WHAT është një shkatërrim NGA AKSIDENTI

Author: | 2019/01/10


Çfarë është një aksident dhe fatkeqësi

thirrje Accident emergjente, i shoqëruar nga shkatërrimi i bimëve dhe të ndërtesave, si dhe dëmtimin e automjeteve dhe dëmtimin e pajisjeve të ndryshme. Aksident duke shkaktuar dëme të mëdha, duke shkatërruar pasurinë dhe dëmtuar linjat e komunikimit, duke rezultuar në nevojën për të menjëherë të eliminuar pasojat e aksidentit për të parandaluar shkatërrimin e mëtejshëm.

Catastrophe quajtur shkallë të gjerë emergjente, e cila ka ndodhur në i bërë nga njeri apo natyrore shkaqet, dhe rezultoi në një efekte shumë negative. Aksidentet rezultojë në humbje masive të jetës, katastrofave mjedisore, shkatërrime të mëdha të ndërtesave dhe strukturave. Kjo zakonisht është e pamundur për të eliminuar pasojat pa vonesë, pasi shkalla e fatkeqësive nuk e lejojnë që ajo të bëjë.

Për parandalimin e aksidenteve dhe masat fatkeqësitë parandaluese të marra në mënyrë të vazhdueshme, të dizajnuara për të mbrojtur publikun dhe për të shpëtuar atë nga efektet shkatërruese.

Dallimi në mes të aksidenteve dhe katastrofave

Dallimi kryesor i aksidenteve nga fatkeqësitë është shkalla e tyre. Shkatërrimi në një aksident është relativisht i vogël, dhe sakrifica njerëzore janë ose mungon ose nuk është e mjaftueshme prej tyre. Pasojat e fatkeqësisë është shumë më i madh - për shembull, një aksident në uzinën e Çernobilit energjisë bërthamore shpejt është kthyer në një fatkeqësi si përhapjen rrezatimi detyruar fjalë për fjalë njerëzit nga qyteti i tyre.

Nëse aksidentet gjithmonë ndodhin në një fatkeqësi zonë lokale ndryshojnë shkallë globale.

Dështimet janë të shoqëruara shpesh me lirimin e substancave kimikisht të rrezikshme dhe radioaktive, si dhe dështimet në sigurimin e ngrohjes dhe energjisë elektrike. Në rastin e përgjigjes vonuar për një rrezik të mundshëm të aksidentit mund të zhvillohet në një katastrofë. Ndryshe nga aksidente, aksidente pothuajse gjithmonë e karakterizuar nga viktima numerike dhe shoqërohet me shfaqjen e faktorëve të ndryshëm shkatërruese.

Pasojat e aksidentit të çojë në dëmtime të lokalizuara ose shkatërrimi i lëvizshmëri, ndërsa pasojat e fatkeqësisë është ndikim tejet negativ mbi mjedisin dhe ekologjinë. Dallimi në mes të këtyre dy fenomeneve dhe për të kapërcyer - eliminimi i pasojave të aksidentit merr një sasi të vogël të kohës, ndërsa tejkalimin e fatkeqësi është shumë e vështirë dhe ndonjëherë edhe detyrë e pamundur (për shembull, shpërthimi në centraleve bërthamore).

