në përbërjen dhe përmbajtjen e të dy substancave të dobishme dhe të dëmshme. Për shembull, llogaritja e shumës së phytosterols në vaj ulliri është treguar për metodën e parë të ftohtë-presion të naftës, dhe duke e zëvendësuar atë me një efekt më të lirë ose mishërime të rafinuar të ngjashme nuk mund të pritet.

Përmbajtja produkt phytosterols mg / 100 g germ grurit (farë) 400 Brown krunde oriz susami 400 400 farat e lulediellit PISTACHIO 300 300 265 farat Pumpkin

Nga produktet e pasura të përfshijë edhe phytosterols arra pishe, fara dhe vaj liri (dhe urbech tyre përzierje), bajame, vaj ftohtë-presion ulliri dhe avokado përmendur tashmë.

 • cod mëlçisë naftës-

Në formë të pastër, ose direkt në peshk me vaj peshku është shumë i dobishëm në nivelin e kolesterolit ngritur, pasi ajo i referohet statin natyrore. Acid yndyror eshte omega-3 është përgjegjëse për rregullimin e niveleve të lipideve dhe përshtat raporti i lipoproteinave me densitet të ulët dhe të lartë.

Përmbajtja më e lartë e acideve yndyrore në raport me aftësinë pak të indeve akumulimin merkurit vërejtur në llojet e egra të salmon dhe sardele. Është e nevojshme për të kujtuar rregullat e përpunimit temperatura e peshkut: në procesin e pjekje shumicën e acideve yndyrore është shkatërruar, kështu që ju duhet të përdorni të ziera, steamed, pjekur ose steamed Peshku për ushqim në përdorim të mirë.

Ajo do të jetë interesante:   Kartolina duart HAPPY njeri i moshuar

 • Efekti i fibra në kolesterolit

Studimet tregojnë se në qoftë se çdo ditë për të filluar me bollgur (gatim jo të shpejtë), pastaj për një nivel të kolesterolit lipoprotein muaj është ulur me 5%. I njëjti efekt është vënë re kur shuma në një menu të madhe të drithërave të tjera, bukë e tërë-gruri, bishtajore (sidomos thjerrëzat dhe sojë), fara liri dhe krunde tërshërë.

ushqime të pasura me fibra ndihmojnë rregullimin e kolesterolit: dy muaj e administrimit të përditshëm të 100 g krunde të kontribuojë në uljen e nivelit të përgjithshëm mesatar lipoprotein me 14%, dhe gjithashtu ndihmon për të reduktuar peshën dhe për të përmirësuar tretjen.

Bran mund të jetë përzier me drithëra për përgatitjen e drithërave, shtoni kos, kos, si edhe për të zëvendësuar bukën e zakonshme dhe cookies në variacione të ndryshme me krunde tërshërë.

Një nga ushqimet më të zakonshme, dhe të pasura me fibër të disponueshme për të gjitha segmentet e popullsisë - lakër. Për qëllime terapeutike është e rekomanduar që të përfshijë në menynë e 100 g steamed, lakër të freskët, të ziera ose turshi në ditë.

 • Polyphenols në manaferrat dhe fruta

Foto: Marian Weyo / Shutterstock.com

nivelet totale lipoprotein mund të arrihet duke rritur prodhimin e komponimit larte molekulare. Polyphenols - substanca që stimulojnë prodhimin e lipoprotein densitet të lartë - janë gjetur në vaj ulliri, dhe gjithashtu në fruta dhe me ngjyrë të kuqe vjollcë: boronica, Kastrati, kuqe, rrush të errët, Kastrati, luleshtrydhe, luleshtrydhe, chokeberry. 150 g fruta pure ose fruta në ditë për 60 ditë rrit numrin e kolesterolit "të mirë" me një mesatare prej 5% dhe boronicë në të njëjtin vëllim - 10%.

Lëngje dhe purees mund të përdoret jo vetëm në formë të pastër, por edhe për të përgatitur përzierje kokrra të kuqe kombinuar me Desserts (të ulët-yndyrë gjizë, kos), të bërë pije të përziera frutash dhe nectars.

Manaferrat rrushit më të dobishme të njohur zhvishem trashë dhe fara, ato mund të përdoren edhe brenda. Në këtë rast, përdorimi i verës në uljen e kolesterolit është i ekzagjeruar: vlera e substancave aktive në përpunimin e lëng në një pije alkoolike është reduktuar, dhe numri i mundshëm efekte anësore rritet.

 • Hudhra ndihmon në zvogëlimin e kolesterolit: Si të aplikoni

Kinks hudhër të freskët përmban një përqendrim mjaft të lartë të statin natyrore. Me përfshirjen e përditshme në 2-3 karafil menu shënuar efekt pozitiv.

Hudhër duhet të konsumohen pa nënshtruar trajtimit të ngrohjes. Ajo mund të shtohet në enët gatshme (perime steamed, salads, supave) në formën e pluhur, të insistojnë në vaj ulliri hudhër dhe e përdorin atë si një salcë për sallatë (1 lugë gjelle në ditë). Për të arritur efektin ka nevojë për futje të gjatë dhe të rregullt të hudhër, e cila nuk është e rekomanduar për njerëzit me stomak dhe sëmundjet e zorrëve.

