ÇFARË qytet tjetër nga fshati

Author: | 2018/08/26

Town dhe fshat - një lokalitetet krejtësisht të ndryshme. Secili prej tyre ka pajisjen e vet, rrugën e jetës dhe karakteristika të tjera. Le të shqyrtojmë këtë në më shumë detaje dhe për të gjetur dallimin në mes të qytetit dhe vendit.

përcaktim

Qyteti - një pjesë të madhe dhe të zhvilluar në shumë vendbanime njerëzore. Origjina e termit për shkak të faktit se para vendbanimet e mëdha të mbyllur me një mur mbrojtës. Ajo ka qenë prej kohësh qyteti shfaqur si një qendër e tregtisë dhe të artit, ata duket arritje të rëndësishme teknike. Me rëndësi të veçantë është kryeqyteti i çdo vendi.

qytet

Fshati - një vendbanim, numri i shtëpive që nuk e kalon një duzinë pak. Nëse familjeve në fshat më shumë se 30, ajo konsiderohet e madhe. Fillimisht fshat të quajtur pastruar nga pemët vend në rritje për fushën e punueshme, dhe se fjala është tashmë më vonë u bë i njohur vendbanim fshatar.

fshati

krahasim

Kështu, vendbanimet dallohen kryesisht nga madhësia e tij. Territori, i cili mbulon qytetin është shumë më e gjerë. Përkatësisht, dhe njerëzit në të jetojnë shumë më tepër. Dendësia e popullsisë në qytet është shumë e lartë. Pas të gjitha, në qoftë se fshati është e dominuar nga shtëpitë private me zonat e bollshme, pjesa më e madhe e banorëve të strehës janë apartamente në rritje të lartë ndërtesa.

Këto shtëpi larta dhe ndërtesa të tjera janë të vendosura në qytetin në rrugë të gjerë dhe rrugët, ku zakonisht nuk është një lëvizje aktive të automjeteve. Kur kjo rrugë është zakonisht asfalt, ndërsa rrugëve rrugës për fshatin kryesisht pashtruar, shpesh në gjendje jo shumë të mirë. Trotuaret për këmbësorët në qytet, nuk ka fshatra.

Dallimi në mes të qytetit dhe të vendit është prania e atyre apo infrastrukturës tjetër jetike. Për shembull, spitalet nuk janë ndërtuar në fshatra. E pra, në qoftë se klinika vepron. Ambulanca e qytetit nuk mund të vijnë në kohë shumë shpejt. Shkolla gjithashtu nuk është në të gjitha fshatrat dhe për të marrë më të afërt mund të jetë e vështirë për shkak të transportuar përçarje.

Qyteti nuk ka mungesë të dyqaneve të të gjitha llojeve. Në fshat ka edhe shpesh i vetmi dyqan, dhe në vendbanimet më të vogla, dhe ai nuk është - ushqim dhe mallra të tjera solli në për banorët e një orar të caktuar. Në qytetet ka hotele dhe restorante, sallonet e bukurisë dhe bare, ndërtesat zyra dhe zyrat kryesore. E gjithë kjo nuk është në fshatra.

Përveç kësaj, qyteti ka shumë vende që lejojnë interesante për të kaluar kohën e lirë. Ajo ekspozita, teatrot, shtëpitë e kulturës, tërheqjet, komplekset sportive. Fshati është kryesore dhe nganjëherë e vetmja vendi argëtuese është një klub i vogël me pajisje të vjetëruara.

Por, pavarësisht nga mungesa e shumë nga të mirat e qytetërimit, të fshatit - një vend ku ju mund të jetë më afër natyrës. peizazh piktoresk, atmosferë të relaksuar, ajrit të pastër ... Për këtë, shumë do të doja që të ketë ose të ketë e tyre "shtëpi në fshat." Plus shtënë pastër me prodhimet e veta tuaj kopsht.

Vlen të përmendet se menaxhimi i fermave hortikultura, si dhe kultivimin e të gjitha llojeve të gjalla dhe të angazhohen në peshkimit është shpesh fshatarëve nevojë urgjente, për shkak se vendet e punës në një fshat të vogël vetëm ndonjëherë jo. Në qytetin e mundësive për të gjetur një punë dhe të fitojnë të mjaftueshme shumë më tepër. pagat urbane janë më të larta, dhe fushëveprimi i aktiviteteve të më shpesh se jo e lidhur me bujqësinë. Njerëzit e fshatit janë duke punuar në fusha, fermat, magazinimit të grurit.

