Collegiate ju informuar një certifikatë të Copernicus dhe Ptolemeut

Author: | 2018/08/25

Literature
Klasa 5

Lindur nën ajrin e freskët e veriut të Rusisë, me një imagjinatë të zjarrtë, i biri i një peshkatar varfër i lindi oratori ruse dhe metrikë frymëzues.

NM Karamzin

Mikhail Lomonosov ka lindur në 1711 në rajonin Arkhangelsk në shtetin fermerit familjes. Në dhjetor 1730 ai u largua pa dijeninë e atit të tij në Moskë dhe hyri në Akademinë sllavo-greke-latine. Pas diplomimit në mesin e nxënësve më të mira u dërgua në Gjermani për të studiuar mekanikë, fizikë dhe kimi. Në 1745 ai u bë profesor i kimisë. Më vonë, zbulimet e tij shkencore të ndjekin njëri-tjetrin. Në një Pushkin thellë dhe të prirur vërejtje, Lomonosov ishte "Universiteti ynë i parë." Ai është autor i poezive dhe odes. Lomonosov shkroi poezi dhe e zbulimeve shkencore, debate. Një nga këto poezi - "ndodhi me dy astronomët në festë ...."

bashkëpunëtor i arsimit

Universiteti Glorious biografi është i njohur mirë për çdo schoolchild. Kushtet e zbulimeve shkencore shkencëtar jashtëzakonisht të gjerë: kimisë dhe fizikës, navigacion, navigacion, astronomi, histori, ligji, filologjisë. Nuk është, ndoshta, një fushë e dijes, e cila nuk do të futen mendjen Lomonosov ndritshme. i njohur në mënyrë të barabartë për arritjet e tij në bazë të arsimit kombëtar. Hot patriot rus Lomonosov luajti për kulm të shkencës ruse. Me iniciativën e tij, ajo u hap në vitin 1755 në Universitetin e Moskës. Qëllimi i jetës Lomonosov deri në ditën e fundit ishte një "deklaratë e Shkencave në atdhe", të cilin ai konsiderohet si çelësin për prosperitetin e atdheut të tyre.

* * *

Kjo ndodhi me dy të astronomisë në festën dhe u argumentuar në mes tyre dhe jo në një nxehtësi. Një thoshte, tokën, tjerrje, rrethi dielli shkon; Tjetri, që dielli me të gjitha planetet lëvizëse: One Koperniku 1 ishte një tjetër Ptolemeu reputacion 2 . Këtu kuzhinier vendosi të mosmarrëveshjes grin e tij. Pritës e pyeti: "A e dini yjet brenda? Më thuaj, si jeni ju për të argumentuar në lidhje me këtë dhe dyshime për të marrë "Ai dha këtë përgjigje:" Çfarë është Koperniku drejtë, unë do të dalin të vërteta, Dielli nuk do të ndodhë. Kush e pa teveqel gatuaj nga ato që do të kanë kthyer qendër rrethit Zharkov? "

Ne reflektuar mbi lexoni

 1. Ajo që shkencëtarët e njohur argumentuar Koperniku dhe Ptolemeu? Siç kam vendosur këtë kontest gatuaj? Unë të kërkuar për të thënë në punën e tij, autori?
 2. Ajo që është e qartë Commonwealth Shkenca (filologji, astronomi) dhe jeta në poemën "ka ndodhur me dy astronomët në festë ..."?
 3. Duke ju referencë enciklopedike e Kopernikut dhe Ptolemeut?

Mësuarit për të lexuar shprehimisht

Përgatitja leximin ekspresive e tekstit poemë, provoni lexuar dialogun për të përcjellë karaktere karaktere.

1 Koperniku (1473-1543) - një astronom polak, shpjegoi lëvizjen e dukshme të trupave qiellorë, qarkullimin e planeteve dhe i tokës rreth diellit.

2 Ptolemeu (rreth 90 -. 160 përafërsisht.) - astronom grek, ka zhvilluar një teori matematikore e lëvizjes së planetëve rreth Tokës.

Collegiate ju informuar një certifikatë të Copernicus dhe Ptolemeut?

