Se ai dënon në rusisht fabule

Author: | 2018/08/26

Planprogrami i letërsisë zënë një vend të veçantë Fable. Fabula - një vepër e shkurtër në të cilën tregon autori dhe përqesh të metat e njeriut dhe të shoqërisë si një e tërë. Ato na mësojnë të sillen në botë dhe për të ndërtuar marrëdhënie me njerëzit e tjerë. Si rregull, protagonistët janë fabula, kafshëve ose bimëve gjëra. Megjithatë, nganjëherë kjo mund të jetë një hero dhe një objekt pajetë. Për herë të parë në veprat e tij ai e përdori këtë teknikë Aesop.

Fabulist më i famshëm në letërsinë ruse është Ivan Krylov. Nga fëmijëria e hershme, ne jemi futur në veprat e tij. Në fabula e tij akuzuese ai bën shaka me njerëzit dhe veset e tyre. Ivan Krylov kritikon dembelizmi, dobësie, kotësi, marrëzi, lakminë, dinak, injorancën dhe cilësi të tjera të këqija. Dhe rrjedhën e saj është mjaft e thjeshtë. Çdo kafshë përfaqëson një lloj të ferrit. Për shembull, dhelpra - dinak Wolf - fuqinë dhe budallallëkun, mish qengji - dobësia dhe impotenca, derri - mungesa e arsimimit.

Një nga fabula e mia të preferuar të quajtur "Swan, Pike dhe kancerit." Tre karaktere tregojnë njerëz të ndryshëm në karakter, secila prej të cilave është duke lëvizur drejt qëllimit të saj. Prandaj, kur ata janë kaq të ndryshme që ne kemi për të bërë kauzë të përbashkët, ata nuk kanë asgjë del. Në fund të fundit, secili prej tyre vepron në mënyrën e vet: Swan tërheq një karrocë lart, Pike dëshiron të marrë në det, dhe kanceri në këtë kohë shkelën mbrapa.

Unë mendoj se kjo legjendë Krylov Ivan kërkuar për të treguar se sa e rëndësishme kohezionit. Natyrisht, ne jemi të gjithë të ndryshëm, jo ​​të ngjashme me natyrën dhe qëllimin tonë, por në qoftë se të gjithë ne duhet një rezultat të mirë, atëherë pse nuk bashkohen? Vetëm së bashku ne mund të bëjmë diçka të vërtetë i vlefshëm.

fabulistët tjera edhe Krylov dënuar veset njerëzore. Unë besoj se çdo fëmijë duhet të lexojë përralla. Pas të gjitha, ata janë të forma të lehtë dhe të arritshme na mësojnë të jenë personalitete. ne shohim në shembujt e heronjve, çfarë është e mirë dhe çfarë është e keqe. Ne mësojmë se si të sillen. Shtrirë, dembelizmi, marrëzi, lakmia, poshtërsi nuk kishte bërë një më të mirë. Kështu që unë jam shumë mirënjohës për nënën time që nga fëmijëria ne lexuar dhe diskutuar me fabula e saj.

Veset që përshkruajnë fabulistët natyrshme në përfaqësuesit e të gjitha brezave. Kjo legjendë Russian bukur tregojnë se si këto defekte janë të dëmshme për shoqërinë dhe individin në veçanti.

PLAN për veprat që ai i dënon në trillim rus? 6 CLASS ...

artikuj directory

Përgatitur nga një mësues të gjuhës ruse dhe letërsisë MBOU Shkollën №7 Korolev Isayeva OA

punë

në përgatitje për veprat e zhanreve të ndryshme të letërsisë

6 klasë (H1)

Në procesin e letërsisë trajnimi për studentët një nga më të vështirë është për të shkruar ese. Kur shkruani në shtëpi, fëmijët perceptojnë atë me lehtësim: ka prindër, interneti ... Në fakt, vështirësia e shkrimit ese është se ata thjesht nuk e di se si të shkruaj, se si të fillojë, çfarë për të kërkuar, etj . Prandaj është shumë e rëndësishme për të kryer punën përgatitore për veprat për djemtë zhvilluar një algoritëm të mëtejshme për të shkruar.

Puna e parë në klasën e 6-të të V.Ya.Korovinoy programit "Çfarë është bukuria dhe mençuria e riteve ruse?" (Përbërja Pajisje)

themel

Guys duhet të dini se çfarë është folklori, zhanret folklorike, ritualet.

