hemoglobinë glycosylated ÇFARE ESHTE

Author: | 2019/09/01

(Gjithashtu përdoret termin "hemoglobinës) - një tregues biokimike të gjakut pasqyron nivelin mesatar të sheqerit në gjak gjatë një periudhe të gjatë (deri në tre muaj), në kontrast me matjen e glukozës në gjak, e cila jep një ide të nivelit të glukozës në gjak vetëm në kohën e studimit.

hemoglobinës pasqyron përqindjen e hemoglobinës dirigjent pakthyeshme lidhjes ndaj molekulave të glukozës. Formuar nga shtimi jo-enzimatik të glukozës në hemoglobinës A, të përmbajtura në eritrociteve, dhe është i referuar si HbA1c. Shpejtësia dhe shtrirjen e këtij reagimi varet nga nivelet mesatare të glukozës në gjak mbi jetën e qelizave të kuqe të gjakut. Qelizat e kuqe të gjakut që qarkullojnë në gjak, janë të moshave të ndryshme, kështu që për karakteristikat mesatare të niveleve të glukozës udhëhiqen nga jeta gjysma e qelizave të kuqe të gjakut - 60 ditë. Kështu, niveli i hemoglobinës së tregon që ishte përqendrimi i glukozës në pararendëse 4-8 javë dhe është një masë e kompensimin e metabolizmit të karbohidrateve gjatë kësaj periudhe.

Indikacionet për qëllime të analizës:

 • Diagnoza dhe shfaqjen e diabetit
 • monitorimin kontrollin e gjatë të hiperglicemi në pacientët me diabet.
 • përcaktimin e nivelit të kompensimit të diabetit.
 • toleranca e dëmtuar e glukozës (siç shtimi në glukozë ngarkimit)
 • Ekzaminimi i grave shtatzëna (diabeti latent)

Anketa Përgatitja: Niveli i hemoglobinës glikoziluar nuk varet nga koha e ditës, aktivitetit fizik, marrjes të ushqimit, ilaçeve të përshkruara, gjendjen emocionale e pacientit.

Material për studim:
gjak Whole kapilar në një vëllim prej 5 microliters.
Metoda e përcaktimit:
ndalimin e reaksionit latex aglutinimit (DCA favorshme Siemens).

Kjo metodë e përcaktimit të nivelit të hemoglobinës glycosylated certifikuar nga Programi Kombëtar për Standardizim Research hemoglobinës glikoziluar (NGSP).

Njësitë dhe faktorët e konvertimit:
Njësitë e matjes në laborator -% e hemoglobinës së përgjithshme

Koha për të marrë rezultate: 6 min.

Referenca Varg: 4,4-6,1% e hemoglobinës së përgjithshme.

Niveli Rritja HbA1c:

1. diabet mellitus dhe kushte të tjera me toleranca e demtuar ndaj glukozes;
Përcaktimin e nivelit të kompensimit:

 • 5,5-8% - diabeti kompensohen mirë;
 • 8-10% - diabeti shumë kompensohen mirë;
 • 10-12% - diabet kompensuar pjesërisht;
 • > 12% - diabeti pakompensuar);

2. mangësi hekuri;

3. Splenectomy.
Rezultatet e testit mund të ndryshohet në mënyrë të gabuar në asnjë kushte që ndikojnë jetëgjatësia mesatare e qelizave të kuqe të gjakut.
Rritja e rreme mund të jetë për shkak të përqendrimit të lartë të hemoglobinës fetale (HBF),
të rreme reduktimin rezultat shkaktojë gjakderdhje, hemolizës, transfuzionit të gjakut;

Glikoziluar hemoglobinë Dylan

Glikoziluar (hemoglobinës) - gjaku tregues biokimike e nivelit të sheqerit në gjak (glukozës) gjatë një periudhe të gjatë. hemoglobina glycosylated është një kompleks i glukozës dhe hemoglobinës. hemoglobinë glycosylated pasqyron përqindjen e hemoglobinës e lidhur ne menyre te pakthyeshme me molekula të glukozës.

Rëndësia diagnostike e testit për hemoglobinës glikoziluar është shumë e lartë: figura zbulon diabetin në një fazë të hershme, dhe trajtim kështu hershëm. Përveç analizave glikoziluar hemoglobina është kryer mbi një bazë të rregullt për të vlerësuar efektivitetin e terapisë diabetit. Niveli i hemoglobinës matet si një përqindje e hemoglobinës totale.

Çfarë është glycated hemoglobinë (Hb A1)?

hemoglobinës është e formuar nga reaksioni specifik të shkrirjes së sheqerit dhe amino acide në të cilin enzima nuk janë të përfshirë. Në këtë mënyrë, duke qenë në të sheqerit në gjak (glukozës), dhe hemoglobinë (amino acid) eshte bashkuar ne menyre te pakthyeshme dhe për të formuar një kompleks - hemoglobinën glikosiluar. Shpejtësia e reagimit dhe sasinë e hemoglobinës glycosylated të varet nga niveli mesatar të glukozës në gjak gjatë jetës së jetës së eritrociteve. Si rezultat, formuan disa lloje të hemoglobinës: NA1a, na1, NA1s. Siç e dini, diabeti rrit në nivelin e glukozës në gjak. Prandaj, procesi lidhja e molekulave të hemoglobinës në glukozë shumë më të shpejtë, respektivisht, është rritur hemoglobinës

Hemoglobina është në qelizat e kuqe të gjakut - qelizat e kuqe të gjakut, jetës e të cilëve është rreth 120 ditë. Prandaj, glycosylated testi hemoglobina është në gjendje për të treguar nivelin e glukozës në gjak për një periudhë mjaft të gjatë kohore (rreth 3 muaj): jetëgjatë qelizat e kuqe të gjakut kujtimin e numrit të molekulave të hemoglobinës që janë bashkuar me glukozë. Pyetja logjike është: pse nuk e vlerësojnë periudha glycemic për kohëzgjatjen e jetës së qelizave të kuqe të gjakut? Fakti që qelizat e kuqe të gjakut kanë një moshë të ndryshme, kështu që koha e jetës së tyre në testin mesatarisht 2-3 muaj.

hemoglobinë glycosylated: kontrollin e diabetit

Glycated hemoglobina pranishëm në gjakun e të gjithë popullit, duke përfshirë edhe të shëndetshme. Por në pacientët diabetik hemoglobinë glycosylated mund të tejkalojë normën nga 2-3 herë. Pas normalizimin e niveleve të glukozës në gjak të hemoglobinës glycosylated rikthehet në mesataren pas 4-6 javësh në normale.

Glycosylated test i hemoglobinës për të vlerësuar efektivitetin e trajtimit të diabetit. Hetimi i hemoglobinës glikoziluar përdorur zakonisht për të vlerësuar cilësinë e kujdesit të diabetit në tre muajt e mëparshëm. Me nivel të lartë të hemoglobinës glikoziluar duhet të kryejë trajtimin korrigjimin e diabet mellitus.

hemoglobinës është gjithashtu i rëndësishëm si një shënues të rrezikut të komplikacioneve të diabetit. Sa më i lartë niveli i hemoglobinës glikoziluar, aq më i lartë i glukozës në gjak gjatë tre muajve të fundit dhe kështu një rrezik më të madh të zhvillimit komplikime të diabetit. Ajo u gjet se ulja në vlerat glikosilatuar hemoglobinës e 10% ndihmon në zvogëlimin e rrezikut të retinopatisë diabetike (një komplikacion që shkakton verbëri) me 45%.

Glycosylated hemoglobin - një i besueshëm zëvendësim glukozës në gjak provë

Aktualisht, për diagnozën e diabetit duke përdorur dy teste: agjërimit niveli i glukozës në gjak është i matur dhe test toleranca glukozës është kryer. Megjithatë, ka një përqindje të caktuar të diabetit undiagnosed. Problemi është se nivelet e glukozës në gjak - një tregues i një shumë të brishtë: glukoza mund të në mënyrë dramatike të kërcejnë, ose, në të kundërtën, bien. Dhe ka një probabilitet të lartë të studimeve të besueshme në tregues të tillë. Përveç kësaj, tregues të tillë si glukozës në gjak, jep një ide të nivelit të glukozës në gjak vetëm në kohën e studimit.