Ajo do të jetë interesante:   Butterfly DUART VET prej letre

Çfarë është dallimi në mes qytetit dhe të vendit, në qoftë se të ngrejë çështjen e kenaqesive banorë shtëpiake? Unë duhet të them se në këtë drejtim Banorët e qytetit ishin më me fat - shumë apartamente janë të pajisur me komunikimet e nevojshme (edhe pse ata duhet të paguajnë për pjesë). Në fshatra, jo në të gjitha shtëpitë mbajtur ujë ose gaz pajisje është e lidhur.

Vlen të përmendet në lidhje me një tjetër pikë të rëndësishme. Në qytetin është më e lehtë për të marrë humbur në mesin e njerëzve. Edhe fqinjët më të afërt nuk mund të di asgjë në lidhje me njëri-tjetrin. Në fshatin me të njëjtin opinionit publik nuk mund t'i shpëtojnë. Atje, të gjithë janë zakonisht nën vëzhgimin e të tjerëve.

tabelë

qytetfshati
shtrihet përtejZona është më pak
Numri më i lartë dhe dendësia e popullsisëmë pak banorë
rritje të lartë ndërtesashtëpi private
trafikNuk ka shumë trafik
rrugët asfalt, trotuarerrugët e pashtruara
infrastruktura e zhvilluarNuk ka shumë objekte dhe mbështetje të jetës të kohës së lirë
ajrit të kontaminuarekologji mirë
Produkte nga dyqaniProdukte nga kopshti
Më shumë mundësi punësimi, paga më të lartapak Punë
Punojnë shpesh larg nga sfera e bujqësisëPuna ka të bëjë kryesisht me bujqësi
Shpesh me objektet e banimitKomunikimet në shtëpitë janë shpesh mungojnë
Ndonjëherë edhe fqinjët më të afërt nuk janë të interesuar në njëri-tjetrinJeta e çdo personi në horizont

Ajo që e dallon fshatin nga fshati?

Shpesh koncepti i "fshatit" dhe "fshati" janë përdorur interchangeably. A ka ndonjë dallim në mes tyre sot? Kur ishin këto koncepte? Në atë që fillimisht ishte ngjashmëritë dhe dallimet e tyre?

Fshati - emri i këtij vendbanimi të lashtë sllave. Para revolucionit, në vitin 1917 ka qenë një pjesë integrale e kishës së fshatit. Fshati ishte qendra ekonomike dhe administrative për fshatrat përreth. Gjithashtu, fshati në Rus lashtë të quajtur pasuri princërore.

Ajo që e dallon fshatin nga fshati

Nëse në kohët e lashta ishte e nevojshme që të ketë një kishë në fshat, por tani ajo nuk është vlera kryesore: sot në mes të fshatit dhe fshati nuk është ndarë asnjë dallimet. Madje edhe në praninë e Kishës së zgjidhjes mund të quhet një fshat.

Interesante, në rajonin Chelyabinsk është fshati i Parisit, 2000 njerëzit jetojnë në të. Në Paris, zemra e fshatit ka edhe vet Kulla Eifel e tij, lartësia e saj është 50 m. Fillimisht, fshati u quajt "komplot lineare №4». Si është e mundur që fshati probrel një emër të tillë kumbues? Gjatë Luftës së Dytë Botërore, në vitin 1812 ka jetuar Cossacks, i cili kishte një zakon të dhënë emrat e vendbanimeve të tyre të pushtuara territore. Dhe nuk ishte Chelyabinsk Paris. Në vitin 2006, inxhinierët lokalë ndërtuar e tyre "Eiffel Tower" në qendër të fshatit.

Village - social dhe komuniteti territorial me një përqendrim të ulët të popullsisë është e vendosur në një hapësirë ​​të vogël. Fshati është konsideruar i madh në qoftë se numri i familjeve në atë më shumë se 30. Në kontrast me fshatin, në fshat nuk ka kisha. Tani ka vendbanime në të cilat ka disa kisha, dhe ata quhen fshatra. Në Rusi ka tani përqindja më e madhe e popullsisë është e përqendruar në fshatra urbane në vijim.

Emri i fshatit ishte në asnjë mënyrë, sepse në shtëpi nuk është gjithmonë dru. Në shekullin e XVIII fjala "fshati" do të thotë në oborr, dhe para se - arave. Puna kryesore e banorëve të fshatrave dhe të fshatrave: bujqësi, blegtori dhe blegtori.

Fshati do të jetë e vendosur përpunimit të bimëve, të tilla si sharra. Në kohët e Bashkimit Sovjetik, fshati ka humbur gradualisht funksionin e saj. ndërmarrjet e mëdha filluan të vendosen në qytetet, dhe ka lloje të reja të vendbanimeve - fshat urban (PGT). Kjo është një fshat urban u zhvillua në mes të qytetit dhe të vendit, si dhe zhvillimi i fshatrave pushuar. Në fshatin e popullsisë është e angazhuar në bujqësi nuk është më, dhe, për shembull, industrinë e përpunimit. Shfaqja e fshatit PGT humbi rëndësinë e saj, dhe fshati dhe fshati filloi të veprojë si sinonime.