 • Magneziumi në kolesterolit ngritur

Kolesteroli në gjak është e rrezikshme jo vetëm akumulimi, por edhe aftësinë për të "rrinë" në muret e arterieve dhe pllaka formë kolesterolit. Normalisht, deri në një sasi të caktuar të qelizave të kolesterolit rreshtim mur të brendshëm të enëve të gjakut, janë të afta të repelling lipoproteins. Qarkullojnë lirisht në kolesterolit në gjak e densitet të ulët ka aftësinë e sekretim.

Por ulur sasinë e magneziumit në indet e këtij aftësisë zvogëlohet dhe trigliceride depozituar lirshëm në muret arteriale. Përdorimi i produkteve që përmbajnë sasi të larta të magnezit, ndihmon në zbatimin e parandalimin e arteriosklerozës dhe për të hequr kolesterolit të "keq" nga muret e sistemit të qarkullimit të gjakut.

Magnezi pasur me lakër, veçanërisht në formën e një turshi, patate të pjekura, bishtajore (fasule, fasule të kuqe, thjerrëzat), banane, embrion gruri dhe soje, arra dhe fara.

 • Efekti i vitaminës D

Vitaminës D është një formë yndyrë e tretshme mund të administrohet si medikamente ose shtesë dietetike, si edhe të lehtësojë sintezën e saj të pavarur në organizëm, duke qenë jashtë në motit diell.

Kjo në mënyrë efektive redukton nivelin e vitaminës LDL dhe kontribuon në komponimet lartë molekulare. Studimet gjithashtu të provuar ekzistencën e një niveli të lartë të komunikimit vitaminës D dhe rrezik të reduktuar të sëmundjeve të sistemit kardiovaskular.

Një stimulim preferuar prodhimi natyror i vitaminës në trup dhe është e nevojshme të konsultohet një ekspert, kështu që ka një numër të contraindications (sëmundjeve dhe patologjive të gjëndrës tiroide, mëlçisë, veshkave dhe kështu me radhë. D.) Para se të marrë përgatitjet që përmbajnë atë.

Zvogëlimin e kolesterolit AS

Shutterstock.com

Këtu janë shtatë bimëve të mbledhura gjatë kësaj vere të harrojmë për problemet me kolesterol.

ekspert tonë - Doktor i Shkencave Biologjike, Profesor i Pyatigorsk Farmaceutike Akademisë Valery Melik-Guseinov.

murriz

Si për të mbledhur. Përdorni lule dhe fruta të specieve murriz. Lulet janë mbledhur në një mot të thatë në fillim të lulëzuar. Të thata në një tharëse ose në një zonë të ventiluar mirë, përhapur një shtresë e hollë në pëlhurë apo letër. pjekur fruta është korrur, tharë në një tharëse në një temperaturë 55-60 ° C pas tharjes, të ndara kërcell, emetoj dëmtuar fruta.

Recipe. Infuzion është përgatitur në shkallën prej 1 tbsp. lugë lule apo 2 tbsp. tablespoons copëtuar fruta 1,5 gota e ujit. Marrë gjatë ditës në 3 pranimit 30 minuta para një vakt.

 më shumë
manaferrat zemrës. Cili është përfitimi i murriz dhe që mund të jetë i gatuar nga ajo

blackcurrant

Si për të mbledhur. fruta të përdorur dhe gjethet e bimëve. Gjethet janë korrur gjatë lulëzuar, fruta të mbledhura në një mot të thatë, i pastruar nga papastërtitë dhe të thata në një dhomë ose në tharëse, podvyalivaya ato në një temperaturë prej 35-40? C, atëherë avullohem për thatësi në 55-60 vjeç? C.

Recipe. Infuzion i frutave është përgatitur nga 2 llogaritja tbsp. lugët feedstock në 1 ujë kupa. Merrni 0,5-1 gotë 2-3 herë në ditë.

Infuzion të lë është përgatitur në normën e 2-3 tbsp. lugë grirë Materialet vegjetale të para në 2 gota e ujit. Është brenda e ½ filxhan 3 herë në ditë.

Blackcurrant.më shumë
Blackcurrant: vetitë, përdorimi dhe përdorim terapeutik

Melilotus officinalis

Si për të mbledhur. Për qëllime terapeutike, është përdorur tërfili bar, e cila është mbledhur në fillim të lulëzuar. Pjesa e sipërme e rrjedhin dhe fidaneve anësore janë prerë me një drapër apo thikë, të thata në jashtë motit të thatë në hije apo në attics, zonat e ventiluar mirë. Pas tharjes, bari shirë.

Recipe. Infuzion është përgatitur në normën prej 2 orësh. Lugë barishte 1,5 gota e ujit. Të marrë 3 herë në ditë për 20-30 minuta para ngrënies.