Testi për hemoglobinës nuk janë përdorur si gjerësisht si analizën e glukozës në gjak, dhe kjo është për shkak, para së gjithash, kostoja e saj të lartë. Gjithashtu në nivelin e hemoglobinës glikoziluar mund të ndikojë anemi, gemmoglobinopatiya dhe për këtë arsye "lyej" rezultatin. Rezultatet e testit mund të ndryshohet në mënyrë të gabuar në asnjë kushte që ndikojnë jetëgjatësia mesatare e qelizave të kuqe të gjakut: a gjakderdhje apo transfuzionet e gjakut mund të shtrembërojnë rezultatin e testit.

OBSH rekomandon testin për hemoglobinës si të nevojshme për pacientët me diabet: pacientët me këtë sëmundje duhet për të matur nivelin e hemoglobinës glycated jo më pak se një herë në çdo 3 muaj.

Metodat për matjen e nivelit glycated hemoglobinës

Treguesit e nivelit të hemoglobinës glikoziluar mund të ndryshojnë në varësi të metodave që përdor një apo një tjetër laborator për të matur atë. Prandaj, shqyrtimit për diabet mellitus, është e dëshirueshme që të përdorin shërbimet e të njëjtit institucion, në mënyrë për të parandaluar kryerjen e konkluzioneve të rreme. marrjen e mostrave të gjakut për analiza e hemoglobinës glikoziluar, është e dëshirueshme për të prodhuar një stomak bosh. Test sjellje të papërshtatshme pas gjakderdhje, transfuzion gjaku.

hemoglobinë glycosylated: Vlerat dekodimit

Norma hemoglobinë glycosylated: 4,5-6,5% e totalit të hemoglobinës.

Nivele të larta të hemoglobinës glikoziluar mund të tregojnë:

 1. Diabeti mellitus.
 2. mungesa e hekurit.

niveli HbA1 prej 5.5% dhe 7.0% sipër tregon diabetit tip 2. Niveli HbA1 6,5-6,9% tregon se diabeti mundshme. Në këtë rast, testi për glukozës në gjak mund të jetë normale.

Niveli i reduktuar i hemoglobinës:

 1. Hypoglycemia.
 2. anemia hemolitike.
 3. Gjakderdhje dhe apo transfuzionit të gjakut.

Glikoziluar hemoglobinë RATE

mundësi të reja për diagnostikimin, trajtimin dhe vlerësimin e rrezikut

Autor-kompozitor
kandidat. Biol. Shkenca V.V.Velkov

Çfarë është e hemoglobinës së?
Proteinat, duke përfshirë hemoglobinës, në qoftë se njomje e tyre të gjatë në një zgjidhje që përmban glukozë, e lidhur me të, dhe se në parim, të tilla detyruese ndodh spontanisht - jo enzimatike. Glycosylated (ose glycated) hemoglobinë (më tej - HbA1c) i formuar nga një ngadalshëm nonenzymatic (nonenzymatic) Një reaksionin midis hemoglobinës përmbajtur në qelizave të kuqe të gjakut, dhe serum glukozë.

Shkalla e glikozilimi e hemoglobinës (dhe kështu përqendrimin e saj) është përcaktuar nga niveli mesatar të glukozës që ekziston gjatë gjithë jetës së një eritrociteve. Qelizat e kuqe të gjakut që qarkullojnë në gjak, janë të moshave të ndryshme, kështu që karakteristikat e nivelit mesatar të lidhur glukozës udhëhiqet nga gjysmë-jeta e qelizave të kuqe të gjakut të jetës - 60 ditë. Ka të paktën tri variante të haemoglobins glikosilatuar: NbA1a, HbA1b, HbA1c, por opsioni i vetëm HbA1c sasiore mbizotërues dhe i jep një korelacion të ngushtë me peshën e diabetit. Rritja në përqëndrime të glukozës në gjak në mënyrë të konsiderueshme rrit hyrjen e saj në qelizat nga mekanizma të varur jo-insulinë. Si rezultat, glukoza hyn në pëlhurë të madhe dhe në këtë rast proteinat jo enzimatike glykoziluara janë si vijon: 1) hemoglobinës; 2) proteinat membrana e eritrociteve; 3) albumine; 4) transferina; 5) apolipoproteins; 6) kolagjeni; 7) proteinat endoteliale; 8) proteinat lente; 9) Disa enzima (dehidrogjenazë alkool) dhe disa proteina të tjera. Glikozilimi - Reagimi i ngadaltë; në indet e individëve të shëndetshëm gjenden vetëm sasi të vogla të proteinave glikosilatuar, por në pacientët me diabet është niveli i lartë i proteinave glikozilimi shpie në komplikacione të rënda. Shkalla e glikozilimi të proteinave të ndryshme nuk është uniforme dhe në çdo rast nuk varet aq shumë nga shkalla e rritjes së përqendrimit të glukozës si jetës së një proteine ​​të veçantë, p.sh. në shpejtësinë e të reja të saj. Në ngadalë shkëmbimit ( "-jetuar gjatë") proteinat grumbulluar grupe më të modifikuara amino në jetëshkurtër - më pak.

Natyrshëm nën e pranimit funksion protein glukozë mund të thyer për shkak të ndryshimit të ngarkuar molekulës proteinës për shkak të çrregullimeve ose përshtatje të saj për shkak të bllokimit të qendrës aktiv. Kjo çon në shumë komplikimet e diabetit. Nga ajo që proteinat dhe deri në çfarë mase janë glykoziluar dhe varet pikërisht ajo që ndodhin komplikacione dhe sa të rënda ata do të jenë. Ajo duket shumë premtuese, me hiperglicemi duhet matur përqendrimin e një grup të madh të proteinave të veçanta glikosilatuar dhe, në këtë mënyrë, për të vlerësuar shkallën e rrezikut dhe shkalla e zhvillimit të komplikimeve përkatëse të diabetit. Megjithatë, kjo qasje e veçantë është e përshtatshme për vlerësimin rutinë e rreziqeve individuale të komplikimeve të ndryshme të diabetit - në të ardhmen. Në këtë moment, për sintezën e vlerësimit të rrezikut të tilla aplikohen matjes përgjithësuar tregues të hiperglicemi - përqendrimi i HbA1c, por më shumë në atë - më vonë.

PSE Mate glukozën në gjak nuk është e mjaftueshme për diagnostikimin efektiv të diabetit dhe monitorimit të terapisë së saj?
Përgjigja intuitiv për këtë pyetje është dhënë në Fig. 3. Çfarë është mund të bëhet konkluzioni në lidhje me kompensimin e vërtetë të diabetit, nëse është mbajtur matja e përqendrimit të glukozës në gjak, për shembull, në kohën e maksimumin e saj? Ose në minimumin e saj?
Në të vërtetë, matja e glukozës në gjak vlerëson (çastit) niveli aktual glukozës, e cila mund të varet nga: 1) nga pritja (ose mos-pranimit) të ushqimit; 2) në përbërjen e tij, 3) e ushtrimit dhe intensitet, 4) në gjendjen emocionale të pacientit, 5) koha e ditës dhe madje 6) të kushteve të motit. Dukshme është një probabilitet të lartë se përcaktimi i nivelit aktual të glukozës në gjak nuk reflekton nivelin aktual të kompensimit të diabetit, e cila mund të çojë ose në një mbidozë e produkteve medicinale, ose në një ulje të pajustifikuar të numrit të tyre. përcaktimi vlera e hemoglobinës glikoziluar (HbA1c), në atë që ai e përshkruan, siç u përmend tashmë, nivelet mesatare të glukozës në gjak gjatë një periudhe të gjatë kohore, që është, shkalla aktuale e kompensimit të diabetit gjatë 1-2 muajve të fundit.