Sipas programit urok- "tubime" të mbajtur përpara se të shkruajë. Nxënësit ndahen në grupe dhe mundi një ritual të caktuar, të flasim për karakteristikat e tij. Ajo gjithashtu jep një shumë të mirë aparati vizual që fëmijët mund të përdorin në punën e shkruar.

Djemtë mund të përgatisin prezantimin e riteve ruse, mesazhe interesante.

Një punë e tillë përgatitore është shumë e dobishme para se të shkruar ese.

Do të punojë në të shkruar, i kushtoj vëmendje për temën. Ne të përcaktojë se përbërja do të jetë një argument. Si të shkruani një ese-argument, djemtë tashmë e di, siç ka studiuar në klasën e 5-të. Por, pavarësisht nga kjo, ne kujtojmë skemen: tezës - argumente Konkluzioni Konkludimi primery-.

Puna në hyrje.

Tregojnë punën dhe ekzistues hyrjen.

1. Pas transmetimit, e cila do të përmbledhur në formulimin e problemit pyetjen: Pra, çfarë është bukuria dhe mençuria e riteve ruse?

Që nga kohët e lashta në Rusi ishte pjesë e folklorit të jetës kombëtare. Ai e shoqëroi i lëron tokën parë dhe dozhinanie demetin e fundit në këtë fushë, festivale rinore dhe ritualeve Krishtlindjeve. Besohej se në qoftë se ju keni bërë të gjitha veprimet ritualit dhe të shoqërojnë këngët kryer, rezultati i dëshiruar është arritur. Prandaj, në çdo kohë, Rusia ka qenë i njohur për pasurinë dhe të ndryshme të ceremonive festive.
Cili është thelbi i bukurisë dhe mençurisë?

2.Cherez nouns në im.p. (propozime Denominative).

Pranverë, verë, dimër, vjeshtë. Secila prej këtyre stinëve, njerëzit e shoqëruar me rituale të caktuara. Besohej se në qoftë se ju keni bërë të gjitha veprimet ritualit dhe të luajnë këngën e dëshiruar nuk është rezultati i dëshiruar është arritur. Pra, çfarë është bukuria dhe mençuria e riteve ruse?

Ju nuk mund të transferojë stinët, dhe ceremonive. Për shembull:

Mardi Gras, Pentecost, koha e Krishtlindjeve ... Secili prej nesh kanë dëgjuar emrat e këtyre riteve, dhe dikush, ndoshta ka marrë pjesë edhe sjelljen e tyre. rrjedhën e shumë shekujve formuar doganore ruse dhe ritualet. Ato janë, sipas mendimit tim, pasqyrojnë mosha-e vjetër urtësinë e popullit rus. Pra, çfarë është bukuria dhe mençuria e riteve ruse?

3. Formulimi çështje problematike.

Janë duke punuar në shkrimin e çdo hyrje opsion, para-ndarë nxënësit në grupe.

Pjesa kryesore e punës duhet të jetë rasti me shembujt.

Studentët do të përshkruaj shkurtimisht disa ritualeve që janë të njohura për ta, në të njëjtën kohë të jetë i sigurt për të zbuluar funksion të saj. Guys duhet të identifikojë rëndësinë kryesore e çdo rit.

Një nga festivalet folklorike Russian më emocionuese - kjo Mardi Gras. Takimi dhe duke parë e saj thonë fun, mikpritës, me Mummers, festë të bollshme. Të gjitha javë pjekur pancakes, të cilat simbolizojnë diellin. Për telat Carnival ndërtuar një portret të madhe që simbolizon dimrin. këngët e tij ishin në një shtyllë, dhe pastaj djegur zakonisht. Pra, nuk është një lamtumirë të ftohtë në kohën e dimrit vjetësh-dhe plotësimin e pranverë të bukur. Kjo festë nuk është më në çdo vend është.

Një ritual të pazakontë - të këngëve. Ata filluan në prag të Krishtlindjeve, 6 janar. Costumed vizituar të gjitha shtëpitë, duke kënduar këngë që ishin të njohur për ushtrive të tyre dhe mbajtur dëshirat e të korrave të mirë, pasuri. Merry Company kryer në një yll pol, simbolizon ylli i Betlehemit. Kolyada mësuar për fqinjësi të mirë, mikpritjen dhe, natyrisht, të zhvillojë kreativitetin e njerëzve.

Përfundim - Duke përmbledhur rezultatet e tha. Me fjalë të tjera, ajo është e nevojshme për të arritur marrëdhëniet ideologjike midis hyrje dhe përfundim.