Tip # 2: Cilat janë fatkeqësitë mjedisore ishin më shkatërruese

Ajo ka qenë prej kohësh armiku më i rëndësishëm i natyrës quhet personi me të cilit faji i vendin katastrofe globale të mjedisit. Ato shkaktojnë pasoja shkatërruese që nuk mund të kapërcehen edhe shumë vite pas ngjarjes. Çdo hyrje e ndotësve në ujë, ajër apo tokë ka një ndikim negativ në mjedis, por ka katastrofë me një dridhje e cila kujton botën. Udhëzime 1 Një nga fatkeqësitë më shkatërruese, pasojat e të cilave ende ndikojnë në mjedis, ka ndodhur në uzinën e Çernobilit bërthamore të energjisë 26 prill, 1986. Në 3 km nga qyteti ukrainas të Pripyat shpërtheu një nga njësitë e pushtetit në atmosferë për shkak të cilat sasi të mëdha të substancave radioaktive. Deri më tani, rreth stacioni shpërtheu, reaktor plagosur e cila aktualisht është e mbuluar sarkofag, ka zona përjashtimi i 30 km dhe nuk ka parakushte për të siguruar se rajoni edhe një herë do të banohet. Si pasojë e aksidentit rreth 600 mijë njerëz morën pjesë, e cila në fillim nuk ishin paralajmëruar në lidhje me dozë vdekjeprurëse e rrezatimit. Banorët e vendbanimeve afër askush informuar për aksidentin dhe nivele të larta të rrezatimit, kështu që ata janë pa frikë e dalin për festimet masive të dedikuar për Ditën e Majit. Prekur nga aksidenti Çernobilit konsiderohen të jenë disa dhjetëra mijëra njerëz dhe numri është ende në rritje. Dhe dëmi i shkaktuar në mjedis, është e pamundur të vlerësohet. Shooting shumë filma në lidhje me apokalipsin e ardhshme të kryera në territorin e një të braktisur gati 30 vjet më parë Pripyat. 2 Në vitin 2010, 20 prill në Gjirin e Meksikës nuk është hera e parë që ka pasur ndotje të naftës sipërfaqe të ujit. Në platformën e naftës Horizon Deepwater shpërthim i madh ka ndodhur, për shkak të asaj oqeanit ka derdhur një sasi të madhe të naftës. Kjo derdhje të naftës, e cila zgjati për 152 ditë, u bë më i rëndësishëm në Shtetet e Bashkuara në pasoja negative për mjedisin. Pas incidentit, rreth 75 mijë metra katrorë. km. Gjirin e naftës Meksikë mbulon shkëlqyeshëm, të cilat çuan në vdekjen e zogjve, amfibët, cetaceans. Në zonat bregdetare, disa mijëra kafshë të ngordhura u gjetën më shumë se 400 lloje të kafshëve të rralla janë të kërcënuar me zhdukje. Shtetet që kanë qasje në Gjirin e Meksikës, ka shkaktuar dëme të mëdha në industrinë e peshkimit dhe turizmit, si dhe në vaj. Në sajë të punës së koordinuar të shumë shërbimeve, efektet janë eliminuar në rreth një vit e gjysmë pas aksidentit. 3 më i madh nga numri i viktimave ishte fatkeqësi Bhopal, e cila ka ndodhur herët në mëngjes 3 dhjetor 1984 në Indi. Për shkak të një aksidenti në një fabrikë kimike në Bhopal në atmosferë ajo u hodh rreth 42 ton tymi toksike. 3000 njerëz vdiqën në ditën e aksidentit, një tjetër 15 mijë - vjet pas aksidentit. Prekur nga kjo fatkeqësi mund të ketë qenë reduktuar nëse jo një dendësi të lartë të popullsisë dhe një numër të vogël të personelit mjekësor. Të gjithë nga aksidenti vuajtur nga 150 deri në 600 mijë njerëz, sipas vlerësimeve të organizatave të ndryshme. Arsyet për fatkeqësi Bhopal nuk janë krijuar deri tani. 4 Një tjetër fatkeqësi mjedisore që ka ndodhur në ish-Bashkimin Sovjetik, ishte vdekja e Detit Aral. Për disa arsye, ndër të cilat janë quajtur moti, social, dhe tokës biologjike për 50 vjet liqenit të kripur pa grim ujit të freskët është tharë pothuajse tërësisht dorë, edhe pse ishte menduar më parë në Liqenin e katërt më e madhe në botë. Arsyeja kryesore është konsideruar të jetë politika e gabuar e ujitjes së tokës përreth, e cila është arsyeja pse degët e liqenit janë tharë. Në fund të ish liqenit zbuluar depozita kripë me papastërti substancave të dëmshme - pesticideve të përdorura në bujqësi. Në erërat e forta ndodhin stuhitë e rërës që pengojnë apo prishin rritjen dhe zhvillimin e kulturave dhe vegjetacionit natyror, dhe janë të dëmshme për njerëzit. Përveç kësaj, një nga ish-ishull në Detin Aral, e cila është e lidhur tani në kontinent, para se të kishte një laborator për testimin e armëve bakteriologjike. Bakteret e mbetura mundshme varrosur në tokë, për shkak të brejtësve që jetojnë atje, mund të japin rritje të antraksit, murtajës, lisë, tifos dhe sëmundjeve të tjera. 5 Në 70-80s të shekullit XX filloi një katastrofë të madhe mjedisore, pasojat e të cilat janë krahasuar me katastrofës së Çernobilit dhe katastrofës në Bhopal. Një projekt në shkallë të gjerë për të siguruar banorët me ujë të pijshëm është zhvilluar në Shqipëri. Me ndihmën e organizatës UNICEF u krijua rreth 10 milionë puseve për të siguruar ujë të pijshëm për popullatën. Por uji ishte i helmuar nga arseniku natyrore: treguesit e përmbajtjes së tij në ujë tejkalon normën në dhjetëra e qindra herë. Përdoreni këtë ujë për rreth 35 milionë njerëz, e cila provokon në to zhvillimin e kancerit, anomalitë e lëkurës, dhe sistemit kardiovaskular. Ndërsa problemi i pastrimit të ujit nga arseniku nuk mund të zgjidhet. Cilat fatkeqësitë mjedisore ishin më shkatërruese