Ajo do të jetë interesante:   Çfarë ndodhi me Andrey Malakhov

Tani migrimi shumë të popullarizuara të të rinjve nga fshati në qytet dhe të brezit të vjetër, në të kundërtën, nga qyteti në fshat. Të rinjtë të largohen në kërkim të punës dhe një arsimim të mirë dhe brezi i vjetër është në kërkim në fshatin e paqes dhe të qetë. Në lidhje me avancimin e teknologjisë, niveli i rehati në disa fshatra dhe qytete janë tani pak më ndryshe.

Është interesante se në 1946 një nga rrugët në fshatin Selmentsy u bë kufiri mes dy vendeve: BRSS dhe Çekosllovakisë. Tani, pas rënies së Bashkimit Sovjetik, gjysma e fshatit është e vendosur në Sllovaki, dhe pjesa e dytë shtrihet në territorin e Ukrainës.

Vlen të përmendet se në emër të fshatrave në emrat mbizotërojë në fund të retracement, dhe emrat e fshatrave në -O, y, apo bashkëtingëlloreve. Por për shkak të zhvillimit të shpejtë të emrave gjeografikë sot, emrat tradicionale të fshatrave dhe fshatrat nuk janë gjurmuar në mënyrë të qartë.

konkluzionet:

 1. Në Rusi lashtë kundërshtuar fshati nga fshati është prania e kishës.
 2. Më parë, fshati ishte fshatrat më të mëdha, për shkak se fshati ishte qendra ekonomike dhe administrative për fshatrat përreth
 3. Tani, nuk ka dallim të qartë në mes të fshatit dhe fshat.
 4. Ukrainas dhe Belarusians fshati dhe fshati ka qenë gjithmonë sinonim.
 5. Tani fshati është quajtur një zgjidhje pa një kishë, dhe në fshat mund të jetë edhe disa kisha.
 6. Në botën e sotme ekziston një dalje e të rinjve nga fshatrat dhe zonat rurale në qytete, dhe gjenerata e vjetër e qyteteve në fshat dhe fshatrat.

Author:

Nasyrova Ramin,

Gazetaria fakultet i Universitetit Shtetëror të Moskës. Lomonosov

burimet:

 1. Brockhaus FA, Efron IA Collegiate Fjalor, 2009. Gjeografi.
 2. Modern Illustrated Encyclopedia. Redaktuar nga prof. Gorkin AP 2006.

§ 1. ÇFARË qytet tjetër nga fshati?

Manhattan - qarkut qendror të biznesit të New York-ut

Njerëzit zakonisht nuk jetojnë në izolim. Ato janë të përqendruara në vendbanimet, ku një zonë të kufizuar është e vendosur compactly në shtëpi, vendi i punës, shkolla, dyqane, banka dhe kështu me radhë. Vendbanimet N. Njeriut zënë një pjesë shumë të vogël të sipërfaqes së Tokës (rreth 1%), por të ketë një ndikim të madh në ekonominë dhe kulturën, si një qendër e inovacionit.

Cili është qyteti: problemet e përkufizimit

Nëse ju vijnë në Nju Jork dhe të qëndrojë në Manhatan në afërsi të ndërtesës së bursës, ju ndoshta e dini se ju jeni në qytet. Në qoftë se ju qëndroni në buzë të fushës dhe të shohin shtëpitë aty pranë janë të ulëta, është e qartë se ju jeni në fshat. Dhe në qoftë se ju gjeni veten në vendbanimet Bansko vendosura në Pirin të Bullgarisë, pastaj të përcaktuar në qytet ose në vendin që ju jeni në, ajo do të jetë e vështirë.

Në mesjetë në Evropë kjo ishte vetëm sa për të dalluar qytetin nga fshat. Qytetet janë të rrethuar me mure të larta që mbrojnë qytetarët kundër armiqve të jashtëm; Ne kemi jetuar në qytetet e popullit personalisht të lirë, të angazhuar kryesisht në zejtarisë dhe tregtisë.

