Cili është ndryshimi i kërkesave më të larta dhe më të ulëta

Author: | 2018/08/27

Për të kryer të ulur nevojat natyrore të trupit. nevojat e shpirtit, si dhe nevojave sociale, dhe janë të referuara në një tjetër. Nevojat e shpirtit janë nevojat më të larta.

Nevojat më të larta - Nevojat që shkojnë përtej nevojave të trupit. Nevoja për të zhvilluar, dashurinë dhe kujdesin për njerëzit, për zhvillimin e njerëzve - kjo nuk është vetëm nevojat janë vlera që nuk janë të lidhura me nevojat e trupit.

Abraham Maslow Hierarkia e nevojave

Në letër e tij "Motivimi dhe personalitetit" (1954) Maslow sugjeroi se të gjitha nevojat e lindjes të njeriut, dhe ata janë të organizuar në një prioritet apo dominimit hierarkik sistemit. Sipas Maslow, një lloj i kërkesave duhet të jenë të kënaqur në mënyrë të plotë para një nevojë, një nivel më të lartë, të dukshme dhe të bëhet aktive. Shih "hierarki e nevojave të Maslow-së."

"Duke parë personi samoaktualizirovannogo që përmbush punë mjaft specifik është ligji, familja, shkenca, psikiatria, mësimdhënie apo arti, që është në varësi të kërkesave konvencionale të një profesioni ose profesion, ne nuk mund të ndihmojnë por njoftim se në fakt motivimi i tij për të punuar më shumë se e domosdoshme , më e lartë se në të vërtetë e nevojshme, që shërbimi është vetëm një mjet për të arritur disa të tjera, qëllimi përfundimtar për të (85, 89). unë vetë pashë ata në punë dhe duke u bërë atyre pyetje. për shembull, i pyeta se pse u pëlqen për të punuar si një mjek ose se ata janë në krye të familjes, apo shërbim të komunitetit, ose në kujdesin e fëmijëve ose në punën e shkrimtarit. Dhe, bazuar në përgjigjet e tyre, unë jam gati të deklarojë solemnisht se ata punojnë për hir të vërtetës dhe bukurisë, në emër të mirësisë dhe drejtësisë, në . përfitimi i rendit dhe drejtësisë, në ndjekje të përsosmërisë me të vërtetë, të gjitha vjen poshtë për një duzinë apo vlera kaq të larta (ose vlerën e ekzistencës) - të gjitha qindra dhe qindra e përgjigjeve specifike dhe shumë të ndryshme në pyetjen time për atë që ata duan të aspirojnë për të, që sjell ata të kënaqshëm Oren, atë që ata e vlerësojnë, për të cilën puna e ditë pas dite dhe, në fakt, pse puna. (Këtu unë nuk do të marrë parasysh vlerën më të ulët.) "

Materialet e lira, "Si të bëhet një psikolog për vete, për familjen dhe për biznesin"
Materialet e lira, "Si të bëhet një psikolog për vete, për familjen dhe për biznesin"

Cili është ndryshimi i nevojave më të ulëta dhe më të larta - mësim tuaj

Nevojat e njeriut.

Mungesa e motivimit - tragjedia më e madhe shpirtërore, duke shkatërruar themelet gjithë jetën së. H. Selye.

Duhet - një nevojë, nevoja për këtë - as për jetën e njeriut.

Manifestimi i nevojave të kafshëve për shkak të reflekseve komplekse pakushtëzuara përkatëse, të quajtur instinktet (ushqim, seks, e përafërt, mbrojtëse).

Shembulli më i spikatur është nevojat njohëse të njeriut. Njeriu kërkon të dinë botën, jo vetëm në rrethinat e saj të menjëhershme, por edhe në zona të largëta të kohës dhe hapësirës, ​​për të kuptuar lidhjen shkakësore e fenomeneve. Ai kërkon të shqyrtuar fenomenet dhe faktet për të depërtojnë në mikro - dhe gjithësi. Nevojat njohëse nëpër fazat e zhvillimit njerëzor të moshës:

- orientim,

- kuriozitet,

- drejtimi i interesit,

- varësia,

- vetë-vetëdijshëm,

- kreativiteti.

Duhet - një kusht i një qenieje të gjallë, duke shprehur varësinë e saj në atë që përbën kushtet e ekzistencës së tij.

Skamje në atë - ose shkakton siklet, psikologjik ndjenjë neudovletovrennosti. Ky stres shkakton një person të jetë aktiv, që - pastaj të marrë që do të marrë presion off.

Motivimi forcë kanë vetëm nevojat e paplotësuara.

Plotësimin e nevojave të - procesi i kthimit të trupit në ekuilibër.

Ne mund të dallojmë tri lloje të nevojave :

- Nevojat natyrore, ose fiziologjike apo organike, të cilat pasqyrojnë nevojat e trupit tonë.

- material ose subjekt - REM,

- shpirtërore - të krijuara nga jeta në shoqëri, lidhur me zhvillimin e individit, me dëshirën e shprehur nga aktiviteti krijuese të gjithë, atë që një njeri.

I pari i cili zhvilloi dhe kuptuar strukturën e nevojave, për të identifikuar rolin dhe rëndësinë e tyre, ishte një psikolog amerikan Abraham Maslow. Mësimin e tij është quajtur "teoria hierarkik i nevojave" Maslow vendosur nevojat në ngjitje qëllim, nga më të ulët - biologjike, në më të lartë - shpirtërore.

Kjo skemë është quajtur "Piramida e nevojave" apo "Piramida e Maslow"

 1. Nevojat fiziologjike - ushqimore, të frymëmarrjes, duke fjetur, etj
 2. nevoja për siguri - dëshira për të mbrojtur jetën e tyre.
 3. Nevojat sociale - miqësi, dashuri, shoqëri.
 4. Nevojat prestigjioze - respekt, njohje në shoqëri.
 5. Nevojat shpirtërore - vetë-shprehje, vetë-realizimit, vetë-aktualizimit, vetë-realizimin.