Mësimi i letërsisë në klasë 5

Teacher - Lashkaryov IA

Mësimi Subject: MV Lomonosov .. - një shkencëtar, një poet, një artist, një qytetar. "Ka ndodhur me dy astronomët në festë ..." - e vërteta shkencore në formë poetike

Ajo do të jetë interesante:   për shkak të formë clots në enët e gjakut

 1. për t'i njohur studentët me personalitetin, aktivitetet letrare dhe jetën e mahnitshme e Rusisë uchonogo- TM Lomonosov; e konsiderojnë përmbajtjen themelore dhe funksione artistike poemë; mësojnë lexim ekspresive;

 2. të zhvillojnë aftësinë për të gjetur tekst momente me humor; të zhvillojnë aftësinë për të punuar me një fjalor, analizuar tekstin poetike;

 3. kultivuar interes në historinë e gjuhës ruse dhe letërsisë, aspektet e saj teorike.

Plani Mësimi:

 1. Cilësimi i përbashkët Qëllimi, diskutime epigraf të mësimit.

 2. Familjaritet me poezi (një theks të mësuesve leximi poemë në thekse logjike., Pushimeve).

 3. Puna dictionary.

 4. Biseda text.

 5. Punojnë me Skica "llojet dhe zhanret e letërsisë."

 6. Detyrat e shtëpisë.

Fjalor punës: gojëtar, mekanik, minerale. Astronom, vatër. Përkundrazi, ai ishte i njohur, në lidhje me këtë.

Pajisje: Librat University, riprodhimet e mozaikë, portret.

Kursi i mësimit.

Këtu janë libra në tryezë, por - fletore,

Sot nuk duan të luajnë fshehur dhe të kërkojë.

Dhe nuk ka kohë për të hedhur në anije letër -

Sot djemtë një mësim është shumë e rëndësishme.

- Tema e mësimit tonë ".. TM Lomonosov - një shkencëtar, një poet, një artist, një qytetar. "Ka ndodhur me dy astronomët në festë ..." - të vërtetën shkencore në formë poetike "Unë shpresoj se ju do të përpiqet për të treguar njohuritë e tyre mbi këtë temë. Ne do të zhvillojmë kompetencat tona të vëzhgimit, fjalimin e tij për të pasuruar fjalorin.

 1. Cilësimi i përbashkët Qëllimi, gati bsuzhdenie epigraf të mësimit.

Record topic mësim në fletoren tuaj dhe më tregoni se çfarë qëllimi i mësimit të sotëm? Ajo që është e re, ne mësojmë?

Diskutimi i epigraf të mësimit (shkruar në bord).

Historian, gojëtar, mekanik, kimist,

mineralogjist, artist dhe poet,

ai është me përvojë, dhe çdo gjë shkoi ...

1. Shpjegoni kuptimin e fjalëve të panjohura.

2. Çfarë mund të themi në lidhje me fjalët e Lomonosov Pushkin-së?

Lomonosov ka lindur 8 (21) në nëntor 1711 në veriun e largët, në qytetin e lashtë të Kholmogory të fshatit -bliz. Nëna e tij, Helena, vajza e dhjak nga fshati fqinj, vdiq kur Michael ishte nëntë vjeç. Ati Vasily Dorofeyevich, ishte një sukses peshkatar-portier, i cili kishte disa anije dhe vepra artizanale tyre në bregdetin Murmansk.

Si të gjithë fëmijët e familjeve fshatare, Michael së shpejti filloi të punojë: së pari, duke ndihmuar rreth shtëpisë, dhe në moshën dhjetë filluan të shkojnë në det me babain e tij. Në njëmbëdhjetë ose dymbëdhjetë Lomonosov filluan të mësojnë të lexojnë dhe shkruajnë në Psalmet dhe gramatikën e shekullit XVII, mastering bazat e shkencave natyrore të teksteve aritmetike botuar tashmë në Peter I. Ai studioi me zell dhe produktive. Fshatarët Lomonosov mend në fund të shekullit, që dhjak i cili mësoi Universitetin shkrim e këndim, një vit pas fillimit të klasave ra në gjunjë e saj dhe sinqerisht pranoi se ai i dha atij gjithçka që ai e dinte, dhe asgjë më shumë se për të mësuar atë që nuk është.