Gastriti sah 1

Fig. 3. Dinamika e niveleve të glukozës në gjak mbi 9 javë.
Perqendrimi glukozë varion midis 7 dhe 12 mmol / l. Niveli i HBA 1 c gjatë gjithë periudhës është konstante - 10%.

 Më parë, për të zbuluar diabeti mellitus (tekstin e mëtejmë - CD), si dhe për të kontrolluar shkallën e kompensimit rekomanduar për të përcaktuar përmbajtjen e glukozës në gjak në një stomak bosh dhe para çdo vakt. Më pas, u zbulua se një korrelacion të qartë mes nivelit të glukozës në gjak, prania e komplikimeve vaskulare e diabetit dhe shkalla e përparimit të indekseve të zbuluara nuk janë agjërimi glukozës, dhe shkalla e rritjes në periudhën pas darkës - hyperglycemia pas darkës. Është shumë e rëndësishme se një rritje në rastet e diabetit në indekset botërore të përqendrimeve normale të glukozës rënë në mënyrë të qëndrueshme (shih. Tabela. 1).

Lexo më shumë:   Calendula krem NGA ajo që ndihmon

Tabela 1
Ndryshimet në kriteret SD nga viti 1993 deri në vitin 2000

periudhë

agjërimit glukozë

glukozës pas darkës


HbA1c

Deri në vitin 1993
para se të DCCT *

200 mg%
te 11.1 mmol / l

9-10

pas DCCT

% 140 mg
, 7.8 mmol / l

% 150
8.4 mmol / l

8

1997

80-120 mg %%
4,5-6,7 mmol / l

90-130%
5-7,2 mmol / l

<7

2000

99 mg% £
£ 5.5 mmol / l

109% £
£ 6.1 mmol / l

<6

 * DCCT - projekt i madh hulumtimi - Kontrolli Diabetes Komplikimet dhe Trial.

Besohet se diabeti Kriteret diagnostike dhe nivelin e kompensimit të tij, rekomandimet përkatëse të OBSH (2002), është e nevojshme që të vazhdojë të "shtrënguar". Kjo është për shkak të studimeve në vitet e fundit kanë treguar se diabeti frekuencave vremyarazvitiya dhe shkalla e tyre e progresion të komplikimeve fund vaskulare kanë një korrelacion të drejtpërdrejtë me shkallën e kompensimit të diabetit, i cili me siguri mund të gjykohet vetëm në bazë të niveleve matjet HbA1c. Niveli i HbA1c tregon edhe nivelin e agjërimit glukozës në gjak, dhe preprandialnom pas darkës e nivelet e saj. Në përgjithësi, përkufizimi i NbA1s jep mesatare, një pamje të integruar të nivelit të glukozës në të gjitha format e diabetit.
Por kjo vlerë e matjes NbA1s në asnjë mënyrë nuk i rraskapitur. NbA1s - nuk është vetëm një diagnostikimi, por edhe një parashikues shumë të besueshme për një spektër të komplikimeve, të tilla si Microvascular dhe makrovaskulare. Dhe diabet mirë kompensuar, çfarë sigurie mund të dëshmojë vetëm nivelin NbA1s, më të ulët rreziku i komplikacioneve të diabetit të tilla si sëmundje të syrit - retinopatisë, sëmundje të veshkave - nephropathy, dëmtim të nervave periferike dhe të enëve të gjakut që çojnë në gangrenë. Në përgjithësi, niveli i HbA1c tregon: 1) çfarë ishte përqendrimi i glukozës në mësipërm 4-8 javë, 2) Cila ishte shkalla e kompensimit të metabolizmit të karbohidrateve gjatë kësaj periudhe, 3) se çfarë është në këtë moment rrezikun e komplikacioneve të diabetit.
Kështu, qëllimi strategjik i trajtimit të diabetit - ruajtja e glukozës brenda sërë normale dhe në këtë mënyrë për të parandaluar zhvillimin e komplikimeve diabetike - mund të arrihet vetëm në përcaktimin e kombinuar të glukozës në gjak dhe përqendrimin e HbA1c. Duke folur figurativisht, në trajtimin e diabetit, "uljen" nuk duhet të glukozës në gjak, dhe hemoglobina glycosylated!
Ose, në mënyrë rigoroze duke folur, në trajtimin e diabetit nuk duhet të udhëhiqet nga agjërimi glukozës plazma, dhe nivelet e HbA1c.

Glikoziluar hemoglobinë - komplikimet parashikues të diabetit
Shumica e pacientëve me diabet vdesin nga komplikimet kardiovaskulare. Diabetikët janë 4 herë më shumë gjasa të vuajnë sëmundje koronare të zemrës sesa ata që nuk kanë diabet (të njëjtën moshë), dhe 2-3 herë më shumë gjasa që të ketë goditje. 9 vjet pas diagnozës diabetit skenë e llojit të dytë (në tekstin e mëtejmë DM ii) në çdo pacient pestë të zhvilluar komplikime makrovaskulare, dhe çdo dhjetë - microvascular.
Më shumë se gjysma e pacientëve me diabet vdesin nga sëmundjet kardiovaskulare. Edhe sot, diabeti mbetet shkaku kryesor i verbërisë dhe fund-fazë sëmundje renale. Nevropati shkaktuara nga diabeti - shkaku kryesor i gjymtime jo-traumatike të gjymtyrëve (vini re se gangrenë nuk zhvillohet aq shumë nga nevropati, por komplikimet vaskulare). Në vitet e fundit, diabeti II bëhet shkaku kryesor i sëmundjeve kardiovaskulare. Në shkallë të gjerë studime ardhshëm kanë treguar në mënyrë të qartë: në pacientët që vuajnë nga diabet tip II, ka një lidhje të qartë midis nivelit të hiperglicemi dhe rritjen e rrezikut të dy Microvascular dhe komplikime makrovaskulare (Figura 4.). Popullsia e të gjitha ndërlikimet e diabetit retinopatisë deri 49%; neuropati - 40%; nefropati - 35%, sëmundjet kardiovaskulare - 43% (Figura 5.).

Gastriti sah 2
Fig. 4. Llojet kryesore të rreziqeve ndërlikimet e diabetit

Por a është e mundur për të vlerësuar rrezikun e komplikimeve diabetike në një popullsi prej njerëzve me diabet, dhe në një pacient të veçantë?

HbA1c - parashikues i vdekshmërisë totale
në një studimet e fundit në shkallë të gjerë 3642 pacientë janë studiuar me DM. Ajo doli se pothuajse të gjitha ndërlikimet e diabetit janë të lidhur me hiperglicemi. niveli i reduktuar HbA1c në 1% u shoqërua me një reduktim të rrezikut me 21%. Në veçanti në reduktimin HbA1c% 1 vdekshmërisë nga diabeti është ulur nga 15-27%, vdekjes nga infarkteve - me 8-21% dhe vdekshmëri nga komplikimeve mikrovaskulare - nga 34-41%. Është e rëndësishme që varësia e këtyre rreziqeve nga nivelet e HbA1c kishte një karakter të qetë, HbA1c vlerat prag përqendrimi në lidhje me këto rreziqe nuk janë parë. Në veçanti HbA1c është zbuluar pas vlerat e pragut cila ashpër rrit rrezikun e retinopatisë progresive, rritje sekretimin e albuminë në urinë, një përkeqësim të mprehtë nephropathy. Jo dhe pragjet HbcA1, pas së cilës në mënyrë dramatike rrit rrezikun e vdekjes nga sëmundjet makrovaskulare ... probleme afrohet gradualisht. Është thelbësore që marrëdhënia midis nivele të larta të këtyre rreziqeve dhe HbcA1 është e vërtetë dhe pas përshtatur për rrezik të tillë traditsionnyefaktory, të tilla si mosha, gjinia, presionin e gjakut systolic, përqendrimet e lipideve, pirja e duhanit dhe albuminurija. Në përgjithësi, burrat dhe gratë e moshës 45 deri 79 vjet, një rritje në HbA1c me 1% për shkak të rritjes së rrezikut të vdekshmërisë së përgjithshme me 20-30 %. Për më tepër, ky model nuk varet nga prania e diabetit.
Për më tepër, ajo është treguar (pas përshtatur për faktorë të tjerë të rrezikut) që HbA1c - ajo është gjithashtu një parashikues të vdekshmërisë së përgjithshme të pacientëve me sëmundje jo-diabetik veshkave. Është e qartë se matja e niveleve HbA1c mund të jetë i rëndësishëm për të shtresimit të popullsisë, në bazë të rrezikut të vdekshmërisë së përgjithshme. Ky përfundim u konfirmua në një studim të kohëve të fundit të 3710 të mbijetuarve japoneze bomba atomike. Sipas niveleve të tyre të HbA1c, këta individë ishin të ndarë në grupet e mëposhtme:

1) niveli normal i HbA1c - 5 të <6.0% (1 143 persona); 2) rritur pak, por ende nivelet normale të HbA1c - 5,5-6,0% (1341 persona), 3) një nivel të moderuar të lartë të HbA1c - 6.0 për <6.5% (589 persona), 4 ) lartë HbA1c - 6.5% (259), 5) vuan nga diabeti tip II (378). Të vdekurit 754 njerëz gjatë vëzhgimit. Rritja e rrezikut të vdekshmërisë totale dhe vdekshmërisë nga sëmundjet kardiovaskulare është vërejtur në grupin me një nivel pak më të lartë të HbA1c - 6,0-6,5%. vdekshmërisë është rritur nga tumoret malinje u gjet në grup me nivel të lartë të HbA1c - 6.5%, dhe në pacientët që vuajnë nga diabeti tip II. Është konstatuar se me nivelet e HbA1c e 6% dhe më lart rrit rrezikun e vdekshmërisë. Besohet se matja e përqendrimit HbA1c për të vlerësuar rrezikun e përgjithshme e vdekjes duhet të kryhet edhe në ato pa diabet.

HbA1c - parashikues fatale dhe nonfatal infarkt miokardi
duket se nivele të larta të HbAlc parashikojnë rrezikun kardiovaskular në persona si diabeti, dhe nuk e kanë atë (figura 6). Edhe pse, natyrisht, në njerëzit me diabet, këto rreziqe janë dukshëm më të larta se në jo-diabetikët. Duhet theksuar se rritja e rrezikut të infarkteve fillon me përqëndrime HbAlc që konsiderohen zakonisht normale - 5.5%.

Gastriti sah 3

 Fig. 6. Rreziku i afërm i vdekshmërisë nga sëmundjet kardiovaskulare , në varësi të nivele të larta në HbAlc . (CVD - kardiovaskular sëmundje, sëmundja ishemike e zemrës - sëmundje koronare të zemrës)

Arsyeja për këtë nuk është e qartë. Sa për rrezikun e komplikimeve mikrovaskulare, atëherë me arritjen e vlerave HbAlc mbi 9% janë rritur më shpejt se rreziqet kardiovaskulare (Fig. 7).

Gastriti MAR 4

Fig. 7. Komunikim infarkti i miokardit, semundja mikrovaskulare me nivele HbAlc

Ne pergjithesi, duke rritur nivelin HbA1c prej 1% është i lidhur me një rrezik të rritur sulmet fatale dhe jofatale zemrës nga 14% (Fig. 8).

Gastriti MAR 5

Fig. 8. rrezik të varësisë së infarkt fatal dhe jofatal miokardit mbi nivelet e HBA 1c

Në vitin 2004, rezultatet e 10 studimeve të ndryshme (meta-analizë) janë sintetizuar, e cila paraqet historitë e rastit rreth 7500 njerëzve me diabet II. Ajo u gjet se rritja HbA1c 1% është e lidhur me rritjen e rrezikut të sulmit në zemër ose goditje me 18%. Megjithatë, rrezikun e sëmundjeve vaskulare periferike me nivelin e rritjes HbA1c rritur nga 1% deri ne 28%. Rezultate të ngjashme janë marrë në studimet e njerëzve me diabet tip I, por këto të dhëna nuk ishin statistikisht të rëndësishme. Në përgjithësi, dëshmia për një shoqatë në mes nivele të larta të glukozës në gjak dhe rrezikut kardiovaskular janë gjithnjë e duke u konfirmuar. Është thelbësore që takayasvyaz vërejtur edhe në nivelet e glukozës, të cilat janë nën vlerat kritike në të cilën vendosi për të diagnostikuar diabet.
Në një studim të kohëve të fundit (2004) shqyrtoi shoqata mes nivelit HbA1c dhe shpeshtësisë së ngjarjeve kardiovaskulare shumë se 6 vjet, 4662 meshkuj dhe 5570 femra (mosha 45-79 vjeç), si vuajtje dhe nuk vuajnë nga diabeti. Gjatë këtyre 6 viteve të regjistruar 806 ngjarjet kardiovaskulare dhe 521 fatale. Në burra, një rritje në HbA1c me 1% për shkak të rritjes së rrezikut të ngjarjeve kardiovaskulare me 21% dhe rrezikun e vdekshmërisë së përgjithshme - me 22% dhe 28% në gratë (pas rregullimit për faktorët tradicionalë të rrezikut kardiovaskulare). Në kontrast me nivelin e HbA1c për diabet nuk ishte një parashikues i rëndësishëm i ngjarjeve kardiovaskulare apo vdekje. Edhe pas përjashtuar nga analiza e pacientëve me nivel HbA1c jo më pak se 7%, ose njerëzit me rritje ekzistuese sëmundje kardiovaskulare në HbA1c prej 1% u shoqërua me një rritje të rrezikut të sëmundjeve koronare të zemrës me 40%, ngjarjeve kardiovaskulare - nga 16%, rrezikun e përgjithshëm vdekshmëria - nga 26%. Sipas nocionet të mirë-krijuar e atherosclerosis, një nga shkaqet kryesore të origjinës dhe zhvillimit të saj - ndryshimeve patologjike në metabolizmin e kolesterolit lidhur me lipoproteinave, densitet të ulët dhe të lartë, dhe triglycerides. Prandaj, pyetja nëse ekziston një lidhje në mes të niveleve të HbA1c dhe përqendrimet e kolesterolit të lidhura me lipide densitet të ulët dhe të lartë, shumë natyrore. Përgjigja, e cila është pranuar në të është mbresëlënëse.