Ekzistojnë klasifikime të ndryshme të nevojave njerëzore. Njëri prej tyre i zhvilluar nga psikologu social amerikan Abraham Maslow. Kjo është një hierarki dhe përfshin dy grupe të nevojave:

Nevojat parësore (e lindura) - në nevojat e veçanta fiziologjike, nevoja për siguri, nevojat e të mesme (të fituara) -Social, prestigjioze, shpirtërore. Nga pikëpamja Maslow, të duhet një nivel më të lartë mund të ndodhë vetëm me kusht kënaqjen e nevojave shtrirë në nivele të ulëta të hierarkisë. Vetëm për të përmbushur nevojat e tyre të nivelit të parë (më voluminoze në përmbajtje dhe vlerë), një person ka kërkesat e nivelit të dytë.

Kërkesat - kjo është vetëm një aktivitet motiv. Ndajë më shumë:

 1. qëndrimet sociale.
 2. Dënimet.
 3. Interesat.

Sipas interesit është zakonisht kuptohet një qëndrim të tillë ndaj subjektit, i cili tenton kryesisht për të i kushtoj vëmendje për të.

Kur themi se një person ka një interes në një film, kjo do të thotë se ai përpiqet sa më shpesh të jetë e mundur për të shikuar filma, lexoni libra dhe revista të specializuara, diskutojnë vepra të shikuarat e kinematografisë dhe kështu me radhë. D. Nga interesave të të dallohen varësisë. Ajo shpreh interes në drejtim të një të veçantë objekt, dhe tendencën - në një të caktuar aktiviteti. Kjo nuk është gjithmonë me interes të kombinuar me një tendencë (shumë varet nga disponueshmëria e një aktiviteti). Për shembull, interesi në film nuk do të sjellë mundësinë për të punuar si një drejtor, aktor ose operatori.

Interesat dhe prirjet e njeriut shprehur drejtim të personalitetit të tij, e cila në masë të madhe përcakton rrugën e saj të jetës, natyrën e aktiviteteve, dhe kështu me radhë. D.

Besimet - opinion i qëndrueshëm në botë, idealet dhe parimet, si dhe dëshira për të sjellë ato në jetë me anë të veprimeve dhe veprat e tyre

Studiuesi gjerman Max Weber theksoi se dallimet në veprimet varet nga pasuria ose varfëria e përvojës personale, edukimin dhe trajnimin, origjinalitetin e personit me mendje frymore.

Më të lartë dhe ka nevojë të ulëta hierarkia e nevojave ...

Piramida e nevojave - sistemi hierarkik i nevojave njerëzore, përpiluar nga psikologu amerikan Abraham Maslow.

Diagrami i hierarkinë e nevojave njerëzore të Abraham Maslow.

Hapat (poshtë-lart):

1. fiziologjike

2. Siguria

3. Dashuri / Përkasin diçka

4. Respekti

5. Njohuri

6. estetike

7. vetë-aktualizimit

Dhe tre nivelet e fundit të "dijes", "estetike" dhe "vetë-aktualizimit" është zakonisht të referuara si "nevojën për vetë-shprehje" (Nevoja për rritjen personale)

Vetë Maslow identifikon 5 nivele të nevojave. Këtu ata janë:

1. fiziologjike: uria, etja, dëshira seksuale, dhe kështu me radhë ..

2. ekzistencial: Siguria jetesës, rehati, stabiliteti i kushteve të jetesës.

3. Social: komunikimi social, komunikimi, dashuri, duke u kujdesur për të tjerët dhe vëmendja në vetvete, aktivitet i përbashkët.

4. prestigjoz: vetë-respektin, respektin e të tjerëve, njohje, sukses dhe rezultate të larta, rritjen e karrierës.

5. Spiritual: njohje, vetë-aktualizimit, vetë-shprehje.

Ekziston edhe një klasifikim më të detajuar. Sistemi qëndron shtatë nivele kryesore (prioritetet):

1. (më të ulët) Nevojat fiziologjike: uria, etja, libido, etj ...

2. Nevoja për sigurinë: një ndjenjë e besimit, lirisë nga frika dhe dështimit.

3. Nevoja për përkatësinë dhe dashurinë.

4. Nevoja për respekt: ​​sukses, miratimin, njohjen.

5. nevojat njohëse: të dinë, të jetë në gjendje për të hetuar.

6. Estetike nevojë: harmoni, rendi dhe bukuria.

7 (më i lartë) Nevoja për vetë-aktualizimit: realizimin e qëllimeve të tyre, aftësitë, zhvillimin e vetë.

Si përmbushjen e nevojave themelore, ajo është duke u bërë gjithnjë e më shumë nevoja të rëndësishme të nivelit të lartë, por kjo nuk do të thotë se vendi i kërkesës mëparshëm mbulon të re, vetëm kur ish-është plotësisht i kënaqur. As janë nevojat në një sekuencë pathyer, dhe nuk kanë pozita fikse, siç tregohet në diagram. Kjo Rregullsisë është vendi që të jetë sa më i qëndrueshëm, por njerëz të ndryshëm kanë nevoja reciproke rregullimit mund të ndryshojnë.