Ruse ritet imbibed të gjitha kombëtare, e natyrshme vetëm për popullin rus. Kjo i jep një bukuri të veçantë dhe urtësi e festave kombëtare.

Puna e parë në këtë ese do të shkaktojë vështirësi në shkrim, por punë e mëtejshme do të çojë për të punuar jashtë ese -rassuzhdeniya shkrim.

Pas studimeve fabula Krylov I.I.Dmitrieva dhe ese e dhënë, përsëri përmban çështjet problematike dhe kërkojnë arsyetim: "Ajo që është dënuar në përralla ruse"

Në kohën e shkrimit ese djema duhet të dini se me këtë trillim, e moral, "gjuha Aesop", emrat e fabulist ruse dhe fabula. Është e rëndësishme për të gjetur një fabula e zakonshme autorë të ndryshëm. Në fabulat e analizave të ofruara nga programi, studentët duhet të saktë të identifikojnë moralin e tyre. Tashmë në këtë fazë djemtë të kuptojnë se përqesh dhe dënojnë fabulistët.

Nxënësit punojnë në analizën e fabula mund të njëjtën kohë të plotësoni tabelën, e cila do të ndihmojë në të ardhmen, kur shkrim ese.

Sidomos ajo do të jetë e dobishme për studentët "të dobët".

autori Fable

Morali (fjalët e legjendë)

Ajo që është dënuar në legjendë

"The Fly" I.I.Dmitriev

"Nga Fabula zavsegda

Aksidentalisht keni arritur ishin.

Ka ndodhur ndonjëherë për ju ndonjëherë të dëgjoni, zonja dhe zotërinj:

"Ne shtënë poshtë! Ne kemi vendosur! "

Përtacia, mburrja, atribuar vetë meritat e të tjerëve.

"Lë dhe rrënjët" I.Krylov

"Po, por mos harroni se diferenca midis nesh:
Çfarë është me të ripërtërira fletë pranverë njerëz të rinj,
dhe po të jetë rrënja është tharë, -
nuk do të bëhet një pemë, apo ju."

Vetëkënaqësi, egoizmi dhe pabarazia sociale

"Arkivol" I.Krylov

"Kjo ndodh shpesh tek ne
dhe punën dhe urtësi për të parë atje,
ku ka vetëm një mend
për shkak vetëm të marrë."

Bragging, sofistikimi bosh (kompleks thjeshtë kërkuar)

"Donkey dhe Nightingale"

I.Krylov

"Na çliro nga Perëndia, dhe një lloj të gjyqtarëve."

Nonsense, injoranca, paaftësia për të kuptuar në këtë art

Natyrisht, në shkrimet e tij djema janë dhënë si një shembull jo vetëm për legjendë, por studiuar më parë.

Në hyrje, studentët mund të kujtojnë fabulist ruse dhe të tregojnë se i bashkon fabulën ( përqeshur veset e njeriut ). Pas kësaj, të shkojnë në formulimin e problemit të pyetjes "Çfarë është dënuar fabulist ruse?"

Pjesa kryesore e punëve, natyrisht, studentët duhet të tregojnë disa defekte se tallje dhe dënojnë autorët (p.sh. dembelizmi, të mburresh, nevezhenstvo ...) dhe konfirmoni atë me shembuj nga fabula.

Në përfundim, mund të thuhet se punimet në lidhje me rolin e përralla.

Në përrallë e tij paralajmërues maskuar si kafshët, zogjtë, bimët fabulistët të thotë njerëz. Fable na mësojnë të dini veten, të ndihmuar të zbuluar të metat dhe të sugjerojnë se si ju mund të shpëtoj prej tyre.

Në fund të tremujorit 1, pas duke studiuar historinë e Aleksandër Pushkin "Dubrovsky" mund të ofrojë studentëve një ese "A të Drejtave Dubrovsky, hyrë në rrugën e hakmarrjes?", E cila do të jetë e përmbledhur punën për të shkruar ese përmbajnë çështje problematike.

Një tjetër lloj i punës me shkrim në klasë 6 - Analiza e poezive.

-Grupet Analizuese Komunale e poemën e parë të Aleksandër Pushkin "Dimrit mëngjesit".

(Përbërja Pajisje).

Para mësimit, fëmijët mund të jepen detyra të tilla:

Historia 1.Sostavit (me gojë ose me shkrim) në lidhje me përshtypjet e tyre të dimrit. uslovie- kryesore përcjellë disponimin e takimit me natyrën dimrit.

ilustrime 2.Narisovat në kujtimet e tij.