Në 1730, një sekret nga babai i tij Lomonosov shkon në këmbë me peshk bagazheve në Moskë, duke shpresuar për të vazhduar mësimin e tij. Në moshën nëntëmbëdhjetë vjet (dmth diplomuar moshës), ai hyri në sllavo-greke-latin Akademia. Ai arriti të përfundojë dymbëdhjetë-Cours në më pak se gjashtë vjet, dhe në 1735 ai ishte në mesin e dymbëdhjetë nxënësit më të mira të dërguara në Universitetin e Akademisë së Shkencave në Shën Petersburg për të vazhduar shkollimin e tij. Atje ai për disa muaj shkëlqeu kështu në shkencat, në vjeshtë 1736, kur u vendos që të dërgojë tre studentë në Gjermani për të studiuar kimi dhe minierave, ai u zgjodh si më e denjë.

Ajo do të jetë interesante:   Çfarë mund të them një bibliotekën e shkollës

Në Gjermani, Lomonosov studiuar nga 1736 në 1741, së pari në Universitetin e Marburg (i dytë i madh rus, i cili ka studiuar ka pasur Boris Pasternak), të udhëhequr nga filozofi i famshëm dhe fizikan Christian Wolff, dhe më pas në Freiburg, e udhëhequr nga Profesor i Kimisë dhe ministri i Minierave Johann Hankel. Së bashku me fizikë, kimi dhe gjeologjisë Lomonosov gjatë kësaj kohe zotëruar gjuhët gjermanisht, frëngjisht, italisht dhe anglisht (latinisht dhe greqisht, ai ka studiuar në Moskë), ai ishte një piktor i shkëlqyer. Por ndoshta më e rëndësishme gjatë kësaj periudhe ishte se Lomonosov është shfaqur si një poet dhe teoricien letrar, një reformator i shkëlqyer i poezisë ruse.

V1750, Lomonosov shkroi një tragjedi "Tamira dhe Selim" (ngjarjet në Krime dhe në fund të Mamaia, pas Betejës së Kulikov 1380goda). V1752, ai krijon 'mozaikun e tij të parë (e cila i parapriu

më shumë se 4,000 eksperimente, por qelqi me ngjyrë për shpikjen për katër vjet) dhe në të njëjtën kohë shkruan poezinë "Letra e të mirat e qelqit", dhe së bashku me një tjetër tragjedi - "Demofont". Në 1754, ajo është krijimi i projektit të Universitetit të Moskës, i cili zyrtarisht u hap 26 korrik 1755, Lomonosov dhe në të njëjtën ditë në Shën Petersburg, në një takim akademik thotë se "Fjala e lavdërimit të Pjetrit të Madh." Në 1756, ai ndërton punëtorinë e vet mozaik dhe një seminar për instrumente optike, i cili është duke punuar në një "tub nochezritelnoy." Në 1757-1758 gg. ai bëhet një këshilltar akademik në Zyrën (organi më i lartë administrativ i Akademisë), drejtor i Departamentit të Gjeografisë, të kryesuar nga të gjithë punën kërkimore të Akademisë. Në të njëjtën kohë Lomonosov shkruan "Parathënie për kishën përfitimet libra në gjuhën ruse", e cila përcakton teorinë e "tre qetë", e cila është e bazuar në idenë e nevojës për të ruajtur Slavonicisms në rusisht (pra shpirtërore dhe kulturore kujtesën e popullit të shtatë shekujve të historisë para-Pjetrit është ruajtur në vetëdija e njeriut të ri). Kjo ishte qasja e parë frytshëm me krijimin e normave letrare të gjuhës ruse, e cila pastaj do të miratohet nga përpjekjet e Karamzin dhe Pushkin, por me një sy të Universitetit.

"Gjeniale Undisputed, me padiskutueshëm" fjalë të re "në të gjithë literaturën tonë ishte vetëm tre: Lomonosov, Pushkin dhe Gogol pjesë", ka shkruar Fyodor Dostojevski,

Lomonosov etje për dije, u duk, në përgjithësi ishte e pamundur për të kënaqur. Ai zotëruar njëmbëdhjetë gjuhë dhe disa muaj para vdekjes së tij, filloi të studiojë dymbëdhjetën - Arabisht. Lomonosov 4aprelya vdiq në 1765. Tre ditë më vonë ai u varros në varrezat e Nevskit Lavra Alexander në Shën Petersburg, si një bashkëkohës shkroi, "Kur një turmë të madhe të njerëzve."