Burimi: A nuk gjeni më të sakta, por thjesht gjendet në hierarkinë e nevojave të Maslow dhe ka një të dokumentuara mirë

Ajo do të jetë interesante:   tërheq AS bark gjatë menstruacioneve

i njohur gjerësisht për të ashtuquajturin pesë-katëshe piramidë Maslow, sistematikisht karakterizojnë nevojat e njerëzve. Të gjitha nevojat janë të ndërlidhura, ata ndjekin njëri-tjetrin. Nuk janë nevojat më të ulët-rendit dhe nevojat e një rendi më të lartë. Marrëdhënia duhet manifestuar në të vërtetë si një hierarki e nevojave. Kjo është arsyeja pse ajo është quajtur shpesh një piramide Maslow hierarkinë e nevojave.

Në bazë të piramidës janë nevojat më elementare për ushqim, veshje, strehim dhe kështu me radhë. N., e cila është e pamundur pa kënaqshme jetën e njeriut. Në krye të piramidës - nevojat e një rendi më të lartë (pranimi, vetë-shprehje). Vetë piramida si ajo ngushton si afrohet të lartë. Piramida është ndërtuar në formën e tregimeve me njëri-tjetrin. Sipas Maslow koncept apel për nevojat e niveleve më të larta të hierarkisë mundur vetëm pas të kënaqur nevojat e një rendi më të ulët. Sipas Maslow, njerëzit - është "një kafshë që vazhdimisht dëshiron diçka." Kur nevojat më të ulët-rendit janë të kënaqur të paktën pjesërisht, një person fillon të përpiqemi për të përmbushur nevojat e katin e ardhshëm të piramidës.

Sipas mendimit tim, piramidale Maslow-së është vjetëruar, ajo nuk pasqyron realitetin e mijëvjeçarit të tretë. Në përgjithësi, ajo i jep një ide të hierarkisë së nevojave, por nuk merr parasysh një numër të rrethanave të rëndësishme. Para së gjithash, kjo është një përkeqësimi të mprehtë e problemeve globale të mjedisit. Ajo nuk konsiderohet si efekt i rritjes së kërkesave të ligjit. Shumë lloje të nevojave, blerjen për njeriun dhe njerëzimin më shumë dhe më të rëndësishëm, nuk pasqyrohet në hierarkinë e nevojave të Maslow. Pra, kjo nuk është ekologjike, etnike, shpirtëror, moral dhe hapësirë, dhe një numër të kërkesave të tjera. Kjo piramidë nuk është zbatuar plotësisht një qasje sistematike.

Vetë piramida pasqyron psikologjinë e shoqërisë konsumit: në bazën e saj të gjerë janë nevojat fiziologjike, më e pafund dhe vazhdimisht në rritje. Të gjitha kërkesat e tjera janë të bazuara në këtë lloj të kërkesës, dhe aq më i lartë në krye, gamë më të ulët të nevojave, ka një ngushtim i nevojave më të larta se ato të poshtme. Piramida Maslow nuk reflekton edhe idenë e nevojave të arsyeshmërisë. mos merren parasysh dhe një numër faktorësh të tjerë.

Piramida e nevojave të Maslow të përmirësohet në mënyrë të konsiderueshme. Nuk ishte nevoja për të ristrukturuar piramidën Maslow dhe dysheme të saj, si dhe përfundimin e shumë kate të reja, sepse në njeriun e vërtetë jetës dhe njerëzimi bëhet i afërt për të jetuar në një piramidë pesë-katëshe e Maslow. Shikuar nga perspektiva e piramidës motivimit Maslow - kjo është e barasvlershme për të jetuar në "Hrushovi" në të cilën, për fat të keq, shumë rusë jetojnë në "Hrushovi", nuk janë përshtatur për nevojat e njerëzve. Ne kemi nevojë për një qasje të re ndaj hierarkisë së nevojave, nga perspektiva e kërkesave të mijëvjeçarit të tretë. Hierarkia e nevojave, sipas mendimit tim, duhet të jetë një piramidë prerë, përmbysur bazë të ngushtë poshtë.

Kërkesa më të larta dhe më të ulta - PSYLIB

Kapitulli 7

Dallimet në mes më të lartë dhe ka nevojë më të ulët

Në këtë kapitull do të përpiqet për të treguar se ne mund të flasim për arsyet e vërteta për ndarje duhet të "lartë" dhe "më të ulët". Arsyetimi i dhënë më poshtë do të ndihmojë për të konfirmuar pozicionin e vënë përpara nga mua se trupi vetë dikton hierarkinë e vlerave, dhe shkencëtar vetëm shikimin e saj dhe e përshkruan atë. Për fat të keq, unë kam për të provuar qartë, dhe të gjitha për shkak të shkencës konfirmuar disi idenë se hierarkia e vlerave është duke shkuar për të shkencëtarëve se ajo mban vulën e shijet dhe paragjykimeve të tij të bazuar vetëm në intuitat dhe supozimet e tij, paprovuar dhe paprovueshëm. Në pjesën e dytë të kapitullit unë do listë një numër të efekteve të mundshme pozitive të nevojave të diferencimit në më të lartë dhe më të ulët.