Në një mësim djemtë komentuar mbi fotot e tyre, lexoni jashtë Tablotë apo me gojë flasin për përshtypjet e tyre të ardhjes së dimrit.

Shkuarja për t'u njohur me poemën nga "Dimrit mëngjesit" Alexander Pushkin-së, duke përdorur teknikat e pritje: Ju folur për disponimin e tyre të dimrit, dhe humor të kërkuar për të përcjellë poetin, një poemë të quajtur "Winter Morning"?

Pyetje klasa: Çfarë shoqatat e keni dëgjuar shprehjen "në mëngjes dimrit"? (Shkruani përgjigjet në tabelë)

Ne u japim instalimin në perceptimin e poemës: "Le Le të dëgjojmë poemë dhe të përpiqen për të ndjehen humor se poeti kërkuar për të përcjellë."

(Dëgjim të dhënat apo leximit shprehës i mësuesit poezi.)

Ne qëndrojmë një pauzë të vogël dhe e pyeti për të ndarë përvojat e tyre.

(Thënie e studentëve)

Në poemë ka fjalë që mund të jetë e pakuptueshme. Gjej të tyre.

Shpjegimi i kuptimit leksikor të fjalëve:

Emër stol nga një folje ndodh? ( . Gënjeshtra ) Në të kaluarën, në shtëpitë rurale janë bërë shpesh për furrat kolltukë - Makiazh ulët të gjatë, të cilat mund të uleni ose shtriheni, njomje në furrën.

Vechor. Cilat fjalë mund të jenë të lidhura fjalë vechor ? Ajo që është në harmoni me fjalë moderne? ( Evening, dje. ) Legacy ndajfolje vechor do të thotë "natën e fundit."

Fjalë duken të njohura për ju? Tani kjo do të thotë duken. shprehjet dëgjuar të tilla: «Sytë e dëshpëruar", "nguli" .. Çfarë është një emër këtu sy? ( e syve)

Emër, Aurora - fjala Russian? Aurora - Fjala e gjuhës latine; në mitologjinë romake është emri i perëndeshës së agimit. Pushkin dhe poetë të tjerë të shekullit XIX në veprat e tij, agimi është quajtur shpesh emri i perëndeshës mitologjik.

Nega-kënaqësi (fjala është vjetëruar)

Tani-tani (vjetëruara.)

Zaprech-parzmore (obsolete).

A nuk ju të kërkuar për të shkuar në dimër në fshatin? Në qoftë se një dëshirë e tillë u ngrit, atëherë ju përcjellë një ndjenjë të lumtur, e cila e mbuluar ... kush? Pushkin? ( Mos Pushkin, dhe heroi i poemës Pushkin-së. )

Heroi i poemës është quajtur lirik hero, sepse poezitë janë Lyrics janë lirike vepra. Kur lexoni poemë Pushkin ne mund të shohim në mendjen tuaj në mëngjes, e cila është shikuar kush? ( Karakter Lyric )

(Studentët duhet të jetë i qartë: është e nevojshme të bëhet dallimi midis koncepteve të "autorit" dhe "hero lirik", edhe në qoftë se ata duket të jetë shumë e ngjashme është e mundur për të folur në lidhje me afërsinë e autorit dhe lirike, por kjo nuk është një dhe i njëjti person.).

-Si tregon hero lirik? (Njeriu i cili e di se si për të shijuar jetën, për bukurinë, për të parë bukurinë në çdo ditë)

Pra, Pushkin na bën të shohim dhe të ndjehen atë që ai e sheh dhe përjeton heroi lirik të poemës së tij. Si Pushkin arrin këtë? Kryesisht përmes zgjedhjen e fjalëve më të nevojshme.

humor -Çfarë po përjeton një hero i Pushkin? Çfarë përcakton ndjenjat e tij? Le të përpiqemi të kuptojmë këtë.

-Krijimi piktura imagjinatën tuaj që tërheq autorin. (Përgjigjet e studentëve)

strofat analiza

Gjeni fjalët me të cilat heroi kthehet në bashkëbiseduesit e tij. ( " Një adorable " , " bukur " , " Northstar ")

- Si të bëjë me heroin e kësaj bukurie? Çfarë fjalë të ndihmojë për të kuptuar këtë ? (Hero admiron atë, e krahason atë me shkëlqim të agimit, me yllin. Ai e trajton atë me dashuri dhe mëshirë, e quan shoqja e saj e bukur).