HbA1c dhe atherosclerosis
studioi 2060 pacientët me diabet. korrelacioni i vendosur në mes të niveleve të HbA1c, sëmundjet kardiovaskulare (CVD) të një Intima trashësi / media të arteries karotide dhe kardioriskami tradicionale. Ajo doli, ndryshimet në përqendrimet LDL-C dhe X-HDL dhe triglicerideve të vërtetë të lidhura ngushtë me ndryshimet HbA1c.Obnaruzhena marrëdhëniet midis rritjes në trashësinë e niveleve të Intima / Media dhe HbA1c. Pas përshtatur për faktorët tradicionalë kardioriskov u bë e qartë se marrëdhëniet në mes të ndryshimeve në përqëndrime HbA1c dhe treguesve të caktuara të rrezikut për sëmundje kardiovaskulare është linear. Në thelb, që kardioriski të fillojë të rritet edhe në përqendrimet e HBA 1 c , më pak se 7%, respektivisht, niveli i HBA 1 c konsiderohet normale në trajtimin e glikemisë. Megjithatë, për individët , jo-diabetik , marrëdhënia në mes të niveleve të HBA 1 c dhe kardioriskami provuar të jetë më e vështirë . Në nivele të HBA 1 c poshtë 4,6% korrelacion të qartë mes HBA 1 c dhe kardioriskami asnjë . Por edhe në nivelin e 4.6% dhe më të lartë ka një rritje kardioriskov edhe pas përshtatur për faktorë të tjerë të rrezikut për SKV . Autorët bëjnë përfundim paradoksal : në ato pa diabet, të ashtuquajturat nivele "normale" e HBA 1 c (shtrirë në mes 4.6 dhe 6.0%) janë të shoqëruara me rrezik për sëmundje kardiovaskulare . A do të thotë kjo , se për individët , jo-diabetik , " vlerat normale " përqendrimi i HBA 1 c duhet të jetë nën 4.6%? Përgjigja është jo. Kështu, HBA 1 c - është një faktor i pavarur rrezik për sëmundje kardiovaskulare në pacientët me diabet të diagnostikuar ose undiagnosed. Prandaj, testi për HBA 1 c ka për të të shtohet në provë, vlerësimin e rrezikut kardiovaskular. Megjithatë, nivelet e larta të HBA 1 c - nuk është vetëm një tregues i një rritje të rrezikut të SKV , por edhe një tregues , e cila lejon për të gjykuar në lidhje me numrin e enëve koronare , të prekur nga stenozë . Në pacientët me diabet II , që vuajnë nga dhimbje të zemrës , kryer në të njëjtën kohë dhe angiografi përcaktuar nivelet HBA 1 c. Ajo u gjet se kur Hb A 1 c - 6.68% stenozë në enët të mos zbulohet , kur Hb A 1 c - 8.0% goditur një enë , ndërsa Hb A 1 c - 8.83% - dy anije , dhe kur Hb A 1 c - 10.40% stenozë ishin goditur 3-4 enë . Autorët përfundojnë : " Sa më i lartë niveli i HBA 1 c - . Sa më shumë të dëmtuara koronare" Në të vërtetë, atherosclerosis - shkaku i parë i vdekjes nga lloji i dytë i diabetit, rrezikun e sëmundjeve kardiovaskulare në diabetikët është 2 - 4 herë më e lartë se në jo-diabetikët. Si hyperglycemia çon në atherosclerosis? Një nga shkaqet kryesore të atherosclerosis - Nivele të larta të X-L ANP. Atëherë natyrisht presim që niveli i LDL-C në plazmë diabetike është më e lartë se ajo e jo-diabetikët. Mjerisht, kjo nuk është. Në realitet, përqendrimi i LDL-C në diabetikët plazma janë të njëjta si normale. Megjithatë, statina terapi për të kolesterol më të ulët, reduktohet në këta pacientë të rrezikut kardiovaskular edhe në ato raste kur nivelet e kolesterolit janë normale dhe / ose kur këta pacientë kishin ngjarjet e mëparshme kardiovaskulare. A mund të përpiqen të shpjegojnë këtë paradoks? Siç është përmendur tashmë, glikozilimi jo-enzimatik mund të jetë subjekt i ndonjë proteinave. Dhe apolipoprotein B - themelor protein "atherogenic" LDL-C duke përfshirë? Pikërisht. Në të vërtetë, ajo u gjet se Apo B në pacientët që vuajnë nga diabeti tip 2, glycosylated në një masë më të madhe se në jo-diabetikët. Për më tepër, grimcat X-LDL izoluara nga diabetikët plazmës ishin më të ndjeshme ndaj oksidimit, e cila në mënyrë të konsiderueshme rrit potencialin e tyre atherogenic. Ajo ka qenë prej kohësh e njohur se glikozilimi i LDL-C në mënyrë të konsiderueshme ngadalëson shkalla e katabolizmin e këtyre grimcave shumë të atherogenic. Vini re se në përqëndrime të larta të glukozës dhe numrit të glikoziluar të madh të proteinave tjera si lirshëm qarkullojnë në gjak, dhe komponentëve të ndryshme që lidhen me sistemin e enëve të gjakut. Proteinat e tilla glycated mund të çojë në një gamë të gjerë të patologjive të ndryshme, dhe ajo ishte shpresuar se metodat për përcaktimin proteina specifike glycated dhe lidhjen e tyre do të krijohet me lloje të ndryshme të patologjive do të zhvillohen në të ardhmen. hemoglobina glykoziluar dhe LDL-C - kjo është vetëm "maja e ajsbergut", i formuar nga përqendrimi i tepërt i glukozës në gjakun e. 

Ne pergjithesi, në të diabetikëve Apo B-100 është e glikosiluar në dy herë më i madh se në jo-diabetik, dhe kështu, hiperglicemia është e shoqëruar me rritjen glikosilatin të LDL-C dhe rritjes intensitetin e oksidimit, që e bën X-LDL më atherogenic. Megjithatë, nivelet e larta të HbA1c lidhur jo vetëm me një rritje në atherogenic LDL-C. Ajo është treguar se një rritje në HbA1c dhe kohëzgjatja e diabetit është e lidhur pozitivisht me triglycerides ngritur, e cila është në përputhje me faktin se pacientët me rregullore të dëmtuar të glukozës janë edhe nivelet e larta të triglicerideve - një fenomen që është i lidhur shpesh me insulinë rezistence. Kështu, rritje përqendrimet e HbA1c - ajo gjithashtu përcaktojë: 1) mundësi të lartë se pacienti ka një shkallë të lartë të glikoziluar LDL-C, të ekspozuar ndaj oksidimit intensive dhe rrjedhimisht më atherogenic, dhe 2) niveleve të larta të triglicerideve.

hemoglobinë glycosylated -PREDIKTOR goditje ishemike
Fakti që njerëzit me diabet kanë një rrezik në rritje e pash ishemike - një fakt i njohur mirë. Në fakt, kohët e fundit ajo ka treguar në mënyrë bindëse një shoqatë në mes goditje dhe nivelet e HbA1c në pacientët që vuajnë nga diabeti II. Doli se njerëzit që morën një goditje fatale, e HbA1c ishte më e lartë sesa në ato që kishte një goditje. Është shkaku i tyre zgjatet hyperglycemia? A ka një lidhje midis niveleve të niveleve HbA1c dhe rrezikun e pash? Për t'iu përgjigjur këtyre pyetjeve, përqendrimi HbA1c është matur në 167 individë me goditje në 680 njerëz të cilët nuk kanë një goditje, dhe diabetit, dhe në vitin 1635 njerëzit me diabet, 89 prej të cilëve kishte një goditje. Një marrëdhënie e qartë është gjetur në mes të nivele të larta HbA1c dhe rrit rrezikun e pash në 8-10 vitet e ardhshme. Autorët janë të bindur se ngritur kronike glukozës në gjak mund të jenë të përfshirë në origjinën dhe zhvillimin e pash si në njerëzit me diabet dhe në ato pa të. Natyrisht, rreziku i pash në pacientët diabetik është shumë më e lartë se sa në ata që kanë diabet nuk. Rreziku më i madh janë ata që kanë HbA1c mbi 6.8%, e cila është 4 herë rrezikun e pash në njerëzit pa diabet të cilët kanë nivele të HbA1c nën 4.7%. Është thelbësore që rrit rrezikun e pash është i ngjashëm me rritjen e rrezikut të ngjarjeve kardiovaskulare në pacientët me përqendrime të larta të HbA1c. Theksojmë se me rritjen e niveleve HbA1c dhe një rritje korresponduese në rrezikun e pash dhe kardioriskov përqendrimet kufitare HbA1c vlera që do të jenë të ndara rreziqet që lidhen me diabetin, për rreziqet e jo janë zbuluar me diabet. Sipas autorëve, marrëdhëniet në mes të rritjes kardioriskami dhe HbA1c ngritur për shkak të statusit glycemic sesa diabeti diagnostikuar në vetvete.

Në përgjithësi, rreziku i rritjes së ishemike goditje me rritjen e përqendrimit HbA1c si në personat që vuajnë nga diabeti, dhe në jo-diabetikët: në personat që vuajnë nga diabeti, rrezikun e pash në një 4-fish më të larta se në jo-diabetikët.

Nivele të larta si pasojë e HbA1c - një faktor i pavarur rreziku për goditje në tru si në njerëzit me diabet, si dhe në jo-diabetikët.