Mungesa e vëmendjes për problemin e vlerave, mungesa e vullnetit për të njohur rëndësinë e tij shkencore dhe psikologjike jo vetëm dobëson psikologjia si shkencë, jo vetëm që pengon zhvillimin e saj të plotë, por edhe shtyn njerëzimin të gipernaturalizmu relativizmit etik, nihilizmit dhe kaosit. Nëse ne jemi në gjendje për të treguar se aftësia për të bërë një zgjedhje në mes të lartë dhe të ulët, në mes të fuqishmit dhe të dobëtit është e natyrshme në natyrën e trupit, pastaj flasim për relativitetin e vlerave dhe zgjedhjen e vlerave, mungesës së kritereve natyrore për dallimin në mes të mirës dhe të keqes, që një vlerë asgjëja ajo nuk është më i mirë se një tjetër, të ndaluar për shkak të mungesës së lëndës. Parimi i seleksionimit natyror tashmë të paraqitur nga unë në Kapitullin 4. kërkesat themelore të natyrshme të vijë deri hierarki krejtësisht të veçantë ku paraprin më të fortë dhe më pak urgjente një të fortë, nevoja më urgjente. Për shembull, ne tashmë mund të themi shumë qartë se nevoja për siguri është më e fortë se nevoja për dashuri, për herë të parë është e qartë dominant në trup në zhgënjimin e këtyre nevojave. Nevojat fiziologjike (marrëdhënia mes të cilave është edhe subjekt i hierarkisë së brendshme) më të ngutshme se sa nevoja për siguri, e cila është më e fortë se nevoja për dashuri, e cila, nga ana tjetër, kanë nevojë të fortë për sa i përket, më i fortë se nevoja për zbatimin e identitetit të tyre, të cilat ne përgjithësojmë brenda të njëjtit duhet - nevojat e vetë-aktualizimit.

Ky është rendi i nevojave, sipas të cilit trupi bën një zgjedhje apo preferencë. Por kjo procedurë është e lidhur jo vetëm me procesin e përzgjedhjes ndikimi i saj të dallueshme manifestohet në sferat e tjera. Këtu ata janë:

 1. Nevoja Termat phylogenetic ose evolutive më i madh është një brez më vonë . Në qoftë se nevoja për ushqim - është e zakonshme për të gjithë organizmave të gjallë, nevoja për dashuri vetëm e natyrshme te njeriu dhe majmunë ndoshta më të larta dhe nevoja për vetë-aktualizimit, sigurisht - njeri i vetëm. Nevoja më lart, më specifike është për njeriun.
 2. Në rrjedhën e zhvillimit ontogenetic e nevojave më të larta janë zbuluar më vonë se më e ulët . Në lindje, një person ka një nevojë vetëm fiziologjike dhe ndoshta në një formë embrionale shumë të dobët - nevojës për siguri, e cila është manifestuar në përgjigje tremb dhe prania e cila mund të konfirmohet në mënyrë të tërthortë nga vëzhgimi i përgjithshëm se fëmija zhvillon më mirë në qoftë se bota rreth tij është e qëndrueshme dhe rregullsinë. Vetëm disa muaj më vonë fëmija fillon të tregojë shenjat e para të lidhjes sociale dhe zgjedhjen e dashurisë, dhe edhe më vonë, në qoftë se ndihet i sigurt dhe nëse i rrethuar nga dashuria e prindërve, tregon dëshirën për autonomi dhe pavarësi, nevoja për të arritur, në lidhje, në vlerësimin, në lavdërim. Në lidhje me nevojën për vetë-aktualizimit, edhe Mozart e gjeti atë jo më herët se në tre-katër vjeç.
 3. Sa më i lartë kërkesat hapësirë ​​në hierarkinë e nevojave, aq më pak urgjente është për të mbijetuar, më ajo mund të mbetet e pakënaqur, dhe probabiliteti i lartë i zhdukjes. nivele më të larta ka nevojë të ketë një aftësi të ulët për të dominuar dhe forcën më pak organizative. Nëse nevojat ulëta kërkojnë kënaqësi të menjëhershme, të mobilizuar të gjitha forcat e trupit dhe të shkaktojë përgjigjet autonome për të siguruar kënaqësinë e tyre, aq më e lartë nevoja nuk është aq i fuqishëm. Desperate, dëshira maniak për sigurinë është vërejtur shumë më shpesh sesa dëshira maniak për të respektuar të tjerët. Privimi nga nevojat më të larta nuk do të shkaktojë një reagim të tillë të madhe për vetëmbrojtje, si heqjen e kërkesës më të ulët. Krahasuar me sigurinë e ushqimit dhe respekt kjo duket të jetë vetëm një luks.
 4. Jeta në nivele më të larta motivues do të thotë efikasitet më të madhe biologjike, jetëgjatësia më e madhe e jetës, sensibilitet më të ulët të sëmundjes, gjumë të mirë, oreks, etj Hulumtimet në fushën e mjekësisë psikosomatike përsëri dhe përsëri të na tregojnë se si rezultat i ankthit, frikës, mungesa e dashurisë, despotizmi bërë efekte tejet negative fizike dhe psikologjike. Kënaqësinë e nevojave më të larta në fund jo vetëm që rrit vitalitetin e trupit, ajo shërben rritjen dhe zhvillimin e saj.
 5. Nga pikëpamja subjektive e lartë ka nevojë për më pak të ngutshme . Lë të kuptohet se nevojat më të larta i paqartë, i paqartë, pëshpëritje e tyre në kohë të mbytur nga një kërkesat e lartë dhe të qartë të nevojave dhe dëshirave të tjera, toni i tyre është shumë i ngjashëm me tonin e besimeve të gabuara apo zakonet. Aftësia për të njohur nevojat e tyre, që është për të kuptuar se çfarë ju duhet të vërtetë - në vetvete një arritje e madhe psikologjike. Të gjitha që kemi thënë këtu, ajo është dyfish e vërtetë për nivelet më të larta të nevojave.
 6. Kënaqësinë e nevojave më të larta të çon një person në gjendjen e dëshiruar në mënyrë subjektive, ai ndjen një ndjenjë të paqes, qetësisë, lumturi, jeta e brendshme e pasurisë. Përmbushjen e kërkesave të sigurisë në të mirë, mund të sjellë një ndjenjë lehtësimi dhe relaksim, por nuk mund të japë njerëzve momente ekstazi, përvojat më të larta të gëzim dhe lumturi tërbuar, ajo nuk mund të sjellë një ndjenjë të paqes, mirëkuptimit, krenari dhe ndjenja të ngjashme.
 7. Jeta në nivelet më të larta të motivimit, në kërkim të kënaqur nevojat e lartë një lëvizje në anën shëndetësore, larg nga psikopatologjisë. Argumentet në favor të kësaj teze janë dhënë në Kapitullin 5.
 8. Për të rinovuar, kërkesat më të larta zgjim kërkon më shumë parakushte se sa për të rinovuar kërkesë më të ulët . Ne mund të flasim për këtë vetëm për shkak të kërkesës së lartë për zgjimin nevojën për të përmbushur më të fuqishme se ajo ka nevojë. Për shembull, zgjimi i nevojave dashurisë kërkon më shumë kushte sesa zgjimin e nevojës për sigurinë. Në terma më të përgjithshme, mund të themi se jeta "e lartë" immeasurably më komplekse se sa jetës "të ulët". Në mënyrë për të provuar nevojën për respekt dhe statusin, njerëzit duhet të ndërveprojnë me një numër të madh të njerëzve duhet të ketë një arenë të gjerë të veprimtarisë, duhet të vendosin më shumë objektiva afatgjatë duhet të jetë në gjendje për të vepruar mbi një shumëllojshmëri e mjeteve dhe objektivave të pjesshme, duhet të bëjë një numër më të madh të hapave të ndërmjetëm se sa është e nevojshme për zgjimin e nevojave të dashurisë. E njëjta gjë mund të thuhet për nevojën e dashurisë, nëse e krahasojmë atë me nevojën për siguri.
 9. Për zgjim kërkesat më të larta kërkon kushte të mira të jashtme . Në mënyrë për të ndaluar njerëzit vrasin njëri-tjetrin, kushte të përshtatshme të jashtme, por për të siguruar që njerëzit ende e duan njëri-tjetrin, ju keni nevojë për një më pak. Së fundi, vetëm një kushte shumë të mira të vërtetë mundësinë e vetë-aktualizimit.
 10. Në varësi të kënaqësisë dhe kërkesat më të ulëta dhe më të larta të fundit bëhet rëndësia më e subjektive për njerëzit . Për kënaqësinë më të madhe të njerëzve të gatshëm për të duruar vështirësitë dhe të bëjnë sakrifica, të gatshëm për të vënë me heqjen e nevojave më të ulëta. Shpesh, për hir të parimeve dhe besimeve një person bie dakord për të udhëhequr një jetë asketike, ai heq dorë nga pasurinë dhe prestigjin për hir të mundësisë për të kryer në fushën tuaj. Njeriu, të kënaqur nevojat më të ulëta, dhe e di se kjo vetë-respekt dhe vetë-realizimi, si rregull, ata vënë mbi stomak i ushqyer mirë dhe ndjenjën e sigurisë.
 11. Sa më i lartë niveli i nevojave njerëzore, më të gjerë rrethi i dashurisë së tij të identifikimit (sa më i madh numri i njerëzve të përfshirë në këtë rreth, sa më e lartë shkalla e identifikimit dashuri). Dashuria mund të përkufizohet si identifikimi i hierarkive motivues bashkimit të dy ose më shumë persona. Një burrë merr nevojat dhe dëshirat e një njeriu të dashur, si të tyren, nuk e bëjnë dallimin në mes tyre. Dëshira për të bërë një të preferuar të dëshirës së tij.
 12. Jeta në nivelet më të larta të motivimit dhe kënaqësinë e nevojave të larta është e dëshiruar, duke bërë të mundur pasojat civile dhe sociale. Në një farë mase model më poshtë është e vlefshme: sa më e lartë kërkesa, aq më pak ajo është egoist. Uria është jashtëzakonisht egoist, kënaqësinë e urisë - ajo është gjithmonë e vetë-kënaqësi. Por dëshira për dashuri dhe respekt domosdoshmërisht përfshin ndërveprim me njerëzit e tjerë. Për më tepër, ajo nuk mund të bëhet, nuk e kuptuar nevojën për të përmbushur nevojat e të tjerëve. Njerëzit në mënyrë adekuate të përmbushur nevojat e tyre themelore (nevojë për ushqim dhe siguri), që aspirojnë për dashuri dhe respekt, tipare shfaqin të tilla si besnikëri, miqësi, ndërgjegjen qytetare; pikërisht sepse njerëzit e tillë bëjnë prindër të mirë, bashkëshortët, mësuesit, udhëheqësit e komuniteteve, etj
 13. Kënaqësinë e nevojave më të larta janë më afër njeriut vetë-aktualizimit se kënaqësinë e nevojave më të ulëta. Ky dallim është i rëndësishëm për teorinë e vetë-aktualizimit. Ndër të tjera, kjo do të thotë se njerëzit që jetojnë në nivele më të larta të jetës motivues, shumë karakteristika të ngjashme me njerëzit vetë-aktualizimin, dhe kjo ngjashmëri është shumë e dukshme.
 14. Jeta në nivelet e larta të motivimit dhe kënaqësinë e nevojave më të larta të çon në një natyrore, individualizmin e fortë dhe më e vërtetë. Kjo dispozitë duket në kundërshtim me deklaratën e mëparshme se jeta "të lartë" do të thotë një identifikim më të fortë të dashurisë, që është shoqërizimi. Megjithatë, pavarësisht nga mungesa e dukshme e logjikës, duhet të merret si një realitet empirik. njerëzit vetë-aktualizimin ndryshojnë si një shkallë të lartë të identitetit, dhe aftësinë për të dashur njerëzimin, dhe ky fakt është plotësisht në përputhje me reflektimet teorike Fromm në lidhje me natyrën synergistic e marrëdhënieve në mes të vetë-dashuri (ose më mirë, vetë-respekt), dhe dashuri për të tjerët. Në këtë kontekst është gjithashtu reflektime interesante në individualitetin, spontanitetit dhe robotikë (145).
 15. Sa më i lartë niveli i kërkesës, njeriu më i përpunueshëm për psikoterapeutike ndikim, aq më efektiv mund të jetë; terapisti nuk është në gjendje për të ndihmuar personin në nivelet më të ulëta të jetës motivues. metoda psikoterapeutike nuk do të ndihmojë një njeri të uritur.
 16. Nevojat më të ulëta kanë një lokalizimin qartë, më të prekshëm dhe të kufizuar se nevojat më të larta . Uria dhe etja janë shumë më "somatichny" se nevoja për dashuri, i cili, nga ana tjetër, më shumë se somatichna nevojën për respekt. Përveç kësaj, Satisfiers ulët ka nevojë për shumë më të prekshme dhe të dukshme se sa burimet e kënaqësisë së nevojave të larta. Kufizimet e kërkesës më të ulët shihet në faktin se në mënyrë për të përmbushur specifikë e tyre ka nevojë për satisfiers. Për të kënaqur urinë tuaj, të mjaftueshme për të ngrënë një sasi të caktuar të ushqimit, por nevojat e dashurisë, respektit dhe nevojat njohëse e nuk njeh kufij.
Ajo do të jetë interesante:   SI TË BËJE pasties me mish në një nga ana e bazuar PAN recetë