Ju mund të ketë një analizë poemë duke punuar në tabelë. Zbritur çdo Stanza, përcaktuar nga frymërat e saj kryesore, dhe pastaj ata studentë që kërkojnë mjete të shprehjes që krijojnë këtë humor, dhe shkruani ato në tabelë.

1 humor strofa- e pritje të gëzueshme, gaz mëngjes.

mjetet e shprehjes

shembuj

fjali pasthirrma

fjali e parë dhe të fundit në strofës.

epitete

ditë të mrekullueshme, një bukuroshe

foljet në humor domosdoshme

"Zgjohu", "të hapur", "të dalë"

apelim

Çdo adhurueshëm, bukuri

Sound aliteracion F (14 herë)

"Frost", "Doze", "miku", "simpatik", "Koha", "Bukuria", "Zgjohu", "Open", "shikimi", "takohen", "North", "Aurora", "NORTH ".

2 strofa- humor të trishtuar, të shqetësuar ( "Dhe ju jeni të trishtuar ulur").

Kontrast me foto e diellit në mëngjes.

imitim

"Blizzard i zemëruar ", "mjegull qarkulloi ", "retë e zymta ."

krahasim

Hëna është turbullira zbehtë

metaforat

Luna kthyer të verdhë

epitete

Në qiellin me re

3 strofa- tërhequr imazhin e një " madhështore natyre" ruse, të cilat heroi mund të shikojnë nga dritarja.

Kontrasti vazhdon.

epitete

"Nën blu qiell", " shkëlqejnë në diell, gënjeshtrat borë", " Clear Forest."

fjalë të përsëritur një rrënjë

Shkëlqen, shkëlqim

krahasim

qilima Magnificent ... gënjeshtra borë

4 strofa- vazhdon disponimin e strofës mëparshëm dhe të planifikuar një kontrast ndaj tij.

epitete

kërcitje qejf, famë amber

Aliteracionit (përsëritje të tingujve T, H, P)

5 strofa - humor lëvizjet vrullshëm dhe hapësirë ftuar.

epitete

Beach bukur, bora mëngjes, pyje të trasha

apelim

i dashur mik

Humor -Si pikturuar vargun 1? Me çfarë do të thotë e shprehjes është kjo arrihet?

(Gjithë parë stanza disponimin ngjyrë e pritjes gëzueshme, gaz mëngjes Ajo transmetohet fjali pasthirrma në të parë dhe rreshtin e fundit, si dhe përdorimin bollshme e foljeve në imperativ :. " zgjohen ", " të hapur ", " Tregojnë vetes ," fjalorin e strofës së parë. "Frost" "dielli", "e mrekullueshme", "miku simpatik", - ajo gjithashtu krijon një humor të butë, referuar gjallë të ". bukurisë " i jep pamjen e përgjithshme të mëngjesit wake-up ton e fun loving ndjenjave në "bukurinë" e heroit bashkohen me humor e përgjithshme të Liko. Anija. ndihet shëndoshë [p] përsëritet katërmbëdhjetë herë ( "Frost" në ajetin e parë, "bëj një sy gjumë", "të tjera", "simpatik", "Koha", "bukuria", "Wake", "i hapur", "shikimin" "Takimi", "North", "Aurora", "North"). heroi lirik dëshiron të zgjojë të dashur, për të ndarë lumturinë që të mposhtet. nuk është rastësi të dy propozimet në thirrje parë strofës.)

gjendja -Si kalon Stanza 2? Kjo është e njëjtë si në strofës së parë? Japin shembuj nga teksti për të konfirmuar.

(Strofës së dytë është pikturuar një humor shumë të ndryshme - të trishtuar, të shqetësuar ose ajo u transferua dhe humor drejtpërdrejtë emërtimin ( "Dhe ju. Sad ulur"), dhe të gjallë peizazhin me ndihmën e avatars, "Blizzard i zemëruar ", "mjegull qarkulloi ", "retë e zymta .")

-Çfarë fjalë të vendosur një ton alarm, të krijuar një humor të errët? ( "Angry", "re", "sad", "Re").

-C çfarë qëllimi autori përdor përshkrimin kundërta e natyrës? (Foto e mbrëmjes, "kujton" Blizzard kontrast të hapur me foton e diellit në mëngjes. Prandaj, theksoi më tej shkëlqimin e dimrit në mëngjes në krahasim me stuhi djeshme.)