HbA1c - parashikues komplikimet vaskulare periferale
e hemoglobinës glikoziluar nuk është vetëm një indikator hiperglicemi metabolically neutral. Si rezultat i glikozilimi i hemoglobinës është konvertuar në shkakun e një patologji shumë të rrezikshme. Duke pasur një afinitet më të lartë të oksigjenit, HbA1c shkakton uljen e oksigjenit në inde. Si rezultat ndodhin: 1) hypoksia indet periferike, 2) rrjedhjen bajpas pjesshme dhe 3) e nje crregullimi metabolik në indet e ndryshme. Por glycosylated, siç u përmend tashmë, jo vetëm hemoglobinë.

albumin glycosylated ka një aftësi për të transportuar të dëmtuar bilirubin, acide yndyrore, medikamente të caktuara, duke përfshirë dhe droga hypoglycemic gojë. Gjithashtu, ka një akumulim i albuminës glycated në membranën basal e capillaries - ku shkalla e akumulimit të albuminës glycated në membranat basal është proporcionale me masën e glikozilimi të saj, dhe kështu peshën e hiperglicemi. Ajo ka një afinitet të veçantë për glomeruli glycated albuminës kapilar.
Glikozilimi i kolagjeni çon eventualisht te glikozilimi e membranës bazale, i cili zvogëlon transportin transmembrane. Më i rrezikshëm është glikozilimi i membranave të glomeruli veshkave. kolagjeni Glycated fiton aftësinë për të lidhur tek albumina glycosylated dhe jo-glycosylated dhe imunoglobulinave G, e cila shkakton formimin e tepruar e komplekseve imune. albumin e pranimit rrit trashësinë e membranës bazale, dhe membranës së formave të dëmshme imunoglobulinave e kompleksit komplementit. Për më tepër, rrit nivelet e kolagjenit glycated të çon në një rënie në tretshmëria e saj, dhe elasticitet, dhe gjithashtu për të reduktuar ndjeshmërinë e tij ndaj enzimeve proteolitike. Kjo shkakton plakjen e parakohshme dhe funksionin e dëmtuar e indeve të përshtatshëm ose organ, stimulon formimin e kontrakturave, diabeti i lidhur shpesh. Në përgjithësi, diabeti glikozilimi nënshtruar pothuajse të gjitha proteinat, dhe si rezultat i:

 • hemoglobinë glycosylated merr një afinitet rritje për oksigjen, që të çon në hypoxia indeve periferike;
 • okular glikosiluar proteina çojnë në prishja transmetimin e lehta;
 • myelin glikozilimi çon në përçarje të impulseve përgjatë fibrave nervore për zhvillimin e nevropati;
 • proteinat glycated nxitur membranat basal e filtrimit renale, dhe si pasojë, nephropathy glomerular;
 • glykoziluara dëmtimet kolagjeni stroma e organeve dhe indeve jep transcapillary hidratimi këmbimit çon në ndërprerjen e indit lidhor ( "lëkurës rrudhosur");
 • proteina glykoziluara veglat koronare të ndërpriten furnizimin me gjak të miokardit;
 • albumin glycosylated çon në funksion të transportit të shkeljes, me patologji te glomeruli renale;
 • glikozilimi i apolipoprotein B kryesore te aterosklerozës, sëmundjeve koronare të zemrës, infarkteve dhe goditje.

Gastriti MAR 6

nivele të larta të HbA1c parashikuar të paktën 4 lloje të komplikimeve mikrovaskulare (Fig. 9).

 

Relativisht kohët e fundit ajo ka treguar në mënyrë të veçantë se në DM II (3834 individë studiuar) rritjen e nivelit të HbA1c ishte e lidhur fort me rrezikun e sëmundjeve vaskulare periferike, dhe, e rëndësishmja, pavarësisht nga faktorët e rrezikut siç janë tensioni i gjakut ngritur systolic, ulur nivelet e X HDL, pirja e duhanit, semundja paraardhëse kardiovaskulare, nevropati skajor dhe retinopati. Rritjen HbA1c nga 1% është i lidhur me një rrezik të sëmundjeve të sistemit periferike vaskulare me 28%. Dhe sipas tre studimit pavarura të mëdha, reduktimin koncentrim HbA1c në 1% rezultuar në reduktimin e konsiderueshme në rrezikun e retinopatisë, nephropathy, nevropati dhe sëmundjet kardiovaskulare (Tabela. 2).

Tabela 2:
reduktim i rrezikut të mikrovaskulare dhe makrovaskulare komplikimet e diabetit në reduktimin e koncentrimit të HBA 1 c 1%

Studimi,%

retinopatia%

nefropati%

nevropati%

CVD%

DCCT
Ohkubo
UKPDS

27-38
28
19

22-28
50
26

29-35
Diodati
18

40
25
14

Theksojmë se nefropatia diabetike - një shkak kryesor i dështimit renale kronike dhe, rrjedhimisht, të vdekshmërisë së pacientëve.

Mikroalbuminurinë - një marker për diagnozën e hershme e nefropatia diabetike, mikroangiopati. Studimi mund të zbulojë microalbuminuria proceset kthyeshëm patologjike në parenchyma veshkave para fillimit të manifestimeve klinike të nefropatia diabetike. Diagnoza e nefropatia diabetike është bazuar kryesisht në zbulimin e sasive gjurme e albuminë ( "microalbuminuria"), zbulimin e të cilit varet nga kohëzgjatja e sëmundjeve dhe llojit të diabetit. Pacientët me nivele diabetik microalbuminuria mund të tejkalojë normën prej 10-100 herë. Në personat që vuajnë nga diabeti I, I zbuluar fazë paraklinike nefropati mund kryerjen e monitorimit të presionit të gjakut dhe përcaktimin microalbumin sekretim. Në mënyrë tipike, në një fazë të hershme të nephropathy në prani të microalbuminuria është zbuluar vetëm moderuar, por në mënyrë progresive duke rritur presionin e gjakut. Në pacientët me tip I përcaktimin e microalbuminuria është mbajtur çdo vit. Pacientët që vuajnë nga diabeti II, përkufizimi i microalbuminuria kryhet 1 herë në 3 muaj nga koha e diagnostikimit të sëmundjes. Kur monitorimin e progresit te proteinuria e nefropatia diabetike përfshin përcaktimin e normës glomerular filtrimit (mostër) Rehberg 1 cdo 5-6 muaj, ure dhe kreatinine nivelet në serum, nxjerrje e proteinave në urines dhe gjakut presion. Shumë e rëndësishme që "microalbumin" gjithashtu reflekton rrezikun e komplikacioneve kardiovaskulare e diabetit të tipit I dhe II.

HbA1c - parashikues shtatzënisë patologji
kompensimi bruto i diabetit është shumë i rëndësishëm për të vendosur nëse për të mbajtur shtatzëninë. Një tregues kyç i kompensimit adekuat të diabetit - nivelet HbA1c në gjakun e grave shtatzëna. Për zhvillimin normal të fetusit kërkon që norma ishte më pak se 6.4%. Shumë studime kanë treguar se nivele të larta të HbA1c në gjakun e grave në tremujorin e parë të shtatzënisë (kur ka një tab i organeve të brendshme të fetusit) është në korrelacion me një incidencë më të lartë të defekteve të lindjes në të sapolindur (Tabela 3) dhe me një incidencë më të lartë të aborteve spontane (Fig. 10 ).

Në të vërtetë, sa më shpejt që 1989 është raportuar se gjatë tremujorit të parë të shtatzënisë në nivelet e HbA1c sipër rreziku 12.7% e abortit spontan dhe të anomalive kongjenitale të fetusit deri në 39%. Kur nivelet e HbA1c mbi 8% rrezikun e rënda të lindura anomalive fetale rritet në 4.4%, e cila është dy herë vlera mesatare e këtij rreziku në popullatën e përgjithshme [34]. Por, si atëherë doli në një studim në shkallë të gjerë të grave shtatzëna me tipit I, me një rritje të rrezikut të anomalive kongjenitale të fetusit (dyfishi i mesatares për popullsinë) përqendrim të çojë HbA1c (tremujorin e parë), të cilat janë konsideruar përgjithësisht "të shkëlqyera", ose "e mirë" - nga 6.3 deri ne 7%. Kur niveli i HbA1c, e barabartë me 12.9%, rreziku i anomalive fetale kongjenitale ishte dy herë më e lartë se HbA1c, e barabartë me 7%.