Lexo më shumë:   Në çfarë matet nga forca e gravitetit

Këshillë 3: Çfarë është katastrofë mjedisore

fatkeqësitë mjedisore janë të ndryshme: në aksident bërthamor, lirimin në atmosferë të kimikateve, shkatërrimi i lumenjve dhe deteve, zhdukja e natyrës ruan dhe të gjithë llojeve të kafshëve dhe bimëve. derdhjet e naftës dhe hedhja e mbeturinave toksike në ujë dhe u bashkua me listën këqijat trishtuar e natyrës në moshën e fundit të progresit teknologjik. katastrofë mjedisore quajtur ngjarjet që çojnë në ndryshime të pakthyeshme në natyrë dhe vdekjes masive të një numri të madh të organizmave të gjallë. fatkeqësi lokale shkaktuar vdekjen e një apo më shumë ekosistemeve, dhe globale - të gjithë natyrën plotësisht.Çfarë është një katastrofë mjedisore

Aksidentet në centraleve bërthamore

Katastrofat më të rënda mjedisore ishin dy aksidente në centraleve bërthamore gjatë 100 viteve të fundit: në Çernobil, RSS e Ukrainës dhe ishulli në Fukushima në Japoni.

Në vitin 1986 ai ishte evakuuar në qytetin e Pripyat, të vendosura në territorin e Ukrainës. Një shpërthim i fuqishëm dhe zjarrit në uzinën e Çernobilit energjisë bërthamore u shkaktua nga veprimet e pahijshme e stafit teknik për eksperiment.

Reaktori bërthamor u shkatërrua në aksident, dhe mijëra ton karburant radioaktiv derdhur në tokë. Njerëzit të cilët nuk e dinë në lidhje me rrezikun e kontaminimit radioaktiv, disa ditë udhëhequr një jetë normale.

Evakuimi i banorëve ende të ndodhin, por ata patën një dozë të fortë të ekspozimit të rrezatimit. I gjithë personeli bimore dhe punëtorët e shpëtimit vdiq më vonë nga sëmundje rrezatimi.

toka është e kontaminuar dhe uji, bimët dhe kafshët. Për shumë mijëra kilometra nga centralit bërthamor sovjetik ra pasojat. Për disa dekada, e gjithë toka bujqësore në rrethin bëhen të papërdorshme dhe strehim.

Pripyat ende ekziston vetëm si një qytet fantazmë, kujtesën e faktit se edhe atom paqësore mund të ketë forcë shkatërruese mjedisore. Aksidenti prekur të gjitha ekosistemet në territorin e gjerë.

Lexo më shumë:   Cilat janë karakteristikat kryesore të fushës magnetike në të cilën njësitë

Në Japoni, 11 mars, 2011 në ishull, si pasojë e tërmetit dhe cunamit në Fukushima ka pasur gabimet me furnizimin me energji elektrike. Si pasojë shkrirë pjesë aktive e disa reaktorëve.

Reaktorët overheated janë vazhdimisht në nevojë për ftohje, dhe punëtorët e shpëtimit përdorur një sasi të madhe të ujit, posedimit të saj në det. Si rezultat, të prekur ujërat bregdetare detare.

Bashkësia ndërkombëtare ka peshkimit kufizuar dhe eksportet ndaluara deti nga disa rajone të Japonisë. Dozimetrat për një kohë të gjatë "rrotullon mbi" në zonën e fatkeqësisë, evakuimi i plotë i banorëve nga zonat e prekura është bërë.

Aksidentet në centraleve bërthamore janë fatkeqësi mjedisore lokale që prishin funksionimin normal të disa ekosistemeve në të njëjtën kohë. Air, mjedisi uji dhe toka janë të ndotura shumë me mbetjet radioaktive dhe të gjatë mbeten të papërshtatshme për jetën e njeriut dhe të kafshëve.

Aksidentet në impiantet kimike dhe derdhje të naftës

Aksidentet e këtij niveli ishin një katastrofë kombëtare me humbjen e jetës dhe të vdekjes të madh të kafshëve në shumë vende në mbarë botën. kimikatet lëshuar në atmosferë të qytetit indian të Bhopal çoi në vdekjen e 3 milion njerëz të drejtpërdrejtë dhe 15,000 më pas.

Në Zvicër në 1986 aksident godu në një fabrikë kimike çoi në shkarkimin e ujit prej 30 ton kimikate toksike. Vrau miliona ton peshk, dhe të bëhet me ujë të pijshëm krejtësisht i papërdorshëm.

derdhjet e naftës nga depozita nefteperevozchikov shkatërruar të gjithë jetën në dete dhe oqeane për shumë dhjetëra kilometra përreth. katastrofave mjedisore, për fat të keq, janë bërë shokë të vazhdueshme të progresit. Njerëzit dhe kafshët vuajnë dhe të humbasin për shkak të tyre mundësinë e një ekzistencë normale për dekada të tëra që do të vijnë.

Shto një koment

e-mail juaj nuk do të publikohet. Fusha e kërkuar janë shënuar *