Opozita -Reception në literaturë si antitezë.

-Nëse nuk do të ishte për vargun e dytë, ajo do të kishte ndryshuar disponimin e poemës? (Po, ajo do të ketë mprehtësinë zhdukur të perceptimit, një ndjenjë e çudi, papritur.)

-Dhe ju ulur trishtuar (pauzë) -

Dhe tani ... (pauzë) shikoni nga dritarja ...

pauzë -Çfarë roli në këto vende? (Nënvizoni kalimin nga kujtimet e trishtuar për të kënaqur Dje zymtë dhe të zymtë në mbrëmje në kontrast me mëngjes të gëzueshme e sotme: .. "Por natën e kaluar ... dhe tani ... shikoni nga dritarja ..." linjë e fundit e këtij strofës autori sjell lexuesit përsëri në të tashmen, në një atmosferë lumturie po të mos ishte për errësirë , natë e trishtuar, nëse ishte e mundur të vlerësojmë bukurinë e mëngjesit?)

Çfarë mund të thoni në lidhje me disponimin e heroit në vargun 3? Cila është natyra e heroit është parë? Gjej fjalë që të përcjellë bukurinë e natyrës.

(Ndjenja Contrast vazhduar në strofës së tretë të poemës, e cila tërheq imazhin e " madhështore " natyrës ruse, që karakteri mund të vërehet nga dritarja shkëlqim, shkëlqim, bukuria e peizazhit krijuar duke përdorur mbiemra që përcjellin ngjyrat dalluese kundërta e dimrit rus :. "Nën blu qielli", " shkëlqejnë në diell, gënjeshtrat borë "," Clear një pylli është i zi ")

-C çfarë qëllimi autori përdor fjalën rrënjë "shkëlqyeshëm", "shkëlqejnë"?

(Poeti përsërit të njëjtën fjalë rrënjë " ndritshëm ", " shkëlqim ", për të theksuar festive e treguar nëpër botë.)

-Çfarë teknikë artistike më tej thekson pamje të gjallë e ngazëllim dhe kënaqësi? (Krahasimi i dëborës me " qilima madhështore ").

humor hero -Çfarë në vargun 4? Si është hero në shtëpi?

(Në vazhdim, strofa e katërt, vazhdon disponimin e strofës mëparshëm dhe të planifikuar një kontrast për të. Ajo ka të njëjtën "shkëlqim", dhe disponimin e gëzimit dhe të dashurisë në botë. Megjithatë, sytë e poetit tani përballen nuk është bota e jashtme, dhe në shtëpi lirë e kremtimit dhe madhështisë, por komod dhe të ngrohtë. Gjendja e begatshme, relaksim i ëmbël është krijuar nga dhe epitet metaforik " qelibar ", dhe imitim " merry kërcitje", dhe i referohen për të drejtuar gjendjen emocionale të personazheve, " është e mirë për të menduar ....")

I kushtoj vëmendje për faktin se gradualisht nga admiruar bukurinë e natyrës dhe për këtë arsye tranzicionin në përshkrimin e brendshme (hapësira e brendshme e dhomës), transferimin e shtëpisë, pushimi.

-Mund dëgjoj se çfarë po ndodh në shtëpi? ( "Jolly Bang shpërthyer furrë përmbytur.")

bashkëtingëlloret -Cilat ndihmojnë për të përcjellë është kërcitja e drurit në furrën? (Sipas T, P, C)

-Gotov nëse heroi është lirik dhe më shumë këtu në shtëpi?

(Deri në fund të strofës, ne mendojmë se kjo nuk është ende e mjaftueshme lëvizje, hapësirë gjallërues përsëri ndryshon disponimin kalon hero paduruar thirrje. " Por ju e dini se ...".)

Ky humor lëvizjet vrullshëm dhe hapësirë tërheqës vazhdon të mishërohet në strofës pestë .

-Ku kërkon hero lirik i rehati dhomë? (Hero ëndërroja një garë kalë të shpejtë që do të japë një ndjenjë të besimit, lirisë, hapësirës.)

Humor -Çfarë i heroit në vargun 5? Çfarë tregon hero lirik?

(Përfundon poemë melodiousness rrjedhin dhe papritur trishtim kontrast, të cilat janë të krijuara duke hapur sytë ruse hapësirë. Gjallëri dhe energji e shpirtit, siç janë tretur në këtë madhe " bosh botë". Në linjat e fundit të tingujve dhe lirizëm shpirtëror ( "dhe në plazh, e bukur për mua") dhe trishtim fshehur nga vetmia, është i lindur nga kontakti me një shpirt të brishtë ndritshëm natyrën e pafund dhe e përjetshme.)