Tabela 3.
Frekuenca e keqformimeve të lindura e të porsalindurve në HbA1c në gjakun e grave me diabet në tremujorin e parë të shtatzënisë

nivelet e HbA1c në gjakun e grave, pacientët me diabet,
në tremujorin e parë të shtatzënisë,%

Numri i të porsalindurve me lindura
keqformime%

<6.9

1 - 0

7-8,5

4 - 5

8,6-9,9

Paku 10 - 15

10-14

20

> 14

40

Në këtë drejtim, shtrohet pyetja, çfarë niveli i HbA1c është normale për gratë shtatzëna. Një përgjigje është pranuar në vitin 2005, kur u treguar se në gratë shtatzëna nivel të shëndetshme HbA1c prej 4.3-4.7%. Kjo nënkupton një rekomandim shumë i rëndësishëm është për të monitoruar glukozës në gratë shtatzëna që vuajnë nga diabeti I , përqendrimi duhet të jetë HBA 1 c nën 5% në tremujorin e parë të shtatzënisë dhe nën 6% në tremujorin e dytë .

MAR 7 gastrit

Fig. 10. Frekuenca e abortit spontan në tremujorin e parë të shtatzënisë tek gratë me diabet, niveli i gjakut HBA 1 c

Në përgjithësi, përcaktimi i NbA1s domosdoshëm për gratë me diabet, si gjatë planifikimit shtatzënisë dhe gjatë kursin e saj. Ajo u gjet se nivele të larta të NbA1s për 6 muaj para ngjizjes dhe të gjatë I tremujorit të shtatzënisë është i lidhur me rezultate negative. kontrollin e shtrënguar e nivelit të glukozës në gjak redukton rastet e keqformimeve fetusit me 30 - 40% deri 2%.

HbA1c - parashikues kanceri kolorektal
po bëhet gjithnjë e më e qartë se metabolizmi i paaftë glukozës lidhur me rrezikun e kancerit kolorektal. Për 6 vjet në 9605 burrat dhe gratë me diabet, përqendrimet e HbA1c. Ajo u gjet se një rritje në HbA1c është i lidhur me një rritje graduale në rrezikun e kancerit kolorektal. Rreziku më i ulët është vërejtur për përqendrimet HbA1c nën 5%, dhe pastaj faktorët e rrezikut janë rritur me një rritje në HbA1c. Është vërtetuar se diabeti rrit rrezikun e kancerit të zorrës së trashë tre herë dhe se nivelet e HbA1c - një tregues sasior këtë rrezik. Pra, nga e gjithë kjo rrjedh se rënia në nivelet e HbA1c është shumë e rëndësishme jo vetëm për diagnozën dhe terapinë e duhur dhe objektive të bazuara në të diabetit, por edhe për të zvogëluar rrezikun e komplikimeve. Në përgjithësi, matja e hemoglobinës është e nevojshme për:

 • diagnoza e duhur e diabetit,
 • trajtim mjaft e arsyeshme e hiperglicemisë dhe monitorimin e diabetit mellitus; si dhe për vlerësimin e rrezikut:
 • vdekshmëria total;
 • infarkt fatal dhe jo-fatal miokardial;
 • goditje ishemike;
 • retinopati diabetike;
 • nefropati;
 • mikroalbuminurinë (rreptësisht të përgjithshme, mikroalbuminurinë - një simptomë e sëmundjes së veshkave);
 • neuropati;
 • anomalitë kongjenitale fetusit;
 • kanceri kolorektal.

HbA1c - normal dhe patologjik
Norma HbA1c - 4-6,5% e nivelit totale hemoglobinës. Niveli i HbA1c, i cili varet nga përqendrimi i glukozës nuk mund të varet nga përqendrimi i hemoglobinës në gjak. Në pacientët me diabet, nivelet e HbA1c mund të rritet me 2-3 herë. Në përputhje me rekomandimet e OBSH-në testin HbA1c e nevojshme për të kontrolluar trajtimin e diabetit.

Diabetikët janë rekomanduar përcaktimin HbA1c të paktën një herë në tre muaj.

nivelet HbA1c në qelizat e kuqe të gjakut, siç u përmend - është një tregues integrale e shtetit të metabolizmit të karbohidrateve në mësipërm 6-8 javë. Për një vlerësim objektiv të trajtimit është e këshillueshme për të përsëritur matjen e HbAlc çdo 1,5-2 muaj. Kur monitorimin e efektivitetit të trajtimit të diabetit është e rekomanduar për të ruajtur nivelin e HbA1c më pak se 7%, dhe për të kryer terapi korrigjim për nivelet HbA1c më shumë se 8%. Në mënyrë tipike, normalizimi i HbA1c gjakut ndodh në 4-6 javë pas arritjes së një nivel normal glukozës. Studimet klinike duke përdorur metoda të vërtetuara tregoi se rritja përqendrimi HbA1c prej 1% është i lidhur me një rritje në nivelet mesatare plazma glukozës rreth 2 mmol / L.

Kush dhe sa shpesh duhet mat nivelin e HbA1c? Shqyrtimit për diabet

WHO Komiteti i ekspertëve rekomandon një shfaqje për diabet, kategoritë e mëposhtme të qytetarëve:

 • të gjithë pacientët mbi moshën 45 vjet (me një rezultat negativ i studimit të përsëritet çdo 3 vjet);
 • pacientët vegjël në praninë e: obeziteti; histori familjare të diabetit; etnike / racore Anëtarësia e grupit.

rrezik Otlichnovysokogo; historia e diabetit gestational; porsalindur peshë më shumë se 4.5 kg; hipertension; hiperlipidemia; NTG identifikuar më parë ose glukozë të lartë agjërimi. Për të ekranit për diabet, OBSH rekomandon që definicioni i dy glukozës dhe treguesve glykoziluara hemoglobinës HbA1s.

Informacion i rëndësishëm,
rezultatet e këtyre përcaktimeve të bëra në laboratorë të ndryshëm mund të ndryshojnë në varësi të metodës së përdorur, megjithatë përkufizimi i HbA1c në dinamikën është bërë e mirë në një laborator ose të njëjtën metodë.

Indikacionet për qëllim analiza

 • Diagnoza dhe shfaqjen e diabetit.
 • Monitorimi afatgjatë i rrjedhës dhe monitorimin e efektivitetit të trajtimit të diabetikët.
 • Përcaktimin e nivelit të kompensimit diabetit.
 • Shtim në provë tolerancën e glukozës për diagnozën e para-diabet dhe diabetit ngadaltë.
 • Ekzaminimin e grave shtatzëna (diabet latente).

Përgatitja për të studiuar
nivelin e HbA1c nuk varet nga koha e ditës, aktivitetit fizik, marrjes të ushqimit, ilaçeve të përshkruara, gjendjen emocionale e pacientit.

Material për studim - gjakut venoz (1 ml) është marrë nga një antikoagulant (EDTA). Koha nuk të ndikojë në rezultatet e studimit. Njësitë e matjes në laborator -% e hemoglobinës së përgjithshme. Referenca Varg: 4,5-6,5% të totalit të hemoglobinës.

Vlera diagnostike e niveleve të larta të HbA1c

1. diabetit mellitus dhe kushtet e tjera me të tolerancës dëmtuar e glukozës.
2. Përcaktimi i nivelit të kompensimit:

 • 5.5 për - 8% - diabet kompensuar dhe;
 • 8 - 10% - diabet mjaftueshmërisht kompensuar dhe;
 • 10 - 12% - diabet kompensuar pjesërisht;
 • > 12% - diabeti pakompensuar.