Tani muret e qytetit, ku disa ishin vetëm si monumente historike dhe qytetit të ndryshme nga vendbanimet tjera nga karakteristikat e mëposhtme:

 • një numër i konsiderueshëm i njerëzve që punojnë kryesisht jashtë bujqësisë;
 • natyra e shtëpive të banimit;
 • një dendësi popullsie të lartë;
 • themeluar historikisht statusin e qytetit;
 • funksione administrative.
Skijimit e Bansko në Pirin (Bullgari)

Në praktikë botërore, nuk ka kritere uniforme për përzgjedhjen e qytetit, kështu që statistikat kombëtare mbi numrin dhe përqindjen e popullsisë urbane nuk janë të krahasueshme. Në disa vende, qytetet janë të gjitha qendrat administrative, pavarësisht nga madhësia e popullsive të tyre, në fusha të tjera se madhësia tregues popullsisë është marrë në dendësinë e popullsisë llogari, disponueshmërinë e kenaqesive urbane, strukturën e punësimit. Dhe pamja e fshatit, të quajtur "qyteti" është gjithashtu e pamundur për të marrë një vendim përfundimtar.

Në Rusi, qyteti është konsideruar të jetë një zgjidhje, e cila ka të paktën 12 mijë. Pers., Me më shumë se 85% e popullsisë duhet të jenë punëtorët, punonjësit dhe anëtarët e familjeve të tyre (p.sh., popullsisë jo-bujqësore). Qyteti SH.B.A. përkasin zgjidhjen me më shumë se 2.5 mijë njerëz në Holandë -. 20 mijë banorë në Islandë -. 200 banorëve. të dhënat mbi habitatet urbanizuara të përdorura nga statistikat e SHBA - zona metropolitane statistikore.

Përfitimet e zonave urbane krahasuar me zonat rurale

Qyteti tërheq edhe mundësitë e qytetarëve për sipërmarrjen, edukimin dhe biznesin, cilësi më të mirë të jetës dhe të shëndetit publik. Kudo në botë, të ardhurat për frymë në zonat urbane është më e lartë se në zonat rurale. Kjo çon në një rritje të përhershme në numrin e qytetarëve, të rrisë fushën e zhvillimit urban dhe rolin e qyteteve në jetën e komunitetit botëror. Qytetet, veçanërisht ato të mëdha, të tërhequr jo vetëm emigrantët e brendshme, por edhe ndërkombëtare nga të gjitha rajonet e botës. Qytetet janë qendrat e kulturor, zyrtar, të biznesit, kontaktet shkencore; Ato janë të përqendruara në menaxhimin, prodhimin dhe kontrollin e cilësisë - ndërmarrjet kryesore, bankat, zyrat qendrore të shumëkombëshet.

Ajo do të jetë interesante:   TIME AM dhe PM ÇFARË ËSHTË IT

Theme 1. Treguesit e zhvillimit socio-ekonomik të vendeve të botës
  • § 1. Si për të vlerësuar nivelin dhe llojin e zhvillimit?
  • § 2. Ku mund të gjej statistika për nivelin dhe cilësinë e jetës?
  • § 3. Pse është ardhurat kombëtare bruto është bazë për klasifikimin e vendeve?
  • § 4. Si për të bërë një klasifikim të vendeve?
  • Pyetje për përsëritje. Diskutim. Detyra. Temat Abstraktet
  • Idetë kryesore temë

Theme 2. Llojet e vendeve të sotme të botës
  • § 1. Si të bëjnë dallimin midis vendeve më të zhvilluara dhe më pak të zhvilluara?
  • § 2. Çfarë roli në ekonominë globale të luajnë një vendet ekonomikisht të zhvilluara, vendet me ekonomi në tranzicion dhe vendet në zhvillim?
  • § 3. Çfarë lloje të vendeve të alokuar gjeografët?
  • § 4. Cili është modeli i strukturës kolonial e ekonomisë?
  • Pyetje për përsëritje. Diskutim. Detyra. Temat Abstraktet
  • Idetë kryesore temë

 1. Si të bëjnë dallimin midis vendeve më të zhvilluara dhe më pak të zhvilluara?
 2. Çfarë roli në ekonominë globale të luajnë një zhvilluara ekonomikisht vendeve, vendet me ekonomi në tranzicion dhe vendet në zhvillim?
 3. Çfarë lloje të vendeve të ndajë gjeografët?
 4. Cili është modeli i strukturës kolonial e ekonomisë?

Hartimi i tipologjive dhe klasifikimet e vendeve të përfshira në organizatat ndërkombëtare, ekonomistë, gjeografë. Çdo studim, në varësi të qëllimit dhe grupin e treguesve, identifikon lloje të ndryshme të vendeve. Prandaj, "e drejtë" ose "e gabuar" tipologji nuk ekziston, secili prej tyre e krijuar për këtë detyrë.

Detyra jonë - për të kuptuar se çfarë klasifikimi dhe tipologjia e më të zakonshme në botën e sotme, në çfarë kushte dhe për çfarë qëllimesh janë krijuar, ata ndihmojnë për të përcaktuar perspektivat e zhvillimit të vendeve.

Shto një koment

e-mail juaj nuk do të publikohet. Fusha e kërkuar janë shënuar *