Pas një analize të tillë të detajuar të studentëve të formuluar një përgjigje për pyetjen kryesore të mësimit: Çfarë humor do të donte për të përcjellë poetin, poemën e tij të quajtur "Winter Morning"?

(Dominon lumturi, ngazëllim, lumturi dhe ekstazi që janë lindur dashurinë e heroit dhe janë të lidhur me një mëngjes të mrekullueshme të ftohtë. Në të njëjtën kohë ndjenja harmonike e dashurisë lejon hero të admirojnë ndryshme, manifestimet shumë kundërta e natyrës, dashurisë, jetës. Hero Pushkin e do të gjithë botën.)

- Heroi i Pushkin-së kalon nëpër një disponimi shumë të kundërta. Çfarë mund të them në lidhje me një person të tillë? (Ai është në dashuri, dhe kështu që ai e pëlqen çdo gjë në jetë:. Kohë dhe prapambetje, dhe agimi dhe të shkëlqejë dielli)

Ajo që po ashtu përshkruan poeti në poezinë? (Fotografia e natyrës, peizazhit, dhe nëpërmjet tij, dhe ndjenjat dhe përvojat e tyre)

Mësuesja: Poezi që përshkruajnë skena të natyrës, i përkasin zhanrit të Lyrics peizazhit. Në poemën "Winter Morning" autori tregon se natyra është në një marrëdhënie të ngushtë me një burrë. Dimrit nuk është lulls atë, dhe thirrje për veprim, invigorates. Natyra zgjohet në jetë, për gëzimin e kujtimeve.)

- Gjatë gjithë poema në humor lirik ishte, shfaqje të ndryshme të ndryshme dhe natyrën. Çfarë mund të thoni në lidhje me ngjyra në poemën? A është i njëjtë apo jo? Pse?

1 strofë: "Frost dhe Sun " (ngjyra e diellit), "drejt veriut e Aurora ..." (Aurora - perëndeshë e agimit në mitologjinë romake, agimi - pink).

2 ajeti: "në të errët qielli", "si një zbehtë vend", "nëpër retë zymtë kthyer verdhë " (pista-verdhë, kafe, ngjyrë vrazhdë).

3 strofë: "nën blu qiell", " pastruar pyllin një është e zezë ", "bredh ... është e gjelbër ", "Lumi ... ndrit " (blu, jeshile, ngjyra të ndritshme).

4 vargu " qelibar gloss" (të ngrohtë të verdhë).

5 vargu "Në mëngjesin e borë ", "fushë bosh ", "Pylli kohët e fundit në mënyrë të trashë " (e bardhë, gri dhe ngjyra - zbrazëtisë).

-Çfarë është tema e poemës? (Pushkin përshkruan një mëngjes dimri, në ndryshim mbrëmje me zgjim të ditës)

Produkti -Ideya? (Autori tregon bukurinë e jashtëzakonshme të peizazhit dimëror, shpreh dashurinë e tij për natyrën, atdheun e tij. Në secilën linjë të poemës ndjen admirim për peizazhin e thjeshtë rus. Ajo është e mbushur me një humor të gëzuar, gëzuar.)

Sigurisht, jo të gjithë analizën e fëmijëve të marrë në esetë e tyre. Për ta, gjëja më e rëndësishme për të përcjellë humor, atmosferën e poemës. Por, një apel për mjetet e shprehjes duhet të jetë vetëm kur ajo është e lidhur me përmbajtjen.

Për analogji, puna zhvillohet, dhe në përgatitje për analizën e veprave të poezive Lermontov-së, AA Fet dhe Tyutchev.

kërkesë

Memo nxënës

Composing paraprin çdo përgatitjen, mbledhjen e materialeve, klasifikimin e tyre. Kjo mund të ndihmojë në tjetër planin e punës.

  1. Lexo poezinë disa herë.

  2. Gjeni informacion në lidhje me autorin e poemës.

  3. Gjej materiale në shqyrtimin e poemës, historia e krijimit të saj (ky informacion do të ndihmojë për ta bërë kuptim të poemës, subjektin e tij, dhe kryesisht për faktin se ata mund të përdoren në hyrje).

  4. Çfarë një foto pikturon një poet? Imagjinoni atë vetë, shkruani se çfarë është paraqitur. Thjesht parafrazoj poemë në fjalët tuaja.