Melilotus officinalis.më shumë
Melilotus officinalis: vetitë, përdorimi dhe përdorim terapeutik

lëpjetë

Si për të mbledhur. Korrjes rrënjët e lëpjetë. Ata janë gërmuan në pranverë ose në vjeshtë, pastrohet nga tokësore dhe ajrore të pjesëve, të lara në ujë të rrjedhshëm, prerë në copa dhe të thata në hije apo tharëse në një temperaturë prej 50 -60 ° C, në mënyrë periodike kthyer lëndën e parë.

Recipe. Infuzion është përgatitur në shkallën prej 1 tbsp. lugë grimcuar gotë rrënjët e ujit. Të marrë 1 tbsp. lugë 3-5 herë në ditë. Shënim lëpjetë është i kundërindikuar në pacientët me një predispozicion për formimin e gurëve në veshka oxalate kalcium.

Lëpjetë.më shumë
Lëpjetë: vetitë, përdorimi dhe përdorim terapeutik

vadhëz amerikane

Si për të mbledhur. Korrjes fruta pjekur. Pas klasifikim dhe heqjen e papastërtive të thata në një zonë të ventiluar mirë apo në tharëse në një temperaturë prej 60-80? C.

Recipe. Infuzion është përgatitur në shkallën prej 1 tbsp. lugë e frutave të thata 1,5 gota e ujit. Marrë 3 pritje gjatë ditës.

Rowan raki ka kohë që janë vlerësuar në Rusimë shumë
Berry karakter hidhur. Si të dobishme Rowan dhe çfarë të gatuaj atë

kopër

Si për të mbledhur. fara kopër përdoren. fruta kopër korrur në vjeshtë, kur bimore dhe fara do të bëhet ngjyrë kafe apo të verdhë-kafe ngjyra. Rrjedh me cadra shirë fara pastrohet nga papastërtitë, të thata dhe të ruhet në vend të thatë, të ftohtë.

Recipe. Infuzion është përgatitur në shkallën prej 1 tbsp. lugë herbs ose fara në 1.5 gota e ujit.

më shumë
fara kopër: vetitë, përdorimi dhe përdorim terapeutik

kungull

Si për të mbledhur. fara kungull korrjes, të cilat janë të thata nën një tendë ose në papafingo për 5-6 ditë. fara e thatë e furrës nuk është i përshtatshëm në temperatura të larta.

Recipe. tul kungull dhe fara kungull përfshihen në dietë në sëmundjet e zemrës, arteriosklerozës, dhe anemi.

më shumë
Kuma kungull. Pse cores qull dobishëm bërë nga kjo perime?

Tre Këshilla për shëndetin e enëve të gjakut

Lose peshë. Sa më i madh peshë, aq më e kolesterolit të mëlçisë juaj prodhon. Megjithatë, i ulur në një dietë uria është e pamundur. Nëse trupi është i privuar nga të ardhurat e yndyrave në ushqim në mënyrë dramatike aktivizon sinteza e kolesterolit vetë! Kjo është, në mënyrë paradoksale, në nivel uria të rritet të dëmshme të kolesterolit.

Pastrimi anije. Si të shpëtoj nga pllaka kolesterolit

Heqin dorë nga cigaret. Shkencëtarët amerikanë kryer një studim i cili ka gjetur se njerëzit që pijnë duhan më shumë se 20 cigare në javë, rritur ndjeshëm nivelin e kolesterolit në gjak.

Të jetë aktiv. Shoqata Europiane e Kardiologjisë raportoi rezultatet e anketës 8000 e punëtorëve të zyrës, jo në mënyrë të veçantë për sportet. Ajo ka qenë e matur nivelin e tyre të aktivitetit të përditshëm fizik. Doli, niveli i kolesterolit të dëmshëm në gjak është më e ulët në punonjësit aktivë.

Ndiqni dietë

 • Ushqimi i duhur parandalon rritjen e kolesterolit të dëmshëm në gjak, kështu që është e rëndësishme të saktë të bërë deri menu e tyre.
 • Kufizojnë futje dietike yndyrë (jo më shumë se 30% të marrjes ditore të energjisë) dhe zëvendësuar yndyrna shtazore me vajrat bimore (luledielli, ulliri dhe të tjerët). Hedh mish yndyrore, të zëvendësojë ato me peshk, shpezë (pa lëkurë) dhe bishtajore.
 • Preferojnë bukë wholegrain dhe miell i pasitur dhe porridges nga kokrra patrajtuar.
 • Hani të paktën 500 gram perime dhe fruta në ditë.
 • Limit të skuqura ushqime. Gatuaj ushqim, kuzhinier për një çift.

më shumë
Kolesteroli karrota. Mjeku rreth asaj se si për të zvogëluar rrezikun e sëmundjeve të zemrës

përgatisë infuzion

Sasinë e kërkuar të perimeve lëndëve të para vënë në një ndërgjegjshëm enameled, derdh ujë të zier dhe të sjellë në vlim. Ziej mbi një ngrohjes ulët për 10-15 minuta, të lënë për të paktën 45 minuta për të ftohtë dhe të filtruar pastaj, dhe pjesa e mbetur shtrydh peshë bimore dhe shtoni ujë deri në infuzion vëllimit origjinal.

Shto një koment

e-mail juaj nuk do të publikohet. Fusha e kërkuar janë shënuar *