Tani emri i Universitetit në Rusi gëzon dashurinë popullor dhe respekt, por në jetë në dritën e shenjat e jashtme të vëmendjes (ai vdiq një këshilltar shtetëror, fisnik, është në të vërtetë nënkryetar i Akademisë, një anëtar nderi i akademitë e huaja), respekti për dinjitetin e tyre, ai mund të mburremi, për fat të keq. Njëmbëdhjetë vjeçari Grand Duke Pali 11etrovich, perandori i ardhshëm (i cili, që ra fjala, ishte i përkushtuar për "Grammar ruse"), për të mësuar në lidhje me vdekjen e Lomonosov, tha: "Vetëm thesarit shkatërruar, budalla." Këto fjalë të një djali nervor që nëna e tij Catherine II mori larg fronin, pasqyron qëndrimin e shkencave, dhe për të Lomonosov pjesë të konsiderueshme të të ashtuquajturës shoqëri të ndriçuar.

Ajo do të jetë interesante:   recetë lasagna në shtëpi me mish te grire

III. Familjaritet me poemën "ndodhi me dy astronomët në festë ..."

 1. Familjaritet me poezi (një theks të mësuesve leximi poemë në thekse logjike., Pushimeve).

 1. Fjalor punës:

-Cilat janë fjalët e poemës ju duket konfuze, e komplikuar?

Në të nxehtit - në të nxehtit e argumentit (shumë).

Ptolemeu - astronomi lashtë grek.

Vatra - një vend ku një zjarr është për gatim.

 1. Biseda text.

- Cila është tema e kësaj poeme? Çfarë është ajo e pazakontë?

- Pse është skena e përshkruar nga Lomonosov, duket qesharake?

- Cila është bashkësia e dukshme e shkencës (filologjisë, astronomi) dhe jetës në poezinë "ka ndodhur me dy astronomët në festë ..."?

- Çfarë ju tha referencë enciklopedik i Kopernikut dhe Ptolemeut?

Humor - të kuptuarit e komik, aftësia për të parë dhe të tregojnë qesharake, mospërfillës - tallës qëndrimin ndaj diçka tjetër.

 1. Punojnë me Skica "llojet dhe zhanret e letërsisë."

Ju filloni për të lexuar dhe diskutuar veprat e XVIII ruse dhe të huaja letërsi, XIX dhe XX shekuj. Është e rëndësishme të kujtojmë se të gjitha veprat letrare janë të ndarë në tre grupe të mëdha, ose, përndryshe, lindjes dhe letërsisë: epike, lirike, dramë.

Nëse forma e përcaktimit të këtyre termave, rezulton se ne e dimë se veprat e epike, lirike, dramatike.

Epic veprat rrëfejmë ngjarje ndodh me personazhet e punës.

Lyrical veprat përcjellë ndjenjat, mendimet dhe përvojat e personit.

Dramatike Punimet e përshkruajnë veprimin në të cilën personazhet përfshirë. Veprat dramatike të destinuara për skenë.

Çdo lloj i letërsisë përbëhet nga grupe më të vogla të veprave, të cilat quhen zhanret.

Shumë zhanret janë të përfshira në secilin prej këtyre grupeve (të përgjithëshme), ju keni qenë prej kohësh i njohur, për shembull: Epic përfshin tregime, proza ​​e madhe punimeve - romane, etj;.. Lyrics - poemë; drama - luan, skeçe.

Në të ardhmen, njohuria juaj e zhanret do të zgjerohet. Ju do të mësojnë në lidhje romaneve, epikave dhe tragjeditë, poezi dhe odes ...

P.52 (zemra); a. 55 (termat) s.56- 64 (lexuar, mësuar përmendësh trillim 2)

Punimet përcjellë ndjenjat, mendimet dhe përvojat e personit.

Punimet e përshkruajnë veprimin në të cilën personazhet përfshirë. Veprat dramatike të destinuara për fazën e

Punimet rrëfejmë ngjarje ndodh me personazhet e punës.

Epos përfshin zhanret:

oda, poezi, baladat, poezi, këngë

Lyrics përfshijnë zhanret:

luan, skeçe, komedi, tragjedi

Drama përfshin zhanret:

tregime, vepra të mëdha prozë - romane, Trilogy epike.

- Çfarë lloj njeriu ishte ajo sot?

-Çfarë bëri një kontribut në letërsinë Lomonosov?

Shto një koment

e-mail juaj nuk do të publikohet. Fusha e kërkuar janë shënuar *