DISA IMPLIKIMET dallim nga
nevojat më të larta dhe më të ulëta

Nëse do të pajtohen me faktin se 1) kërkesa më e lartë dhe më të ulët kanë karakteristika të ndryshme, dhe 2) nevojat më të larta, së bashku me formularin e poshtme janë pjesë përbërëse e natyrës njerëzore (dhe jo e imponuar dhe jo në krahasim me atë) - atëherë pikëpamjet tona mbi psikologjinë dhe filozofinë do të pësojë ndryshime revolucionare. Koncepti i arsimit, politike dhe fetare teorive, aktualisht të pranuara në shumicën e kulturave, të bazuara në parime në drejtim të kundërt. Në përgjithësi mund të themi se biologjike, kafshëve, natyra njerëzore është kuptuar instinktoidnaya tani vetëm si një grup i nevojave fiziologjike: ushqim, seks, etj, të cilat janë kundër aspiratave më të larta njerëzore dhe impulseve, nevojën për të vërtetën, për dashuri, për bukurinë. Për më tepër, këto aspirata janë shpesh trajtohen vetë antagoniste, reciprokisht kontradiktore, që lufton me njëri-tjetrin. Në njërën anë qëndron kulturën me të gjitha institucionet e veta, të armatosur me një shumëllojshmëri të mjeteve të ekspozimit të njeriut, në anën tjetër është i ulët, natyrën e kafshëve e njeriut. Kultura është e angazhuar për të shkatërruar kundërshtarët e tyre, shtrydhje atë, duke e kthyer kështu në një despot, frustratora ose, në të mirë, fiton tiparet e nevojës rënda.

Shumë përfitime kemi sjellë ndërgjegjësimin e faktit se aspiratat më të larta dhe dëshirat nuk janë pjesë e natyrës biologjike të njeriut, aq shumë një pjesë si nevojë për ushqim. Në disa nga pasojat pozitive të këtij realizimit dua të banoj.

 1. Ndoshta më e rëndësishme, ndër të tjera, efektet duhet të jetë tejkalimin dikotominë rremë midis parimeve njohëse dhe konative. Dëshira e njeriut për të dini, për të kuptuar nevojën për filozofinë e jetës dhe të sistemit të vlerave, një dëshirë që të ketë një pikë referimi - të gjitha këto nevoja njohëse të kryejë fillimin connotative dhe janë pjesë e jetës sonë primitive e kafshëve. (Në të vërtetë, njerëzit - kjo është një kafshë të veçantë.)

  Ne e kuptojmë plotësisht se nevojat e njeriut nuk mund të konsiderohet si një lloj i verbër, forcat natyrore. Ne e dimë se ata janë modifikuar nën ndikimin e kulturës, me përvojën e ndërveprimit me mjedisin dhe njohuri adekuate të mënyrave për të përmbushur ato, dhe për këtë arsye, ne duhet të pranojmë se proceset njohëse të luajnë një rol të rëndësishëm në zhvillimin e tyre. Sipas John Dewey, kanë nevoja dhe aftësinë për të kuptuar ekzistencën e tij është drejtpërdrejt e varur mbi metodën e ditur realitetin dhe metodën e aftësisë njohje ose paaftësia për të kënaqur atë.

  Nëse fillimi connotative përmban një komponent njohëse, dhe fillimi njohës mbart funksionin connotative, që është e kotë dhe madje patologjike insistojnë në kundërshtimin e tyre me njëri-tjetrin.

 2. Duke rënë dakord për sa më sipër, ne mund të shohim një vështrim të ri në problemet filozofike mosha-e vjetër. Dhe ne do të shohim se disa prej tyre nuk e meritojnë titullin e një problemi, pasi ata janë të bazuara në një kuptim të rreme të motivimit të jetës njerëzore. Në mesin e këtyre raport pseudo-thirrje e egoizmit dhe altruizmi problemit - konceptet krahasim tradicionalisht me njëri-tjetrin. Si, lutuni them, ne kemi nevojë për të përcaktuar "egoizmi" dhe "altruizmin", nëse struktura vetë instinktoidnyh nevojave të njeriut, të tilla si nevoja për dashuri, sugjeron më shumë argëtim dhe gëzojnë private, thjesht "egoist" nuk kur ne vetë hani shalqi, dhe pastaj, kur ne shohim me çfarë kënaqësi ngrënë shalqi fëmijët tanë? Nëse nevoja për të vërtetën si karakteristikë të kafshëve, natyrës njerëzore biologjike, si nevoja për ushqim, mund të thuhet se njerëzit janë duke rrezikuar jetën e tyre për hir të së vërtetës - më pak egoiste se ai që rrezikon jetën e tij për të prodhuar ushqimin e vet?