3. Mungesa e hekurit.
4. Splenectomy.

"False rritjen e HbA1c» mund të jetë për shkak të përqendrimit të lartë të HbFM fetusit hemoglobinës (hemoglobinës neonatale). Norma e hemoglobinës fetusit ne gjakun e një të rritur - deri në 1%. Përmirësimi rregullimin e glukozës, të kryera gjatë 4 javëve të fundit para marrjes së mostrave të gjakut nuk ndikon në rezultatin.

vlera diagnostikues i niveleve të ulëta të HbA1c
hypoglycaemia, anemi hemolitike, gjakderdhje, transfuzionit.
Rremen ulur vlerat HbAlc ndodh në uremia, hemoragji kronike dhe akute, si dhe kushteve lidhur me një rënie të jetë e eritrociteve (p.sh., anemi hemolitike).

Referencat:
1. J. Pirart diabet mellitus dhe komplikimet e tij degjenerative: një studim të ardhshëm të 4.400 pacientëve të vërejtura në mes të 1947 dhe 1973 (pjesa 1) // Diabetes Care. 1978; 1: 168-188.
2. Klein R. hiperglicemia dhe microvascular dhe makrovaskulare sëmundje në diabet // Diabetes Care. 1995. 18: 258-268.
3. Stratton IM, Adler AI, Neil HA, Matthews DR, Manley SE, Cull CA, Hadden D., Turner RC, Holman RR Shoqata e glicemisë me makrovaskulare dhe mikrovaskulare komplikimet e tipit diabetit 2 (UKPDS 35): ardhshëm studim vëzhgimor / / BMJ. 2000. Aug 12; 321 (7258): 405-412.
4. Królewski AS, Laffel ML, Królewski M., Quinn M., Warram JH glycosylated hemoglobin dhe rreziku i microalbuminuria në pacientët me insulinë diabet mellitus i varur // N. Engl. J. Med. 1995. 332: 1251-1255.
5. DCCT Group Research. Mungesa e një pragu glycemic për zhvillimin e komplikimeve afatgjate: perspektiva e kontrolluar diabetin dhe komplikimet e gjykimit // Diabetes. 1996. 45: 1289-1298.
6. Orchard T., Forrest K., Ellis D., Becker D. ekspozimi kumulative glycemic dhe komplikimet mikrovaskulare në insulinë-e varur e diabetit mellitus // harkut. Intern. Med. 1997. 157: 1851-1856.
7. Balkau B., Bertrais S., DucimitiLre P., EschwLge E. A ka një prag glycemic për të vdekshmërisë rrezik? // Diabetes Care. 1999. 22: 696-699.
8. Coutinho M., Gerstein HC, Wang Y., Yusuf S. Marrëdhëniet në mes të glukozës dhe incidenteve ngjarjeve kardiovaskulare: një analizë metaregression të dhënave të publikuara nga 20 studimet e 95,783 individëve ndjekur për 12,4 vjet // Diabetes Care. 1999. 22: 233-240.
9. Khaw KT, Wareham N., Bingham S., Luben R., Welch A., Dita N. Shoqata e A1C hemoglobinës me sëmundje kardiovaskulare dhe vdekshmërisë në të rriturit: hetimi i ardhshëm evropian në kancer në Norfolk // Ann. Intern. Med. 2004. 141 (6): 413-420.
10. Menon V., Greene T., Pereira AA, Wang X., Beck GJ, Kusek JW, Collins AJ, Levey AS, Sarnak MJ glykoziluar Hemoglobina dhe vdekshmërisë në pacientët me pa diabet kronike të veshkave Sëmundjeve // J. Am. Soc. Nephrol. 2005. 16: 3411-3417.
11. Nakanishi S., Yamada M., Hattori N., Suzuki G. Lidhja midis HBA ( 1) c dhe vdekshmëria në një popullate Japonez // Diabetologia. 2005. 48 (2): 230-234.
12. Selvin E., Marinopoulos S., Berkenblit G., Rami T., Brancati FL, Powe NR, Ar SH meta-analiza: hemoglobinë glycosylated dhe sëmundje kardiovaskulare ne diabet mellitus // Ann. Intern. Med. 2004. 141 (6): 421-431.
13. Selvin E., Coresh J., Golden SH, Boland LL, Brancati FL, rreziku Steffes MW Atherosclerosis në komunitetet studim. kontrollin glycemic, atherosclerosis, dhe Faktorët e rrezikut për sëmundje kardiovaskulare në individët me diabet: rreziku atherosclerosis në komunitetet studiojnë // Diabetes Care. 2005. 28 (8): 1965-1973.
14. Selvin E., Coresh J., Golden SH, Brancati FL, Folsom AR, Steffes MW kontrollin glycemic dhe rreziku i sëmundjeve të zemrës koronare në personat me dhe pa diabet: rreziku atherosclerosis në komunitetet studiuar // Arch. Intern. Med. 2005. 165 (16): 1910-1916.
15. Ravipati G., Aronow WS, Ahn C., Sujata K., Saulle LN, Weiss MB Shoqata e hemoglobinës A (1c) niveli me peshën e sëmundjes së arteries koronare në pacientët me diabet mellitus // Am. J. Cardiol. 2006. 97 (7): 968-969.
16. Tereschenko SN, Jaiani NA, Golubev AV sëmundje koronare të zemrës dhe diabeti // Consilium medicum. No 5. 7. 2005.
17. .R Collins, J. Armitage, Parish S., P. Sleigh, Peto R. MKK / Studim BHF Mbrojtja Zemra e kolesterolit-uljen me simvastatin në 5963 njerëzit me diabet: a placebo randomized kontrolluar gjykimi // Lancet. 2003. 361: 2005-2016.
18. Lyons TJ, Jenkins AJ Lipoprotein glycation dhe pasojat e saj metabolike // Curr. Mendime. Lipidol. 1997 8: 174-180.
19. Moro E., Alessandrini P., Zambon C., Pianetti S., Pais M., Cazzolato G., Bon GB eshte glycation të lipoproteinave me densitet të ulët në pacientët me tip diabetit mellitus 2 a LDL kusht para-oksidativ // Diabet Med. 1999. 16: 663-669.
20. Witztum JL, Mahoney EM, branks MJ, Fisher M., Elami R., Steinberg D. Nonenzymatic glucosylation e lipoprotein densitet të ulët ndryshon aktivitetit biologjik // Diabetes saj. 1982. 31: 283-291.
21. Scheffer PG, Teerlink T., Heine Domethënia RJ klinik nga vetitë fiziko të LDL ne tip 2 diabetit // Diabetologia. 2005. 48: 808.
22. A. Veiraiah hiperglicemia, i glycation lipoprotein, dhe sëmundje vaskulare // Angiology. 2005. 56 (4): 431-438.
23. Ostgren CJ, Lindblad U., Ranstam J., Melander A., Rastam L. kontrollin glycemic, kohëzgjatja e sëmundjes dhe funksioni beta-qelizave në pacientët me Lloji i diabetit 2 në një komunitet suedeze. Skaraborg Hipertensioni dhe Projekti Diabetes // Diabet Med . 2002. 19: 125-129.
24. Lehto S., Ronnemaa T., Pyorala K., Laakso M. përcaktuese e infarkti në pacientët moshës mesatare me jo-insulinë-e varur e diabetit // goditja. 1996. 27: 63-68.
25. Kothari V., Stevens RJ, Adler AI, Stratton IM, Manley SE, Neil HA, Holman RR UKPDS 60: rrezikun e pash në diabet tip 2 vlerësuar nga perspektiva Diabetes UK Studimit motor rreziku // goditje. 2002. 33 (7): 1776-1781.
26. Stevens RJ, Coleman RL, Adler AI, Stratton IM, Matthews DR, Faktorët e rrezikut Holman RR për infarkt miokardi rast fatalitet dhe goditje rast fatalitet në llojin e diabetit 2: UKPDS 66 // Diabetes Care. 2004. 27 (1): 201-207.

Facebook

Shto një koment

e-mail juaj nuk do të publikohet. Fusha e kërkuar janë shënuar *