  5. Çfarë ndjenjat përcjell poetin në poemën? Çfarë lloj fjalë kyçe të formojnë këto ndjenja?

  6. Çfarë figurative-ekspresive mjete kanë ndihmuar për të krijuar këtë foto? (Gjej fjalën në një kuptim figurativ, krahasimi, nënvizojnë ato në poezi, le ta përcaktojnë, duke përdorur një fjalor të termave.) Çfarë imazhet janë duke ndihmuar për të nxjerrë të dhënat e mjeteve figurative-shprehëse? Të shënuar, imazhet kryesore qendrore.

  7. Mendoni se çfarë një poemë (kjo do të jetë e tij theme ). Çfarë poeti kërkuar për të thënë në veprën e tij, e cila shprehur idenë? (Kjo është ideja kryesore e poemës). Shkruani në projekt.

  8. Çfarë ndjenja është poemë ju? Çfarë bëni ju imagjinoni kur keni lexuar një poemë? Shkruaj.

  9. Mblidhni të gjithë regjistrimin përafërt dhe organizon ato, duke përdorur up analiza kompozime poemë (shih më poshtë). Në fund të operacionit për të kontrolluar nëse defekte të folurit, gabimet në përmbajtje, korrigjuar ato, dhe pastaj kontrolloni gabimet ortografike dhe gabime pikësimit.

Analiza Poema plan punon.

1 . Emri i poemës dhe autori i saj. Duke çuar çështjen. (Çfarë poemë?) Ideja themelore. (Unë të kërkuar për të treguar poetin në poemën?)

2 . Çfarë tërheq një foto në poemën e tij? (Përshkruani. I kushtoj vëmendje për detajet e tërhequr fotografitë e ngjyrat e tyre. Ajo që në poemën fjalë bëri që tiparet e imazhit? Përmendur) humor, ndjenjat përcjellë nga autori. Si ndjenjat ndryshojnë nga fillimi deri në fund të poezisë?

3. Major poezi imazhe. mjetet shprehëse (epithets, metaforat, similes, imitim) figurat Sintaksa: antitezë, trajtimin dhe thirrje.

4 . qëndrimet e veta për të lexuar. Çfarë ndjenja është një poemë?

klishe fjalim.

Si për të ndërtuar një dënim? Si për të kombinuar fjalë me njëri-tjetrin, për të shmangur gabime gramatikore dhe të fjalës? Kjo mund të ndihmojë klishetë verbale - kthehet Universale të të folurit që janë futur lehtësisht në çdo punë në vend Kalo shtuar fjalët apo shprehjet e nevojshme.

Në poemën ... (autori, titulli) deklaron ...

Në poemën e ... (emri) ... (emri i poetit) përshkruan ...

Në sundimet poemë ... humor. Poema ... është e përshkuar me humor ....

Disponimin e kësaj poeme .... ndryshimet humor të gjithë poemës: nga ... me .... Disponimin e poemës thekson ...

Ndjenja Lyrical përshkon ...

Poema mund të ndahet në pjesë ... si ...

poemë compositionally është i ndarë në pjesë ....

Të shkurtra Linjat (të gjata) të theksuar ...

Në poemë ne duket për të dëgjuar zërin .... Tinguj të përsëritura ... që të mos dëgjosh ....

Poeti dëshiron për të kapur me fjalë ....

Në mënyrë që të përcjellë humor ..., përdor autori (fjali pasthirrma, epitete të gjalla, metafora, personifikimi, etj). Me ndihmën e ... autori na jep një mundësi për të parë (dëgjojë) .... Duke përdorur ..., poeti krijon një imazh ...

Heroi lirik i poemës duket mua ....

Bëni një foto e të gjallëve, spiritualized ndihmë imitim: ... (për shembull)

Bright, i lumtur (i trishtuar, i trishtuar) foto (pranverë, etj), është transmetuar (epitetet, metaforat): ...

Një krahasim i (opozita) ... images ndihmon për të shndrit humor (qëllimit) të poetit.

Poema më jep një ndjenjë të ...

Kategoria: Letërsi | Shtuar: ymoc (20.01.2014)
Views: 6668 | Rating: 0.0 /

Gjithsej Komente:

Ajo do të jetë interesante:   Si të Treat mitrës Endometrioza medikamentozno

Shto një koment

e-mail juaj nuk do të publikohet. Fusha e kërkuar janë shënuar *