  Nëse një person merr kënaqësi, dhe kënaqësinë e kafshëve, personale, egoiste dhe nga ushqimi dhe seksi, si dhe dashurinë dhe respektin e, dhe bukurinë e së vërtetës, është e qartë se koncepti i hedonizmit kërkon sqarim të rëndësishëm. Ajo mund të jetë që "të lartë" hedonizëm - një pjesë e një shumë më të fuqishme se hedonizmit "të ulët".

  Vështirë rezistojnë dikotomive të tilla tradicionale si "romantizmit, klasicizmit," "Dionysian-Apollonian". Origjina e këtyre dikotomive janë të gjitha në të njëjtën opozitë paligjshëm ndaj kërkesave të kërkesës më të ulët të lartë, në një përpjekje për të ndarë nevojat për kafshët dhe jo kafshëve, anti kafshëve. Ne do të duhet të rishikohet dhe koncepti i racionalitetit, irracionaliteti, prodhojnë auditimin si parim zakonshme racional kundërshtare kuptim të lartë impulsiv dhe tradicionale të jetës racional në krahasim me instinktive.

 3. Studimi i diferencuar i motivimit të njeriut, natyrisht, sjell një shumë të reja dhe etikës, dhe filozofisë në përgjithësi. Ka ardhur koha për të braktisur idenë se dëshirat fisnike e shpirtit si një fre, pounces mbi një kalë të shtrembër - vlera e tyre nuk është se ata janë zbutur instinktive, natyrën tonë të kafshëve, dhe që ata, si kuajt e fuqishëm, na ngre majat e qenies njerëzore; Nëse jeni dakord me faktin se rrënjët e nevojave më të larta dhe më të ulëta ushqen tokën e natyrës sonë biologjike që nevojat më të larta janë të barabartë me kafshët impulse dhe se ky i fundit është po aq i mirë sa i pari, atëherë kontrasti i njëri-tjetrit do të jetë vetëm e pakuptimtë, nëse ne e pranojmë këtë pamje të gjërave. atëherë do të jetë ne gjendje të vazhdojmë të besojmë se burimi i të lartë dhe të ulët në natyrën e njeriut janë të ndryshme, universe të kundërta?

  Për më tepër, në qoftë se një ditë ne jemi plotësisht të vetëdijshëm se këto janë të mira, dëshira fisnike njerëzore lindin dhe janë duke fituar forcë vetëm pas plotësimit të më të fuqishme në krahasim me ato nevojat e kafshëve, do të jetë në gjendje për të shkëputur nga vetë-kontrolli, shtypjen, vetë-disiplinës dhe mendoj se, më në fund, rëndësinë e spontaniteti, kënaqësinë dhe, përzgjedhja natyrore e organizmave. Është edhe e mundshme, ne gjejmë se dallimi themelor në mes të detyrës, përgjegjësinë dhe nevojën, nga njëra anë, dhe një lojë e argëtim dhe kënaqësi, në anën tjetër, nuk ekziston. Në nivele më të larta të jetës motivues në nivel të qenë përmbushja e detyrës bëhet një kënaqësi, puna është e plotë të marrëdhënieve romantike, dhe nuk ka nevojë për të ndarë kohën në mes të "biznesit" dhe "fun".

 4. Koncepti ynë i kulturës dhe marrëdhëniet e saj me nevojat individuale për të ndryshuar në drejtim të "sinergji", në terminologjinë e Ruth Benedict (40, 291, 312). Kultura duhet të jetë një mjet themelor për të përmbushur (314, 315), në vend se të shtypur apo mohojë. Kultura nuk është projektuar vetëm për të plotësuar nevojat e njeriut, ajo në vetvete është një produkt i këtyre nevojave. Ne duhet të braktisin dikotominë tradicionale e "kulturës-individ," ne nuk kemi të drejtë të këmbëngulin se ata e kundërshtojnë njëri-tjetrin. Është koha për të i kushtoj vëmendje për mundësinë e ekzistencës së sinergjisë dhe bashkëpunimit.
 5. Ndërgjegjësimi për faktin se impulset më të mirë të shpirtit të njeriut janë të programuar biologjikisht sesa rastit apo arbitrare, është me të vërtetë me rëndësi të madhe për teorinë e vlerave. Në veçanti, kjo do të na ndihmojë të merrni më afër idesë se nuk ka nevojë për të hartuar vlerat duke përdorur logjikën ose të përpiqen për të nxjerrë ata nga një shumëllojshmëri e burimeve autoritative. Të gjithë ne kemi nevojë është për të mësuar se si të jetë vigjilent dhe të vëmendshëm, për shkak se përgjigja në pyetjen e mundon njeriun me shekuj (pyetje, "Si të jenë të lumtur?" Në fakt "Si të jetë e mirë?" - vetëm variacione të një çështje globale "se si të bëhet produktive?"), të përfshira në vetë natyrën e njeriut. Vetë trupi na tregon atë që ai ka nevojë, dhe, për këtë arsye, se ai vlerëson - duke pasur mundësi të ndjekin lirisht idealet e tyre, ajo bëhet më e fortë, në rritje dhe të lulëzuar, dhe të privuar nga një mundësi të tillë - i sëmurë
 6. Hulumtimet kanë treguar se nevojat themelore, pavarësisht nga natyra e saj instinktoidnuyu, janë shumë të ndryshme nga instinktet karakteristike të kafshëve më të ulëta. Ndoshta më e rëndësishme në këtë fushë ka qenë zbulimi i faktit se zëri i kërkesës sonë instinktoidnyh është shumë e dobët, ajo lehtë mund të mbyten nga zërin e kulturës, dhe ky fakt ishte një surprizë për ne, për shkak se ajo është në kundërshtim me të kuptuarit tradicional të instinkteve, sipas të cilit ata janë paraqitur për ne si një i fuqishëm, të këqij dhe të pakontrolluara forcave. Ndërgjegjësimi i impulseve të tyre, të kuptuarit të vërtetë, nevojat e tyre të brendshme dhe dëshirat - një detyrë shumë e vështirë psikologjike. Ajo duhet të kihet parasysh se sa më i lartë kërkesa, aq më e dobët është, aq më të lehtë ajo jep veten për modifikime dhe shtypjen. Së fundi, instinktoidnye jonë ka nevojë në çdo rast jo i keq - ata janë të paktën neutral, në qoftë se nuk është e mirë. Pa marrë parasysh se sa paradoksale që mund të tingëllojë, unë jam gati për të deklaruar - në instinktet tona, ose më mirë çfarë kishte mbetur prej tyre nuk ishin krejtësisht të zhytur plotësisht nga mjedisi, është e nevojshme për t'i mbrojtur ata nga kultura, arsimi dhe të mësuarit.
 7. Kuptimi ynë i qëllimeve dhe detyrave të terapisë (si dhe në lidhje me qëllimin e edukimit, trajnimit dhe veprimtari të tjera që synojnë formimin e karakterit të njeriut) është duke kaluar nëpër ndryshime të rëndësishme. Ajo është ende e ngatërruar shpesh me procesin e trajnimit psikoterapi metoda të veçanta të kontrollit të caktuara për impulset e tyre në zhvillimin e shkathtësive dhe metodave të shtypjes së tyre. Konceptet kyçe të regjimit të arsimit janë konceptet e disiplinës, kontrollit, shuarje.

  Por në qoftë se ne kemi marrë një vështrim të ri në psikoterapi, nëse e kupton se ajo fokusohet në heqjen e frenimeve dhe barrierave të brendshme individuale, gjëja më e rëndësishme për ne do të jenë koncepte të tilla si spontaniteti, naturalness, samopriyatie release, kënaqësinë, lirinë e zgjedhjes. Ndërsa duke rënë dakord se impulset që vijnë nga thellësitë e natyrës njerëzore - e mirë, e dobishme, ata meritojnë admirim dhe inkurajim, ne nuk do të kufizojë fushën e tyre të konventave, ne nuk do të vendosë një ndalim të shprehjes së tyre, por më tepër do të kërkojë të sigurojë që " të gjejnë një mënyrë për të shprehur ato më qartë dhe të lirshëm të jetë e mundur.

 8. Nëse e marrim të gjitha të mësipërme, nëse jeni dakord me faktin se instinktet tona janë të dobët, se nevojat më të larta janë natyra instinktoidnuyu e kësaj kulture - një forcë shumë më e fuqishme se nevojat tona themelore, këto nevoja janë të mira dhe të dobishme, ajo do të bëhet e qartë për ne se detyra e përmirësimit natyrën njerëzore mund të kryhet vetëm me ndihmën e masave sociale që forcojnë dhe nxisin tendencat instinktoidnye njerëzore. Në të vërtetë, është e mundur që të konsiderohet si kulturë "të mirë" që mohon një person mundësi për të shprehur dhe për të zbatuar të brendshme, trendet e saj biologjike?
 9. Fakti që një person mund të arrijë nivelet më të larta të motivimit, pavarësisht nëse ajo plotësuar nevojat e më të ulët (ose edhe pa marrë parasysh përmbushjen e nevojave më të lartë), ofron çelësin për një kuptim më të mirë të dilemës së vjetër teozofike për disa shekuj, duke shërbyer si subjekt i debatit të nxehtë. Çdo të vetë-respektuar teolog domosdoshmërisht të trajtuar problemin e marrëdhënieve ndërmjet mishit dhe frymës, engjëllit dhe djallit, që është, të lartë dhe të ulët në njeriun, por asnjëri prej tyre nuk ka arritur të pajtojë kontradiktat, taivshiesya ky problem. Tani, bazuar në tezën e autonomisë funksionale e nevojave më të lartë, ne mund të ofrojmë një përgjigje për këtë pyetje. Të lartë dhe nuk shfaqet vetëm në bazë të një të ulët, por u shfaq dhe vendosur veten në mendjen e njeriut, ajo mund të jetë relativisht i pavarur nga natyra e saj nizkshey (5).
 10. Tani ne mund të përpiqemi për të zgjeruar nocionin darvinian e mbijetesës së teorisë së "rritjes së vlerës". Njeriu kërkon jo vetëm për të mbijetuar, por edhe për zhvillimin, rritjen personale, për të mishërojnë mundësitë e tyre në realitet, për fat të mirë, paqe e mendjes, ndjenja të larta, ndaj transhendencës, duke shkuar përtej individit (317), një njohuri më të thellë dhe më të plotë të realitetit . Varfëria, lufta, dhuna, tirania janë të këqija, jo vetëm për shkak se ajo dobëson vitalitetin njerëzor, kërcënojnë mbijetesën e saj, por edhe për shkak që të zvogëlojë cilësinë e vetë jetës, dobësojnë identitetin dhe vetëdijen e personit, e bëjnë atë MUNGESA E humanitetit.
Ajo do të jetë interesante:   SI trajtuar brenda QV me vajzën

IMAGES CORRESPONDANT À Cili është ndryshimi i kërkesave më të larta dhe më të ulëta

Shto një koment

e-mail juaj nuk do të publikohet. Fusha e kërkuar janë shënuar *